TomTom Runner cardio - zegarek z pomiarem tętna z nadgarstka

Siekier83
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy ktoś z Was używa zegarka z czujnikiem tętna na klatkę piersiową. Warto się chyba w taki zaopatrzyć. Jak jest ciepło to jest to zbyteczny dodatek, ale w zimę nie wyobrażam sobie biegania bez czujnika na klatkę. A tak przy okazji to najpoplarniejszy zegarek na allegro, zastanawiam się nad kupnem.
PKO
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Siekier83 pisze:Czy ktoś z Was używa zegarka z czujnikiem tętna na klatkę piersiową. Warto się chyba w taki zaopatrzyć. Jak jest ciepło to jest to zbyteczny dodatek, ale w zimę nie wyobrażam sobie biegania bez czujnika na klatkę. A tak przy okazji to najpoplarniejszy zegarek na allegro, zastanawiam się nad kupnem.
Jakbym miał kupować z czujnikiem na klatkę piersiową to wybrałbym raczej Garmina 610 (cena wyjdzie podobna) ze względu na zdecydowanie bardziej rozbudowane funkcje treningowe, to co jest w tomtomie to niestety lekka porażka na ten moment. Główna zaleta która zaważyła na wyborze Tomtoma to własnie brak czujnika na klatkę piersiową. I nie przesadzajmy z tą naszą zimą :).
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

altmer pisze:Aha, gdyby ktoś wiedział jak włączyć widok danych "ilość kroków" i "kroki/minutę" na zwykłym Endomondo na komputerze, to prośba o info. Obecnie o dziwo dane te widzę tylko na telefonie z androidem.
Jest szansa, że się pojawi. Zgłosiłem do Endomondo 2 problemy: powyższy i błędne wyliczenie średniego tempa i średniej ilości kroków na minutę przy pauzie podczas treningu (kilometrowe podsumowania tempa były ok a łaczne było liczone z całego czasu bez uwzględniania pauzy). Po wymianie paru maili z supportem endomondo dostałem dzisiaj odpowiedź:

I've just spoken to the developers - the problem with the pauses being included in the average speed was a problem on TomToms side, which they have now fixed. The fix will go out in the next update of their software, so make sure to get that!
Regarding the steps, our developers will look in to this.
tryvial
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:30

Nieprzeczytany post

No to w tym miesiącu powinien być update....chociaż jak czytam komentarze "modów" na forum TomTom'a to mam wrażenie, że już zaczynają powoli usprawiedliwiać ewentualne opóźnienie w wypuszczeniu update'u.
Zegarek jest dość fajny, ale ma kilka "ale". Jak dla mnie brak powiadomienia o średnim tempie poprzednio przebiegniętego kilometra jest irytujące i zwyczajnie słabe, jak na zegarek za taką kasę.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ale to akurat jest jak włączysz lap na 1km
tryvial
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiem, ale wg mnie powinno być dostępne w każdym trybie biegania.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tryvial pisze:Wiem, ale wg mnie powinno być dostępne w każdym trybie biegania.
Mnie bardziej boli to, że elementów treningu nie widać, a wystarczyłoby autolap po każdym elemencie robić.
tryvial
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pisałeś, że są jednak szanse, żeby te dane pojawiały się w endo, nie?
A powiedz, korzystałeś z interwałów? Jak one się zapisują i wyświetlają w endo, np? Jakiś gość pisał na forum TT, że na stravie widać szczegółowe dane każdego odcinka (niezależnie od odcinków- tyle, że to płatna aplikacja - żeby takie szczegółowe dane zobaczyć...Chyba że w runlogu?
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W endo na www miała się pojawić ilość kroków i średnia ilość kroków na minutę tak jak w aplikacji mobilnej.
Z interwałów nie widać nic, nawet w pliku tcx nie ma tych danych (a do run-loga wrzucam tcx).
Testowałem to raz https://www.endomondo.com/workouts/387476438/6917149 Ustawiłem 25 minut+ (6x30s przedzielane minutą) + 25 minut. Miało być 6x20s ale Tomtom sam zmienia na 30s. Śladu po tych przebieżkach nie ma.
Strava ma darmową wersję możesz założyć konto i próbować, ale jeśli nic nie zmienili to raczej nie wróżę sukcesu.
tryvial
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam darmową wersję stravy. Tam jest takie info, że jeśli chcesz więcej zobaczyć to kup premium :-)
http://discussions.tomtom.com/t5/GPS-Sp ... d-p/899953 tutaj admin pisze o stravie i runkeeperze, ale ja nie zamierzam dodatkowo płacić za jakieś apki...Zobaczymy po updacie, co tam się pozmienia.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tryvial pisze:Mam darmową wersję stravy. Tam jest takie info, że jeśli chcesz więcej zobaczyć to kup premium :-)
http://discussions.tomtom.com/t5/GPS-Sp ... d-p/899953 tutaj admin pisze o stravie i runkeeperze, ale ja nie zamierzam dodatkowo płacić za jakieś apki...Zobaczymy po updacie, co tam się pozmienia.
Ale to jest o opcji LAP i to się wyświetla i przy automatycznym i manualnym bo dane wtedy są zapisywane.
Przy interwałach wygląda, że zegarek tylko sygnalizuje ale w żaden sposób tego nie oznacza w danych.
Dodatkowo Endo, Strava i Runkeeper zawsze wyświetlają dane co kilometr czego nie roby MySports.

PS. W sumie przemyślałem i nie wiem czy się wyświetla bo mam ustawione kilometrowe LAPy a one są zawsze w wyżej wymienionych programach. Wyświetla się na pewno w run-logu który też automatycznie nie lapuje i musi mieć dane o okrążeniach w pliku tcx. Jak nie zapomnę to w kolejnym trenigu ustawię lap na 400m i zobaczę jak to będzie pokazywane w endo.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to sprawdziłem:
LAP ustawiony na 400m

STRAVA (darmowa) - pokazuje ustawione LAPy i dodatkowo ma własny co 1km
ENDOMONDO, RUNKEEPER (darmowy, ale w płatnym też raczej nie ma) - nie pokazują LAPów, tylko własne co 1km
RUN-LOG - pokazuje ustawione LAPy, nie ma własnego co 1km
MYSPORTS - nic nie pokazuje (można tylko znaczniki na mapie zobaczyć). :)
tryvial
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

super, dzięki za info!
byłem teraz w górach, sprawdzałem trwałość baterii. Za pierwszym razem wytrzymała 8:27 h (pełne naładowanie); za drugim razem wytrzymała 9:03 (ładowana do ostatnich minut przed wyjściem). Swoją drogą, w tych właśnie chwilach najbardziej odczułem irytujący brak możliwości wyłączenia zegarka (np. żeby wyłączyć go po naładowaniu i włączyć dopiero na szlaku)....no jak to możliwe? chyba, że czegoś nie ogarniam i nie znajduję tej opcji
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wyświetlanie czasu zużywa pewnie jakieś śladowe ilości prądu. Wyłączyć całkiem się nie da.
tryvial
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

http://discussions.tomtom.com/t5/MySpor ... d-p/913475

kadencja już się zaczytuje do Endo, dzisiaj sprawdzę czy faktycznie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ