Lew_Gdanski pisze:ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do tych aplikacji poprzez ich niedokładność w pomiarach dystansu. kiedyś z ciekawości chciałem je przetestować i zrobiłem test endo i sport trackera jednocześnie na dwóch różnych telefonach. efekt był taki, że oba narysowały niemal tą samą trasę. najbardziej do gustu przypadł mi run-log (bo tam prowadzę dzienniczek) jednak porzuciłem aplikacje telefoniczną po tym jak w pewne słoneczne, bezchmurne południe gdy biegłem na wsi wskazał mi 7,8km na odcinku który miał 5km

Znajomy, który dosyć długo używał sport trackera twierdzi, że każdy jego wynikł był zazwyczaj zawyżony o 0,5 km na plus to faktycznej długości trasy.
Niedokładność jest spora, np. ostatnio robiąc dwa okrążenia tej samej trasy, drugie z nich było znacznie dłuższe od poprzedniego - w pewnym momencie trasa była tak odchylona od faktycznej ścieżki, którą biegłem, że straciłem chęć używania aplikacji na telefon. Pogoda wyborna, a tu taki klops. Najlepsze, że ścieżka rozlazła się nie w lesie, ale spory kawałek po wybiegnięciu z niego.