Garmin Fenix 2
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wow, poziom inteligencji powala, chyba znacznie szybciej i prościej było napisać TAK lub NIE.jedz_budyn pisze:rafiros pisze:A czy posiada polskie menu?
zapytaj
Pytałem bo na stronie Garmia nigdzie tego nie znalazłem a nie miałem wcześniej doświadczenia z Fenixem 1 i nie wiem czy ma polskie menu czy nie . Moja 910 ma - to wiem i jak by ktoś zapytał to bym odpowiedział.
No ale niektórzy na forum pisza posty chyba tylko po to żeby jakoś zaistnieć i nabić sobie licznik postów. No ale wielkie dzięki kolego jedz budyń - udało Ci się zaistnieć w sposób zauważalny .
- Suunto
- Wyga
^^
http://www.eazymut.pl/nawigacja-turysty ... fenix.htmlZegarek GPS Fēnix™ 2 dla alpinistów i amatorów rekreacji na wolnym powietrzu. Tylko w naszej firmie dostępny z menu w języku polskim oraz mapą Polski "PL Topo Mini".
Leśne 5k - 19:16 (GPS: wznios: 55m; spadek: 59m).
Leśne 10k - 38:48 (GPS: wznios: 102m; spadek: 109m).
Leśne 10k - 38:48 (GPS: wznios: 102m; spadek: 109m).
-
- Rozgrzewający Się
dziękuję za odpowiedź .Suunto pisze:^^http://www.eazymut.pl/nawigacja-turysty ... fenix.htmlZegarek GPS Fēnix™ 2 dla alpinistów i amatorów rekreacji na wolnym powietrzu. Tylko w naszej firmie dostępny z menu w języku polskim oraz mapą Polski "PL Topo Mini".
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
No to dwa tygodnie do wysyłek pierwszych egzemplarzy
ten czas się dłuży
mam nadzieję że trafię na dobrą baterię i wodoszczelny model za pierwszym razem 

- Pawel271
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:16:00
- Kontakt:
Mam aktualnie ambita 2 ale miałem kilka garminów i byłem zadowolony z nich.
Cieszy mnie że coraz więcej firm w tym przedziale walczy o swoje miejsce na rynku.
Wizualnie ładny mam nadzieje że poprawili błędy z pierwszego modelu typu długie szukanie sygnału gps (irytujące na maxa) i kolejna rzecz to bateria bo zegarek pokazywał np 30% a potem się wyłączał
Ciekawi mnie następca 910
Cieszy mnie że coraz więcej firm w tym przedziale walczy o swoje miejsce na rynku.
Wizualnie ładny mam nadzieje że poprawili błędy z pierwszego modelu typu długie szukanie sygnału gps (irytujące na maxa) i kolejna rzecz to bateria bo zegarek pokazywał np 30% a potem się wyłączał

Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Pawel271 pisze:........... mam nadzieje że poprawili błędy z pierwszego modelu typu długie szukanie sygnału gps (irytujące na maxa) i kolejna rzecz to bateria bo zegarek pokazywał np 30% a potem się wyłączał![]()
-Szukanie sygnału jest bardzo szybki, gdyż rozwiązali to wraz z aktualizacją beta 4.12 i odbywa się to tak jak w FR220/620
-Co do baterii, w obecnej wersji oprogramowań jest to stabilne i nie wykazuje dezorientacji w stanie naładowania przy mimowolnym doładowywaniu urządzenia przez podpinanie kablem usb
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 00:46:32
- Życiówka w maratonie: 04:46:25
Witam,
Czy ktoś może potwierdzić możliwość synchronizacji fenix 2 z garmin connect przez usb ant+ stick.
Bo w zestawie nie ma takiego gadżetu, a podłączanie za każdym razem do ładowarki to męczące.
Powinno działać, ale nie mam jak przetestować, a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie.
Czy ktoś może potwierdzić możliwość synchronizacji fenix 2 z garmin connect przez usb ant+ stick.
Bo w zestawie nie ma takiego gadżetu, a podłączanie za każdym razem do ładowarki to męczące.
Powinno działać, ale nie mam jak przetestować, a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Pierwsze słyszę żeby to miało działać.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
A skąd pomysł, że F2 ma możliwość komunikacji z komputerem poprzez protokół ANT+?
Garmin sukcesywnie w swoich najnowszych modelach zegarków rezygnuje z tego głupiego i upierdliwego sposobu komunikacji z komputerem i nie inaczej jest w przypadku F2.
Garmin sukcesywnie w swoich najnowszych modelach zegarków rezygnuje z tego głupiego i upierdliwego sposobu komunikacji z komputerem i nie inaczej jest w przypadku F2.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Co jest głupiego w tym, zeby komunikować się z komputerem bezprzewodowo, szczególnie, jeżeli odpowiedni hardware i tak siedzi w zegarku? To znacznie wygodniejsze niż podłączanie kabelkami.Piechu pisze:Garmin sukcesywnie w swoich najnowszych modelach zegarków rezygnuje z tego głupiego i upierdliwego sposobu komunikacji z komputerem i nie inaczej jest w przypadku F2.
Problem tkwi, jak sądzę, w nienajlepszej implementacji programowej po stronie komputera a nie w samym rozwiązaniu. Chociaż muszę przyznać, że od dłuższego czasu używam Garmin Express (z innym zegarkiem oczywiście) i jakoś nie mam problemów.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Jest głupi bo niedopracowany, Garmin sam przyznał w pewnym momencie, że problemy, które zgłaszają użytkownicy zegarków komunikujących się po ANT+ spowodowały odejście od tego sposobu komunikacji. Na własnym przykładzie (310XT oraz FR610) mogę powiedzieć, że jest to rozwiązanie które może być irytujące i frustrujące (zapętlające się połączenie, przerywanie transmisji, błędy podczas aktualizacji zegarka, błędy podczas przesyłu danych zegarek>PC lub PC>zegarek, brak komunikacji zegarek>PC - zegarek niewidoczny dla PC). Komunikacja po kablu jest znacznie przyjemniejsza - przynajmniej w przypadku zegarków które miałem (FR10) lub mam (F2).
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
No ale to jest nielogiczne myślenie. Każdy, nawet genialny pomysł można spaprać, co przecież nie oznacza, że sama idea staje się głupia. Tylko, że wykonanie słabe.Piechu pisze:Jest głupi bo niedopracowany
Pomysł na zegarek typu F2 jest bardzo dobry choć wykonanie, przynajmniej na początku pozostawiało wiele do życzenia. Sam powiesiłeś na nim niejednego psa. Na szczęście kolejne wersje firmware naprawiają różne mankamenty. Podobnie powinno być i z bezprzewodową transmisją. Coś nie działa -> naprawmy to.
To nie jest problem sprzętowy tylko programowy. Protokół ANT+ doskonale spisuje się przy komunikacji z różnymi czujnikami, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go wykorzystać także do wymiany danych z komputerem.
Przecież wygodniej chyba jest wrócić po treningu do domu i po prostu przez kilka minut nie wyłączać zegarka niż siadać do komputera i babrać się z plątaniną kabelków.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
W tym przypadku logiczne gdyż Garmin już nigdy tego nie poprawi, porzucili już prace nad tą kwestią.Kolaj pisze:No ale to jest nielogiczne myślenie. Każdy, nawet genialny pomysł można spaprać, co przecież nie oznacza, że sama idea staje się głupia. Tylko, że wykonanie słabe.
Owszem, zgadzam się... jeśli to działa. Ale nie działa tak jak powinno dlatego dla mnie połączenie USB jest wygodniejsze, niestresujące i szybsze. Kabel od F2 mam na stałe podpięty do PC, na biurku wystaje tylko końćówka z pinami, wchodzę do mieszkania, wpinam zegarek i po paru sekundach GE sam sobie wszystko synchronizuje a ja w międzyczasie biorę prysznic. Czy to taki wielki problem?Kolaj pisze:Przecież wygodniej chyba jest wrócić po treningu do domu i po prostu przez kilka minut nie wyłączać zegarka niż siadać do komputera i babrać się z plątaniną kabelków.

jedyne do czego mogę się przyczepić to kwestia zywotności baterii przy takim sposobie przesyłania danych. Czy ma to jakiś znaczący wpływ? Czy może inżynierowie uwzględnili to przy projektowaniu zegarka?