Komentarz do artykułu Testujemy buty do biegania z „nie-biegowych” sklepów
-
- Zaprawiony W Bojach
to może trochę wytłumaczę.
zanim na rynku pojawiły się i stały się modne minimale, na mocy skrotu myślowego im więcej systemów i technologii miały buty, tym łatwiej można było podyktować wysoką cenę za nie. i oczywiście, technologie i systemy - chociażby z punktu widzenia złożoności konstrukcji buta - mają znaczenie, kosztują. żeby buty były tanie, dyskonty nie mogły zaoferowac butów z wieloma systemami i technologiami.
wejście minimali i moda na nie sprawiły, że można było zacząc sprzedawac prostotę jako jakość, zaletę. na tej fali wypłynęła chociażby linia Faas Pumy (notabene, fajne buty - jak widzisz, nie wartościuję tego zjawiska). Dyskonty i sieciówki odzieżowe nareszcie mogły zacząć oferowac proste buty i miec nadzieję, że się sprzedadzą.
to tyle w kwestii minimali.
biedronki i h&m-y testowałem bez mini jako punktu odniesienia. w porównaniach wystąpiły buty mini albo jako przykład być-może-nawiązania (salomon), jawnej zrzyny (nike free) albo jako kontrast i pokazanie np. bryłowatości, blobowatości i bezkształtu h&m-ów (w prównaniu z mtg) lub też celem ukazania jak coś się robi źle i bez sensu (gumowe panele w h&m-ach) i dobrze (drifty).
a ubijanie się podeszwy występuje w każdych butach, tak samo jak każde kiedyś się rozlecą, puszczą szwy, zetrą się podeszwy, podziurawi siatka itd. w tych konkretnych ubijanie pianki nastąpiło tak absurdalnie wcześnie, że faktycznie jest to ich największa wada. napisałem o tym - znowu - bez minimali w głowie, stąd również porównanie do lunarów i gorunów.
pozdrawiam serdecznie i dziekuję za krytykę - każdy taki głos sprawia, że kolejny test jest choć ociupinkę lepszy.
zanim na rynku pojawiły się i stały się modne minimale, na mocy skrotu myślowego im więcej systemów i technologii miały buty, tym łatwiej można było podyktować wysoką cenę za nie. i oczywiście, technologie i systemy - chociażby z punktu widzenia złożoności konstrukcji buta - mają znaczenie, kosztują. żeby buty były tanie, dyskonty nie mogły zaoferowac butów z wieloma systemami i technologiami.
wejście minimali i moda na nie sprawiły, że można było zacząc sprzedawac prostotę jako jakość, zaletę. na tej fali wypłynęła chociażby linia Faas Pumy (notabene, fajne buty - jak widzisz, nie wartościuję tego zjawiska). Dyskonty i sieciówki odzieżowe nareszcie mogły zacząć oferowac proste buty i miec nadzieję, że się sprzedadzą.
to tyle w kwestii minimali.
biedronki i h&m-y testowałem bez mini jako punktu odniesienia. w porównaniach wystąpiły buty mini albo jako przykład być-może-nawiązania (salomon), jawnej zrzyny (nike free) albo jako kontrast i pokazanie np. bryłowatości, blobowatości i bezkształtu h&m-ów (w prównaniu z mtg) lub też celem ukazania jak coś się robi źle i bez sensu (gumowe panele w h&m-ach) i dobrze (drifty).
a ubijanie się podeszwy występuje w każdych butach, tak samo jak każde kiedyś się rozlecą, puszczą szwy, zetrą się podeszwy, podziurawi siatka itd. w tych konkretnych ubijanie pianki nastąpiło tak absurdalnie wcześnie, że faktycznie jest to ich największa wada. napisałem o tym - znowu - bez minimali w głowie, stąd również porównanie do lunarów i gorunów.
pozdrawiam serdecznie i dziekuję za krytykę - każdy taki głos sprawia, że kolejny test jest choć ociupinkę lepszy.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ciesze sie ze dzieki mnie masz szanse pisac lepsze teksty:-) wrzuc jeszcze ze dwie dyszki ksiedzu w niedziele i swiat bedzie lepszy, i nie pozdrawiam, bo nie cierpie tych grzecznosciowych zwrotow bez pokrycia. Tak trzymaj kawal dobrej roboty. Testowan buty bede omijal z daleka.
- mariuszuk
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 37:29
- Życiówka w maratonie: 03:02
W firmowych pianka tez sie ubjia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk
Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
-
- Zaprawiony W Bojach
A widział ktoś ostatnie buty Tchibo? To dopiero maestria: miały być chyba Asicsy bez logo, ale pierwowzór chyba widzieli tylko na zdjęciu. Więc tam, gdzie Asics ma "Gel" pod piętą, Tchibo wstawiło.... twardy kawał plastiku 

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: przede mną
- Życiówka w maratonie: przede mną
tak wszyscy sie wymadrzajaja i nie wiem komu tu ufac (osobiscie szuram w brooks'ach i jestem zadowolony). a teraz wsadze kij w mrowisko
- proponuje zapoznac sie z ksiazka "urodzeni biegacze" MacDougall'a i nie chodzi o poznanie jak to pewne plemie podchodzi do biegania (chociaz naprawde warto) ale gdzies w jednym rozdzaiłow rozprawia nt wlasnie calej filozofii "ptrzebnej amortyzacji", pronacji i wszystkiego tego co jest tylko "dookoła" biegania
naprawdę warto przeczytac
pzdrawiam lekko skołowany
AM

naprawdę warto przeczytac
pzdrawiam lekko skołowany
AM
cel1. 10km
cel2. poniżej 1h
cel2. poniżej 1h
-
- Zaprawiony W Bojach
arurekm, wszyscy już czytali 
f.lamer, to zdjęcie pokazuje buty po Maratonie Piasków.

- 850
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45 min
Sadzac po obu butach trasa byla mocno nachylona w prawo, bolewy but tez ubil sie z lewej strony tylko w mniejszym stopniu. Trasa musialabyc wymagajaca.Qba Krause pisze:arurekm, wszyscy już czytali
-
- Zaprawiony W Bojach
albo pianka w ponad 40-stopniowym upale nie trzyma właściwości.
-
- Rozgrzewający Się
mój ty losie... buty do biegania im nie pasują
A czy testował ktoś tenisówki ze Stomilu w których w szkole biegałem i przełaje i okrążenia na żuzlowej bieżni ????. Ciekawe jaką ocenę by otrzymały....

- 850
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45 min
Kiedys tez'ludzie mieszkali w jaskiniach, ale czy to oznacza ze mamy zrezygnowac z naszych mieszkanek? A wracajac do tematu, to mysle ze autor posiada kilkuletnie doswiadczenie biegowe w roznego rodzaju butach, wiec porownanie obuwia testowanego do obuwia bardziej uznanych producentow jest poparte praktyka , anie wiedz z drugiej reki, wiec jest w stanie wychwycicniedoskonalosci testowanego obuwia. I dlatego chyba j krytykuje ,a nie dla samej sztuki, tak mi sie zdaje. Z drugiej strony jest taka roznorodnosc obuwia ze takie testy sa w jakims stopniu pomoc nam w wyborze lub nie danego produktu, wiec nie ma co narzekac tylko w razie watpliwosci zadawac pytania i kolega odpowie niewatpliwie. Ale naszpamowalem:-)piotrwe pisze:mój ty losie... buty do biegania im nie pasująA czy testował ktoś tenisówki ze Stomilu w których w szkole biegałem i przełaje i okrążenia na żuzlowej bieżni ????. Ciekawe jaką ocenę by otrzymały....
-
- Rozgrzewający Się
850 pisze:Kiedys tez'ludzie mieszkali w jaskiniach, ale czy to oznacza ze mamy zrezygnowac z naszych mieszkanek? A wracajac do tematu, to mysle ze autor posiada kilkuletnie doswiadczenie biegowe w roznego rodzaju butach, wiec porownanie obuwia testowanego do obuwia bardziej uznanych producentow jest poparte praktyka , anie wiedz z drugiej reki, wiec jest w stanie wychwycicniedoskonalosci testowanego obuwia. I dlatego chyba j krytykuje ,a nie dla samej sztuki, tak mi sie zdaje. Z drugiej strony jest taka roznorodnosc obuwia ze takie testy sa w jakims stopniu pomoc nam w wyborze lub nie danego produktu, wiec nie ma co narzekac tylko w razie watpliwosci zadawac pytania i kolega odpowie niewatpliwie. Ale naszpamowalem:-)piotrwe pisze:mój ty losie... buty do biegania im nie pasująA czy testował ktoś tenisówki ze Stomilu w których w szkole biegałem i przełaje i okrążenia na żuzlowej bieżni ????. Ciekawe jaką ocenę by otrzymały....

-
- Zaprawiony W Bojach
oczywiście, że nie. po to właśnie są nasze testy. czasami buty za 500 złotych są do kitu, czasami bardzo dobre. buty za 50-100 złotych częściej są do kitu, ale przecież nie zawsze, zdarza się, że są całkiem niezłe. dlatego też testujemy różne buty. w tym przypadku tanie buty się nie sprawdziły.
-
- Zaprawiony W Bojach
ciekawe byłoby ich porównanie butami z Lidla, to jedyny rozsądny konkurent, jak się wydaje.