krunner pisze:
To ja dla równowagi napiszę o wadach. Biegałem przez ok. rok i dwa miesiące z telefonem i pamiętam, ostatnio testowałem jedną aplikację na HTC dla kolegi z tego forum i ... nigdy więcej telefonu na treningu.
+duże rozmiary, a co za tym idzie waga telefonu.
+brak możliwości na bieżąco kontroli parametrów treningu (wygaszacz ekranu!)
+brak możliwości wykonania treningów typu szybkie interwały ze względu na zajętość jednej ręki, do tego dochodzi ten nieszczęsny wygaszacz ekranu, ew. bardzo ograniczona możliwość wykonania takiego treningu
+żadna aplikacja na telefon (z tych popularnych) nie oferuje układania treningów zaawansowanych, to są z proste loggery treningu, o bardzo ograniczonej funkcjonalności
+żadna aplikacja na telefon nie oferuje treningów opartych o puls - tzn. nie potrafi utrzymać biegacza w zadanej strefie pulsu, choć oczywiście sam pasek HR można do smartphona podłączyć i puls logować
Przemawia do mnie tylko aparat fotograficzny i możliwość wykonania "emergency call-a". Czekajmy zatem
na Garmina z wbudowanym małym aparacikiem![]()
pozdrawiam. krunner
Małe sprostowanie. krunner chyba nie do końca się orientujesz jakie są aplikacje na smartfony. Nie jestem specjalistą ale można wymienić przynajmniej 5. Endomondo, Sports tracker, Runnind , RunKeeper Strava. Na każdej możesz ustawiać bardziej lub mniej skomplikowane biegi interwałowe począwszy od ustawień w metrach, poprzez czas i nie musisz dotykać ekranu, bo po co? ustawiasz swój zaplanowany (nie standardowy) trening i wykonujesz. Ja to robię i nie mam z tym problemu. Bieżącą kontrolę tempa, prędkości, odległości, pulsu i wiele innych dostajesz przez głośnik albo wprost na słuchawkę. Ustawiasz co ile chce usłyszeć komunikat czy to czasowy co 30s, 1 min itp, czy to odległościowej od 250 m do 5km. Jeśli korzystasz ze słuchawek z zest głośnomówiącym dostajesz wszelkie inforacje za pomoca naduszenia przycisku przy słuchawkach a nie na telefonie.
Oczywiście stosunkowo spore rozmiary tel. są minusem, ale nie trzeba biegać z 4 calowym smartfonem, są też 2,8 cala i też świetnie się sprawdzają.
Dodam jeszcze że aplikacje są bezpłatne, niektóre z nich mają wersje PRO (płatne od 20 do 40 zł). Bezpłatne apki dla większości biegaczy są wystarczające.
Pozdrawiam
T