Komentarz do artykułu Testujemy buty do biegania z „nie-biegowych” sklepów

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to może trochę wytłumaczę.

zanim na rynku pojawiły się i stały się modne minimale, na mocy skrotu myślowego im więcej systemów i technologii miały buty, tym łatwiej można było podyktować wysoką cenę za nie. i oczywiście, technologie i systemy - chociażby z punktu widzenia złożoności konstrukcji buta - mają znaczenie, kosztują. żeby buty były tanie, dyskonty nie mogły zaoferowac butów z wieloma systemami i technologiami.

wejście minimali i moda na nie sprawiły, że można było zacząc sprzedawac prostotę jako jakość, zaletę. na tej fali wypłynęła chociażby linia Faas Pumy (notabene, fajne buty - jak widzisz, nie wartościuję tego zjawiska). Dyskonty i sieciówki odzieżowe nareszcie mogły zacząć oferowac proste buty i miec nadzieję, że się sprzedadzą.

to tyle w kwestii minimali.

biedronki i h&m-y testowałem bez mini jako punktu odniesienia. w porównaniach wystąpiły buty mini albo jako przykład być-może-nawiązania (salomon), jawnej zrzyny (nike free) albo jako kontrast i pokazanie np. bryłowatości, blobowatości i bezkształtu h&m-ów (w prównaniu z mtg) lub też celem ukazania jak coś się robi źle i bez sensu (gumowe panele w h&m-ach) i dobrze (drifty).

a ubijanie się podeszwy występuje w każdych butach, tak samo jak każde kiedyś się rozlecą, puszczą szwy, zetrą się podeszwy, podziurawi siatka itd. w tych konkretnych ubijanie pianki nastąpiło tak absurdalnie wcześnie, że faktycznie jest to ich największa wada. napisałem o tym - znowu - bez minimali w głowie, stąd również porównanie do lunarów i gorunów.

pozdrawiam serdecznie i dziekuję za krytykę - każdy taki głos sprawia, że kolejny test jest choć ociupinkę lepszy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
mirekjowal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciesze sie ze dzieki mnie masz szanse pisac lepsze teksty:-) wrzuc jeszcze ze dwie dyszki ksiedzu w niedziele i swiat bedzie lepszy, i nie pozdrawiam, bo nie cierpie tych grzecznosciowych zwrotow bez pokrycia. Tak trzymaj kawal dobrej roboty. Testowan buty bede omijal z daleka.
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 03:02

Nieprzeczytany post

W firmowych pianka tez sie ubjia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk

Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A widział ktoś ostatnie buty Tchibo? To dopiero maestria: miały być chyba Asicsy bez logo, ale pierwowzór chyba widzieli tylko na zdjęciu. Więc tam, gdzie Asics ma "Gel" pod piętą, Tchibo wstawiło.... twardy kawał plastiku :hahaha:
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
arurekm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: przede mną
Życiówka w maratonie: przede mną

Nieprzeczytany post

tak wszyscy sie wymadrzajaja i nie wiem komu tu ufac (osobiscie szuram w brooks'ach i jestem zadowolony). a teraz wsadze kij w mrowisko :) - proponuje zapoznac sie z ksiazka "urodzeni biegacze" MacDougall'a i nie chodzi o poznanie jak to pewne plemie podchodzi do biegania (chociaz naprawde warto) ale gdzies w jednym rozdzaiłow rozprawia nt wlasnie calej filozofii "ptrzebnej amortyzacji", pronacji i wszystkiego tego co jest tylko "dookoła" biegania
naprawdę warto przeczytac
pzdrawiam lekko skołowany
AM
cel1. 10km
cel2. poniżej 1h
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

mariuszuk pisze:W firmowych pianka tez sie ubjia
na moje oko za dużo kółek na bieżni :hej:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

arurekm, wszyscy już czytali :)

f.lamer, to zdjęcie pokazuje buty po Maratonie Piasków.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:arurekm, wszyscy już czytali :)

f.lamer, to zdjęcie pokazuje buty po Maratonie Piasków.
Sadzac po obu butach trasa byla mocno nachylona w prawo, bolewy but tez ubil sie z lewej strony tylko w mniejszym stopniu. Trasa musialabyc wymagajaca.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

albo pianka w ponad 40-stopniowym upale nie trzyma właściwości.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
piotrwe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mój ty losie... buty do biegania im nie pasują :hahaha: A czy testował ktoś tenisówki ze Stomilu w których w szkole biegałem i przełaje i okrążenia na żuzlowej bieżni ????. Ciekawe jaką ocenę by otrzymały....
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piotrwe pisze:mój ty losie... buty do biegania im nie pasują :hahaha: A czy testował ktoś tenisówki ze Stomilu w których w szkole biegałem i przełaje i okrążenia na żuzlowej bieżni ????. Ciekawe jaką ocenę by otrzymały....
Kiedys tez'ludzie mieszkali w jaskiniach, ale czy to oznacza ze mamy zrezygnowac z naszych mieszkanek? A wracajac do tematu, to mysle ze autor posiada kilkuletnie doswiadczenie biegowe w roznego rodzaju butach, wiec porownanie obuwia testowanego do obuwia bardziej uznanych producentow jest poparte praktyka , anie wiedz z drugiej reki, wiec jest w stanie wychwycicniedoskonalosci testowanego obuwia. I dlatego chyba j krytykuje ,a nie dla samej sztuki, tak mi sie zdaje. Z drugiej strony jest taka roznorodnosc obuwia ze takie testy sa w jakims stopniu pomoc nam w wyborze lub nie danego produktu, wiec nie ma co narzekac tylko w razie watpliwosci zadawac pytania i kolega odpowie niewatpliwie. Ale naszpamowalem:-)
piotrwe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

850 pisze:
piotrwe pisze:mój ty losie... buty do biegania im nie pasują :hahaha: A czy testował ktoś tenisówki ze Stomilu w których w szkole biegałem i przełaje i okrążenia na żuzlowej bieżni ????. Ciekawe jaką ocenę by otrzymały....
Kiedys tez'ludzie mieszkali w jaskiniach, ale czy to oznacza ze mamy zrezygnowac z naszych mieszkanek? A wracajac do tematu, to mysle ze autor posiada kilkuletnie doswiadczenie biegowe w roznego rodzaju butach, wiec porownanie obuwia testowanego do obuwia bardziej uznanych producentow jest poparte praktyka , anie wiedz z drugiej reki, wiec jest w stanie wychwycicniedoskonalosci testowanego obuwia. I dlatego chyba j krytykuje ,a nie dla samej sztuki, tak mi sie zdaje. Z drugiej strony jest taka roznorodnosc obuwia ze takie testy sa w jakims stopniu pomoc nam w wyborze lub nie danego produktu, wiec nie ma co narzekac tylko w razie watpliwosci zadawac pytania i kolega odpowie niewatpliwie. Ale naszpamowalem:-)
:) masz rację,ale pisałem to własnie żartobliwie,wspominając tamte ,,buty" biegowe :) . Po latach zacząłem biegać gdy skończyłem 45 lat i nie biegam wcale w tenisówkach :hahaha: ,czasy się zmieniaja, ale chyba też nie chodzi o to aby biegać wyłącznie w butach za 600 zł
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oczywiście, że nie. po to właśnie są nasze testy. czasami buty za 500 złotych są do kitu, czasami bardzo dobre. buty za 50-100 złotych częściej są do kitu, ale przecież nie zawsze, zdarza się, że są całkiem niezłe. dlatego też testujemy różne buty. w tym przypadku tanie buty się nie sprawdziły.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W kategor obuwia budrzetowego ciezko bedzie pobic komus Ekideny 50 biorac pod uwage stosunek ceny do tegomco za nia dostajemy.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ciekawe byłoby ich porównanie butami z Lidla, to jedyny rozsądny konkurent, jak się wydaje.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ