Telefon do Endomondo
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wrzuć ślad zapisany tą nokią...nie koniecznie chodzi o sam dystans , a o skoki miejsca , prędkości - może np pokazywać prędkość 0 a następnie nadrabia dystans i pozostałe parametry...przez co analiza treningu jest niemożliwa.
-
- Zaprawiony W Bojach
http://www.endomondo.com/workouts/321548650/2625073 Zegarek
http://www.endomondo.com/workouts/321503324/2625073 Nokia 500
Wstawiłem dla porównania zapis tej samej trasy z dzisiejszego rozruchu. Mam kilka innych telefonów , ale temat nawiązuje również do kosztów zakupu , a to bardzo tani telefon
Jak będzie luźniejsza chwila to wezmę na jakiś trening ze dwa nowsze telefony z Glonass dla porównania.
http://www.endomondo.com/workouts/321503324/2625073 Nokia 500
Wstawiłem dla porównania zapis tej samej trasy z dzisiejszego rozruchu. Mam kilka innych telefonów , ale temat nawiązuje również do kosztów zakupu , a to bardzo tani telefon

- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Ciekawe porównanie, dzięki
Dokładność pozioma, a szczególnie pionowa wypada zdecydowanie na korzyść zegarka. ONmove pokazał +40/-20 m, Nokia: +131/-159 m. W praktyce nie powinno być różnicy wysokości między startem a metą, bo kończyłeś w tym samym punkcie. Teren jest płaski, więc całkowite przewyższenia chyba nie przekraczały +10/-10 m?
Ja też biegam z Nokią 500 i skoki wskazań wysokości są znaczące. Do pomiaru używam mojej aplikacji RunCalc i w algorytmach pomiaru wprowadziłem ograniczenie korygujące zmianę wysokości, że w czasie biegu w ciągu sekundy nie można się wznieść o więcej niż 1.2 metra i "spaść" o więcej niż 3.3 m. Dzięki temu wykres wysokości pokonanej trasy ma bardziej łagodny przebieg.

Ja też biegam z Nokią 500 i skoki wskazań wysokości są znaczące. Do pomiaru używam mojej aplikacji RunCalc i w algorytmach pomiaru wprowadziłem ograniczenie korygujące zmianę wysokości, że w czasie biegu w ciągu sekundy nie można się wznieść o więcej niż 1.2 metra i "spaść" o więcej niż 3.3 m. Dzięki temu wykres wysokości pokonanej trasy ma bardziej łagodny przebieg.
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Wskazania wysokości nie są obliczane przez program - podaje je moduł GPS, podobnie jak np. współrzędne geograficzne i tempo chwilowe. Wskazania wysokości mają znaczenie w przypadku biegów po górach i ewentualnej korekty pokonanego dystansu w związku ze zmianą wysokości. Niestety, pionowa dokładność systemu GPS jest około 3 razy mniejsza niż w pomiarze poziomym (współrzędne geograficzne).
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:21
- Kontakt:
btw. jak ktoś jest zainteresowany to Endomondo Premium jest na miesiąc za darmo - wystarczy podać kod VIEW-MY-STATS 

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:21
- Kontakt:
zależy od aplikacji - endomondo bierze dane z gps, runkeeper korzysta z tych udostępnianych przez google maps (bardzo dokładne)
jak w reszcie to nie wiem - jak komuś chce się bawić to można zrobić export gps z endomondo, wczytać do runkeepera, znowu export, import do endomondo i nie będzie przekłamań - ja tak robię jak mi rzuci dane rzędu 2km w pionie na dystansie < 10km biegu :D
jak w reszcie to nie wiem - jak komuś chce się bawić to można zrobić export gps z endomondo, wczytać do runkeepera, znowu export, import do endomondo i nie będzie przekłamań - ja tak robię jak mi rzuci dane rzędu 2km w pionie na dystansie < 10km biegu :D
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Ta usługa to pewnie Google Elevation API. Podejrzewam, że aplikacja w telefonie zawsze pobiera wysokość z GPS i nie koryguje jej na bieżąco. Korzystanie z usługi Google'a jest możliwe tylko jeżeli masz połączenie z Internetem. Jeśli usługa miałaby korygować wysokość przy każdym odczycie położenia, to jeden użytkownik aplikacji z GPS-em pracującym co sekundę wyczerpałby darmową dzienną pulę zapytań do serwisu w ciągu 40 minut treningu: "2,500 requests per 24 hour period". Wydaje mi się, że dane są korygowane przy wysyłaniu treningu na portal z wykorzystaniem algorytmu, który zmniejsza częstość odczytu i nieco spłaszcza wykres wysokości (żeby nie wyczerpać od razu całej puli). Korekta może być też dokonywana na żądanie na portalu.
Pawel_W, dziękuję za informację - muszę wykorzystać Google Elevation API w mojej aplikacji i sprawdzić jak wyrówna moje poszarpane wykresy wysokości z treningów górskich, np. ten
Pawel_W, dziękuję za informację - muszę wykorzystać Google Elevation API w mojej aplikacji i sprawdzić jak wyrówna moje poszarpane wykresy wysokości z treningów górskich, np. ten

- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Świetna jest ta usługa Google'a
Bardzo dokładnie określa wysokość n.p.m. dla danych współrzędnych geograficznych. Przeliczyła mi wszystkie wysokości na trasie - wyrównała wykres i prawidłowo podała wysokości najwyższych szczytów na 830 m (GPS w telefonie podawał 900 m). Przykład wykresów wysokości przed i po korekcie

- sandro73
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:08
- Życiówka w maratonie: 3:14:47
- Kontakt:
Ja urzywam Motorola Defy i jestem bardzo zadowolony... Bateria wytrzymuje 3 treningi na luzie (średnio robię 18km) czasem przekłamuje GPS ale to sporadycznie raz na 2-3 m-ce. Polecam bo warto 

Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania. Aleksander Wielki
maraton 3:16:14
półmaraton 1:30:12
10k 40:08
http://www.endomondo.com/home
maraton 3:16:14
półmaraton 1:30:12
10k 40:08
http://www.endomondo.com/home