Komentarz do artykułu adidas Energy Boost - TEST (video)

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bieganie naturalne?
Trudno o większy bełkot w tym temacie.
PKO
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@Adam Klein
Tylko, żeby z tymi testami nie skończyło się tak, jak z ćwiczeniami do planów treningowych do OWM... Maraton za 2,5 tygodnia, a ćwiczeń jak nie było, tak nie ma...
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:Ale przecież istotą tych butów jest pianka. To jest ta rewolucja za 649 zł. Jeśli nie różni się od pianki EVA, to powiedzmy to głośno. W teście.
Ale niestety nie mozna tego powiedziec bo jest inna niż Eva.
mungo pisze:otóż to. Poza tym pokazałbyś to Ty - niezależny tester a nie sam adidas w, jak to sam nazwałeś - bajko/filmiku
Do takich rzeczy trzeba miec sprzęt i wieksze możliwści techniczne.
Piechu pisze:
Krzysztof Janik pisze:W drugiej cześć testu nie widać nóg bo co by to zmieniło i tak by nic konkretnego nie było widać. Jak chcesz obejrzeć jak zachowuje się pianka to oglądnij marketingowe bajko/filmiki.
Łapy opadają. tego typu stwierdzenie dyskwalifikuje Cię jako testera w moim mniemaniu. W rzetelnym teście chodzi właśnie o to, żeby zestawić ze sobą to co jest rzeczywistością z tym co jest marketingowym bajdurzeniem.
Dla mnie wyszło z tego nie wiadomo co, na pewno nie test buta.
Widze że większość osób czeka żeby pojawił się test który pojechałby po butach i wtedy byłoby wszytsko ok :) Ja niestety nie moge im nic zarzucić, ale 649 zł też bym nie zpałacił :)
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
#piotrek#
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:36:28

Nieprzeczytany post

z tego co pamiętam to pianka w butach do biegania miała amortyzować - "pochłaniać" energię, a tu nagle wszyscy potrzebujemy butów, które tą energię oddają? Za parę lat wszyscy będziemy biegać w kołnierzach stabilizujących szyję, żeby głowa nie "latała" na boki bo to może powodować mikro urazy mózgu. :hej:
zbynio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

#piotrek# pisze:z tego co pamiętam to pianka w butach do biegania miała amortyzować - "pochłaniać" energię, a tu nagle wszyscy potrzebujemy butów, które tą energię oddają? Za parę lat wszyscy będziemy biegać w kołnierzach stabilizujących szyję, żeby głowa nie "latała" na boki bo to może powodować mikro urazy mózgu. :hej:
Zgadzam się z kolegą i dodam że producentom w to graj wg zasady że "nie ważne co mówią byle by mówili", zawsze ktoś to kupi a im głośniej tym więcej klientów.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

pehop pisze:@Adam Klein
Tylko, żeby z tymi testami nie skończyło się tak, jak z ćwiczeniami do planów treningowych do OWM... Maraton za 2,5 tygodnia, a ćwiczeń jak nie było, tak nie ma...
No wiem, mea culpa, z dnia na dzień rozszerzał się nam plan.
Do tego maratonu juz nie zdążysz (choć myślę, że ćwiczenia się pojawią). Ale do następnego będzie jak znalazł.
Niemniej - na skali priorytetów - czy ćwiczenia czy test boost - stawiam ćwiczenia.
Sarmatianna
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A mnie się pojaśniło !

Jako,że stopy mam szerokie, podbicie wysokie a nawet bardzo, nie mam szans bo jak wszyscy dołożą boostem to znów łapanie limitów mi zostanie, no dyskryminowana się czuję no...
Choć w sumie, kociobuciopumcie (też rewolucyjne) mają ładniejszy kolor.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:Ale przecież istotą tych butów jest pianka. To jest ta rewolucja za 649 zł. Jeśli nie różni się od pianki EVA, to powiedzmy to głośno. W teście.
TPU, czyli materiał z których zbudowane są te nowe buty RÓŻNI się i to dość mocno od EVA np. wytrzymałością. Ścieralność TPU jest bardzo słaba (buty o takich podeszwach mogą służyć bardzo długo), natomiast ścieralność EVA jest znaczna (raczej krótsza żywotność buta, możliwość zdefasonowania buta, "ubicie" podeszwy).

To, że na "oko" materiał wygląda podobnie i pełni zbliżoną funkcję, to nie znaczy, że nie ma czy nie będzie różnicy po powiedzmy roku użytkowania.

Buty o cholewce skórzanej i skóropodonej mogą wyglądać identycznie po wyjęciu z kartona, ale jednak po jakimś czasie różnica się ujawni.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysztof Janik pisze:Widze że większość osób czeka żeby pojawił się test który pojechałby po butach i wtedy byłoby wszytsko ok :)
Chyba troszkę się zagalopowałeś w swoich osądach. Ja (myślę, ze inni także) oczekuję rzetelnego testu a nie po łebkach.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2013, 15:13 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Ale ja wiem, że on jako materiał, od strony technicznej, czy technologicznej się różni od EVA. Chodzi mi o pokazanie, jakie te różnice w budowie mają przełożenie na różnice dla biegacza. Ty już jedną różnicę wskazałeś - ścieralność. Ja pytam dalej, czym jeszcze , w sensie praktycznym i funkcjonalnym, te materiały się różnią, a nie czy są różne gdy weźmiemy je pod mikroskop.

Adidas mówi o rewolucji. Biegaczu, załóż buty z Boostem a przeżyjesz rewolucję. Adidas nie mówi - biegaczu załóż Boosty, a będzie miał rewolucyjnie inny wzorek chemiczny pod stopą.

Czym się więc różnią (Boost i EVA), poza tym, że mają inny wzór chemiczny. Tester miał o tym napisać/powiedzieć.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale nikt mi nie odpowiedział jakie widzi zastosowanie dla dużego zwrotu energii? Na zawodach? Na treningach?
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ale nikt mi nie odpowiedział jakie widzi zastosowanie dla dużego zwrotu energii? Na zawodach? Na treningach?

Na talerzu :hahaha:

Więcej energii zwróconej >> mniej zużytej >> mniej spalonej >> mniej zjedzonej.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Faktycznie, to, że część praktyczna się w ogóle nie różniła od teoretycznej pod względem... praktycznym, to fakt.
Ale sam test mi się podobał. Wszystko pięknie rozjaśnia, tylko trzeba mieć odpowiednie podejście. Jasno mówi - Boosty to wygodne buty, w których można śmiało biegać, ale bez żadnych szczególnych właściwości. Właśnie. Bez żadnych szczególnych właściwości! Tak, jak pomiędzy Faasami 300 a Faasami 500 mamy gigantyczną różnicę, jeśli chodzi o dynamikę, tak pomiędzy Boostami a innymi butami też mamy JAKIEŚ różnice w kwestii dynamiki. Czy to jest takie ważne, czy uzyskano to poprzez piankę, czy poprzez agresywny profil? Pianka w każdych butach też jest trochę inna - czy to na niej musimy się skupiać, a nie na bucie: jako całości?
Recenzja jasno mówi - "nie liczmy na cuda. Pianka BOOST cudem nie jest". Tego się właśnie chciałem dowiedzieć (tzn. uzyskać potwierdzenie lub zaprzeczenie).
Inna sprawa, że mnie również brakowało realnych praktycznych testów, ale jakoś potrafię się bez tego obejść. Dalej hejtuję BOOSTA (za cenę, rozdmuchanie, potwierdzony przez recenzję brak rewolucji), ale jeśli Krzyśkowi się w nim biegało wygodnie, to co ma zrobić - napisać, ze nie ma rewolucji, but beznadziejny? Też mam takie wrażenie, że jakby było jechanie po bucie przez całą recenzję na coraz to bardziej wyszukane sposoby (i jeszcze na koniec złamanie go w teście "zwinięcia", o! :P), wszystkim by się podobało. ;)

@Klanger - lepiej to by było, jakby BOOST nie powodował większego zwracania spożytej na talerzu energii...
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ale nikt mi nie odpowiedział jakie widzi zastosowanie dla dużego zwrotu energii? Na zawodach? Na treningach?
Ale jakie to ma znacznie?
Jest zwrot czy go nie ma? Adidas mówi prawdę czy kłamie?

Ponadto, nie o zwrot energii tylko chodzi. Może Boost przy mniejszej wadze zachowuje analogicznie jak EVA właściwości amortyzacji. Nie wiem, a tego typu pytań jest wiele. Pytam, co czuliście jak biegaliście?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aż mnie ciary przeszły na myśl o złamaniu torszyna.
To byłoby jak uśmiercenie głównego bohatera serialowego albo bajka bez hepi endu, gdzie bachory ryczą, a tata zwija się ze śmiechu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ