Monitory pracy serca

Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeszcze nie robiłem opisywanego przez Ciebie w artykule "Sterowanie treningiem" testu na HRmax ale mam 22 lata i wydaje mi sie, że jest ono rzeczywiście wysokie.
Sprawdź co się dzieje z tętnem podczas biegu gdy pomyślisz sobie o czymś co Cię złości, o planach sportowych itd
Jeszcze nie sprawdzałem ale zauważyłem już wcześniej, że łatwiej się biega nie rozmyślając nad trudnymi(stresującymi) sprawami.

P.S. Czy oszacować HRmax można też biegnąc sprint np. 400m na maxa? Czy wysokie HRmax ma praktyczny związek z potencjalnymi możliwościami zawodnika?
A dziewczyny były rzeczywiście "palce lizać".
Pozdrawiam i jednocześnie bardzo dziękuje za tak sprawne dostarcznie Polara (gdy miła Pani powiedziała mi, że przesyłka będzie nazajutrz po wysłaniu potraktowałem to jako dobry żart). Instrukcja po polsku jest bardzo dobra. A propo treningu interwałowego to jak określać przerwy: do tej pory robiłem to "na czuja" tzn. np.po 400m tempa robiłem 400m przerwy truchtem w takim tempie aby czuć się w miare wypoczętym przed kolejnym tempem. Czy można określić te przerwy za pomocą spadku tętna-dopiero po osiągnięciu określonego tętna biegnę następny interwał?

(Edited by starosta at 12:05 am on Nov. 12, 2001)
PKO
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

400 m wydaje się za krótkim czasem aby uzyskać HRmax. Proponuję 1000m zakończone finiszem. Będziesz miał równocześnie informację o rezerwie szybkości do maratonu.

Przerwy wypoczynkowe.

Gdy biegasz trening metodą interwłową (niepełne przerwy wypoczynkowe) kolejny odcinek zaczynasz aż tętno spadnie Ci do założonego wcześniej np. 75% HRmax. Gdy biegasz metodą powtórzeniową (pełne przerwy wypoczynkowe) kolejny odcinek zaczynasz gdy tętno spadnie Ci do ok. 60% HRmax.
Dodatkowe informacje o reakcji organizmu na bodźce treningowe uzyskasz obserwując długości przerw wypoczynkowych (przy bieganiu odcinków z zadanym tempem) lub dodatkowo czasy odcinków (przy bieganiu odcinków z zadaną inntensynością [tętnem]) Gdy czasy wzrastają to sygnał, że trzeba przerwać lub dołożyć tylko jeden. To zależy od założeń treningowych i od intensywności bieganych odcinków.

P.S. Mnie też mało głowa się nie ukręci gdy biegam na Błoniach ale ja rzeczywiście mogę tylko "palce lizać" jak widzę biegaczki. Mam trochę więcej niż 22, za to w sercu ciągle maj.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tętno maksymalne to sprawa osobnicza. Wynik sportowy nie zależy od jego wysokości. HRmax zmniejsza się wraz z wiekiem i pod wpływem treningu wytrzymałościowego. Jest ono różne dla różnych form aktywności. Ten sam zawodnik może mieć różne tętna maksymalne w biegu, pływaniu i na rowerze.
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from Ryszard
Gdy biegasz trening metodą interwałową (niepełne przerwy wypoczynkowe) kolejny odcinek zaczynasz aż tętno spadnie Ci do założonego wcześniej np. 75% HRmax. Gdy biegasz metodą powtórzeniową (pełne przerwy wypoczynkowe) kolejny odcinek zaczynasz gdy tętno spadnie Ci do ok. 60% HRmax.
Dodatkowe informacje o reakcji organizmu na bodźce treningowe uzyskasz obserwując długości przerw wypoczynkowych (przy bieganiu odcinków z zadanym tempem) lub dodatkowo czasy odcinków (przy bieganiu odcinków z zadaną inntensynością [tętnem]) Gdy czasy wzrastają to sygnał, że trzeba przerwać lub dołożyć tylko jeden. To zależy od założeń treningowych i od intensywności bieganych odcinków.
Korzystam z planów treningowych Hala Higdona oraz z ostatnio zakupionej książki G.Prusa pt."Trening w biegach przełajowych, ulicznych i maratońskich". Tam dwie metody pracy nad szybkością rozróżnia się jako ekstensywną(dłuższe odcinki z intensywnością do 85%, przerwy 1/3 dystansu) oraz intensywną(odcinki krótsze, przerwy dłuższe a intensywność powyżej 85%). W przygotowniach do "piątki" biegałem tylko metodą intensywną (ale bez pomiaru tętna) oraz bieg ciągły na 3km w tempie ciut wolniejszym niż to w jakim chciałem pobiec 5km (pobiegłem  szybciej). Higdon radzi zaawansowanym (ale broń Boże nie zawodowcom) raz w tygodniu trening 6-8x400 z 400 przerwy(lub 10x200 z 200 przerwy), raz 10-15min w tempie jak na 10km oraz bieg ciągły 60-90 min. Oczywiście to wszystko nie jest podparte pomiarami tętna.
Proponuję 1000m zakończone finiszem. Będziesz miał równocześnie informację o rezerwie szybkości do maratonu.
Dziękuję za praktyczną informacje. Przyda się choć na pewno nie w nadchodzącym roku. Wydaje mi się, że mam pewne zapasy szybkości(nie popadam w euforię ale "piątke" przebiegłem prawie o minutę szybciej niż planowałem) i w nadchodzącym roku chce nad nimi popracować biegając głownie 5km i jemu podobne. Oczywiście nie można sobie odmawiać radości płynącej z biegania, toteż na pewno będe robił raz na jakiś czas dłuższe wybiegania.

pozdrawiam

(Edited by starosta at 12:45 pm on Nov. 12, 2001)
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam, mam przy okazji krótkie pytanie do Pana Ryszarda. Jaka jest różnica między metodą interwałową a powtórzeniową i jakie odcinki należy brać pod uwagę?
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W treningu szybkości nie możemy mówić o tętnie. Jeżeli granica intensywności jest określona jako 85% to zapewne dotyczy to progu mleczanowego (LT). Na pewno nie może dotyczyć to szybkości. W szybkości operujemy % szybkości maksymalnej lub czasem trwania wysiłku.
Opisany przez Ciebie trening na pewno nie dotyczy maratonu w okresie przygotowawczym. Zaawansowani zawodnicy (2:10 do 2:30) stosują odcinki 200 i 400 metrowe ale nie możemy wtedy mówić o tętnie w trakcie biegania odcinka. Przerwy możemy regulować tętnem.
Ostatnio rozmawiałem z Czapiewskim, który biegał odcinki 300m i przerwy regulował restytucją tętna. Zaprogramował przerwy do określonego poziomu tętna. (Model S-610)
Tempo na 1500m jest na pewno powyżej LT. Tak więc tętno należałoby skorelować z zakwaszeniem, lub strefę powyżej progu i HRmax podzielić na dwie części i w zależności od planu biegać w jednej części lub w drugiej.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trening wytrzymałości - metody treningowe

metoda ciągła (jednostajna, zmienna)
metoda zabawowa
metoda interwałowa (ekstensywna, intensywna)
metoda powtórzeniowa
metoda startowa

metoda ciągła jednostajna - utrzymywanie stałej intensywności wysiłku przez dłuższy czas, intensywność określana jest poprzez częstość skurczów serca lub prędkość poruszania się

metoda ciągła zmienna - tym różni się od metody jednostajnej, że poszczególne części odcinka treningowego pokonywane są z wyższą lub niższą prędkością, intensywność możemy również określać poprzez wybrany przedział częstości skurczów serca

metoda zabawowa - szczególna forma metody ciągłej, zmienne tempo zależne od ukształtowania terenu, intensywność możemy określić poprzez ustalenie górnego limitu częstości skurczów serca

metoda interwałowa - polega na systematycznej zmianie obciążenia i niepełnych przerwach wypoczynkowych, intensywność możemy określać wielkością spadku HR podczas fazy odpoczynku

metoda powtórzeniowa - metoda, w której przerwy wypoczynkowe są pełne, długość przerw wypoczynkowych reguluje HR podczas fazy odpoczynku

metoda startowa - metoda, w której wykorzystujemy intensywność zbliżoną do startowej, długość odcinków jest najczęściej mniejsza lub większa niż dystans startowy
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzieki za tak szybką riposte i jednocześnie przepraszam za wprowadzenie w błąd. Przed edycją mojego postu rzeczywiście było napisane "raz w tygodniu 10-15min w tempie na 1500m" (co oczywiśćie jest nonsensem), chodziło oczywiscie o tempo trochę wolniejsze od planowanego tempa biegu na 5km (czyli takie jak na 10km).
Nie napisałem też że ten plan dotyczy biegu na 5km.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panie Ryszardzie, czy móg³by Pan - w wolnej chwili - napisaæ ksi±¿kê na temat treningu z monitorem serca...? :)  
My¶lê, ¿e biegaczom amatorom, u¿ytkownikom tego wynalazku brakuje bardzo teorii, któr± Pan nam tu tak wspaniale wyk³ada.
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Widzisz Ryszardzie... nie tylko ja o tym marzę :)

Ale mam pewien pomysł... ale o tym później...
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kupiłem sobie ostatnio u8 pana ryszarda monitor polarka S410 jezeli kogos stac,naprawde polecam znajde chwile czasu to rozpisze sie wiecej na temat mozliwosci a jak kogos temet interesuje blizej i chcialby wiedziec dokladniej coz te 'Cudo"potrafi--a faktycznie cudo..to mozna dzwonic..tel 0608038836-Robert
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robercie, a może tekścik do działu Sprzęt?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czemu nie Adamie:)) daj mi tylko troche czasu..jakiś tydzien-dwa:))))
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

:taktak:
Mifor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dostałem w prezencie Polar M52,
co jest warte takie ustrojstwo?
Jeszcze z nim nie biegałem.

Jacek
[i]biegać każdy może, trochę lepiej
lub trochę gorzej, ale nie oto chodzi ...[/i]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ