Komentarz do artykułu Buty inov8 mudclaw 365 kontra 85 km po górach
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pytanie o rozmiarówkę inowejtów w ogóle - w większości butów wkładka 29,5cm to ~11,5 US i 45-46 EUR, w tabeli rozmiarów inov-8 to 13 US i 47 EUR. Faktycznie tak jest czy to jakaś totalna fikcja?
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
http://www.sklep.napieraj.pl/product-po ... w-300.html
długość wkładki (a nie stopy) 295 mm odpowiada rozmiarowi UK 10,5 co z kolei odpowiada rozmiarowi USA 11,5 i EU 45
porównaj obie tabele
długość wkładki (a nie stopy) 295 mm odpowiada rozmiarowi UK 10,5 co z kolei odpowiada rozmiarowi USA 11,5 i EU 45
porównaj obie tabele

-
- Stary Wyga
Faktycznie, tabele na napieraju rozróżniają długość stopy i wkładki. Sugerowałem się inną tabelą i wyszło jak zwykle, kufa.
Dzięki rubin!
Dzięki rubin!
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
po lodzie wiadomo - jeździ chyba wszystko, co nie ma stalowych kolców; używał może ktoś mudclawów w takich warunkach? ewentualnie z nakładkami i jakimi?
pytam, ponieważ wydaje mi się, że ze względu na długie gumowe "zęby" - kolce z nakładki mogą zniknąć w głębi bieżnika
pytam, ponieważ wydaje mi się, że ze względu na długie gumowe "zęby" - kolce z nakładki mogą zniknąć w głębi bieżnika
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Miałem wątpliwą przyjemność biegać w x-talonach po lodzie i po bliskim z nim spotkaniu na lekkim zbiegu przeprosiłem się z icebugi.
Osobiście nie bardzo widzę możliwość stabilnego zamontowania nakładki na x-talony, czy mudclawy.
Osobiście nie bardzo widzę możliwość stabilnego zamontowania nakładki na x-talony, czy mudclawy.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:00
- Życiówka w maratonie: 03:35:23
Jeśli można mam pytanie dotyczące wyboru między opisywanymi inov-8 muldclaw 265 a x-talon 212.
Napomnę tylko że chciałbym pobiec w nich Maraton Gór Stołowych i Chudego Wawrzyńca.
Wiem że to indywidualne podejście ale mam straszny dylemat...
Aktualnie biegam w Asics Fuji Trainer.
dziękuję za pomoc
Napomnę tylko że chciałbym pobiec w nich Maraton Gór Stołowych i Chudego Wawrzyńca.
dziękuję za pomoc
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
miałam dać znać jak leżą mudclaw'y (te żółte)- biegam w nich od grudnia, więc mogę już trochę napisać:
bardzo wygodne, dość miękkie; za radą Qby zamówiłam o pół rozmiaru większe w stosunku do trailrock'ów (ze względu na inne kopyto) i pasują idealnie; na początku musiałam się troszeczkę przestawić na nieco sztywniejszą cholewkę i podeszwę;
w warunkach krosowych, gdzie dużo błota, piachów, kamieni - trzymanie bez najmniejszego zarzutu; na asfaltowych przelotówkach - dawały radę, chociaż faktycznie - długie gumowe kołki wyginają się i na początku może to przeszkadzać;
raz zdarzyło mi się "biec" w nich po totalnie oblodzonych ścieżkach - i tu sromotna porażka - bardzo się ślizgały - no ale to przecież buty nie na lód tylko błoto
cholewka bardzo mocna; jak dla mnie - w sam raz na zimę, ewentualnie chłodne dni; latem chyba ich nie założę - przy temp. +7st. stopy grzały mi się niemiłosiernie; wcześniej myślałam, że założę je na rzeźnika - ale z tego właśnie powodu wybiorę przewiewne trailrocki, a żółtki jako awaryjna para będą czekać w worku na przepaku
bardzo wygodne, dość miękkie; za radą Qby zamówiłam o pół rozmiaru większe w stosunku do trailrock'ów (ze względu na inne kopyto) i pasują idealnie; na początku musiałam się troszeczkę przestawić na nieco sztywniejszą cholewkę i podeszwę;
w warunkach krosowych, gdzie dużo błota, piachów, kamieni - trzymanie bez najmniejszego zarzutu; na asfaltowych przelotówkach - dawały radę, chociaż faktycznie - długie gumowe kołki wyginają się i na początku może to przeszkadzać;
raz zdarzyło mi się "biec" w nich po totalnie oblodzonych ścieżkach - i tu sromotna porażka - bardzo się ślizgały - no ale to przecież buty nie na lód tylko błoto

cholewka bardzo mocna; jak dla mnie - w sam raz na zimę, ewentualnie chłodne dni; latem chyba ich nie założę - przy temp. +7st. stopy grzały mi się niemiłosiernie; wcześniej myślałam, że założę je na rzeźnika - ale z tego właśnie powodu wybiorę przewiewne trailrocki, a żółtki jako awaryjna para będą czekać w worku na przepaku
-
- Zaprawiony W Bojach
Hm ... tak na prawdę, to prawie "identyczne" buty, szczegóły to detale, które "wychodzą w praniu".madagaskar pisze:Jeśli można mam pytanie dotyczące wyboru między opisywanymi inov-8 muldclaw 265 a x-talon 212.
dziękuję za pomoc
A poważniej mudclawy (jak sama nazwa mówi) są bardziej do grządkiego terenu, co widać gołym okiem. I jeśli x-talony wydają się agresywne, to mudclawy są jeszcze bardziej "mad" w tym temacie.
Kolejna kwestia, to to, co sugeruje waga. Otóż x-talony zdecydowanie nie są dla osób przyzwyczajonych do amortyzacji, nawet niewielkiej, bo one jej nie oferują. Praktycznie jedynym "pracujacym" elementem są zęby. Co nie oznacza, że nie da się w nich biegać długich odcinków - osobiście przeleciałem w nich Rzeźnika i sobie chwalę. Ale jeśli do tej pory biegałeś w Asics Fuji Trainer, króre ważą grubo powyżej 300 gr to przesiadka na 212 gr x-talony, może być wyzwaniem.
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Keri - czy to prawda, że cholewka x-talonów jest sporo węższa w porównaniu do mudclaw? skoro masz porównanie - zapytam jeszcze o przewiewność x-talonów - nadają się na gorące dni, czy nie bardzo?
-
- Zaprawiony W Bojach
Aż takim znawcą tematu nie jestem - jestem tylko końcowym użytkownikiem.rubin pisze:Keri - czy to prawda, że cholewka x-talonów jest sporo węższa w porównaniu do mudclaw? skoro masz porównanie - zapytam jeszcze o przewiewność x-talonów - nadają się na gorące dni, czy nie bardzo?
Całą masę szczegółów znajdziesz tu:
http://www.runningwarehouse.com/Inov-8_ ... T212M.html
http://www.runningwarehouse.com/Inov-8_ ... MD300.html
Jak przymierzałem jedne i drugie, to zdecydowanie mudclaw'y wydawały mi się mniej "przewiewne", ale może to tylko subiektywne odczucie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam pytanie o rozmiar, jako że w Inov-8 panuje w tym względzie straszna niekonsekwencja.
Czy Waszym zdaniem Mudclaw 265 jest rozmiarowo bardziej zbliżony do X-talon 300 (Standard fit), czy do Trailroc 235 (Standard fit)? Pytam, bo nie mam jak przymierzyć a różnica między tymi dwoma to 1,5 numeru.
Czy Waszym zdaniem Mudclaw 265 jest rozmiarowo bardziej zbliżony do X-talon 300 (Standard fit), czy do Trailroc 235 (Standard fit)? Pytam, bo nie mam jak przymierzyć a różnica między tymi dwoma to 1,5 numeru.