Nowy model Salomona- S-Lab Sense Ultra

kristo79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.57
Życiówka w maratonie: 3.05.27

Nieprzeczytany post

saper pisze:Że marcin.swierc należy do Teamu Salomona, można się w sieci doszukać. Czy użytkownik kristo79 też jest jakoś powiązany z Salomonem ? Trudno powiedzieć. Patrząc na jego post, myślę tak. Ale może niech sam o tym opowie.

Panowie, nie chciałbym być źle zrozumianym, rozumiem ... marketing, takie czasy. Ale tak jak w TV przed reklamą puszczają informacje "Reklama", tak uważam że użytkownik forum powinienen wiedzieć czy opinia na temat danego produktu nie pochodzi czasami od osoby będącej na garnuszku jego producenta. Wystarczyła by mi w stopce jakaś informacje na ten temat, lub choćby jakiś jednoznaczny link.

PS. Wiem że to sprawa na tym forum nagminna i ktoś może mi zarzucić że czepiam się akurat Was ;-). NIe ... akurat tutaj wentyl mi puścił :-)

Takie czasy ,że jeśli człowiek chce trochę pomóc i puścić pary na temat nowości dla biegaczy od razu spisek-przykre.
Myślałem ,że bieganie to nasza pasja i taka informacja to plus. Co NAM firmy będą oferować na przyszły sezon.

Tak jestem powiązany z Salomonem ,bo przypadkowo byłem na prezentacji tych nowości na przyszły sezon od tyle ;-)

Przynajmniej kilku osobom mam nadzieję w dobrej wierze podpowiedziałem ;-)

Może i Tobie ?
Pozdrawiam
Czasem biegam po górkach..

5k - 17:20s. , 10k - 35:57s. , Cross maraton Dst. 42.2 km - 03:05:27s. , 21.1k -01:26:51 , przewyższenie w górę 495m
PKO
kristo79
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

saper pisze:Oj juz dobra, dobra ... rozumiem, że zwrócić uwagę Marcinowi to tak jak przyczepić się do Hołowczyca na forum motoryzacyjnym, lub zarzucić Billowi Gatesowi, że nie podpisał się, że jest z Microsoftu :-) .... mam nadzieję, że tym juz wystarczająco nakadziłem Panu Marcinowi Świercowi i jesteście usatsysfakcjonowani :-).

Nie zmienia to faktu, że inni mogliby się po prostu podpisać a nie walić kryptoreklamą.

Czy ja wale kryptoreklamę ,ale pojechałeś ..
Nie trudno się domyślić jak mam na imię co ? Krzysiek . Twarz również znasz..się nie kryję ;-) , ( a Ty jesteś saper i wszystko jasne) i nie mam żadnego interesu ile Salomon sprzeda w następnym sezonie tych butów .I może na tym koniec.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, 16:03 przez kristo79, łącznie zmieniany 1 raz.

5k - 17:20s. , 10k - 35:57s. , Cross maraton Dst. 42.2 km - 03:05:27s. , 21.1k -01:26:51 , przewyższenie w górę 495m
kristo79
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
kristo79 pisze:Podpowiem wam chłopaki ,

Wszystkie modele butów trail poprawione na duży plus ;-)
Crossmax na duuży plus.
Jeśli chodzi o Crossmaxy to szczerze mówiąc, zmiany wyglądają na istotne ale nie jest to jakaś rewolucja, trochę ten but przekonstruowano, pewnie będzie trochę lżejszy i trochę bardziej będzie miał elastyczną podeszwę. No i w końcu dali bardziej przewiewną siateczkę, bo w crossmax1 (to obecnie moje podstawowe buty treningowe do biegania po lasku) w lato nie dało się biegać, było w nich zbyt ciepło. Poza tym nie widać jakiś rewolucyjnych zmian. Na pewno warto jednak odnotować te istotne poprawki, bo nie jest to zwykły "facelifting".

Jak zobaczyłem Mantre, to pomyślałem, że Salomon zrobił coś, co może stać się prawdziwym butowym przebojem. Jeżeli jeszcze cena na polski rynek zamiast tradycyjnych dla salomona 450-550 zł byłaby bardziej dostosowana do polskich realiów, to sukces mieli by gwarantowany.
Podstawową zmianą,jeśli chodzi o crossmaxa i missiona jest szerokość podeszwy . W nowych modelach jest węższa,resztę napisałeś. A z tą siateczką, wiesz może być różnie. Zasadniczo ten nowy crossmax jest bardziej pancerny-wytrzymały .Przynajmniej materiały i szycie cholewki na to wskazują.Waga, pewnie różnica minimalna.

oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kiedy te buty mają być dostępne w sklepach i czy zna ktoś trochę więcej danych (waga, drop)? Właśnie zastanawiam się nad butami na przyszły sezon a te Mantry zdają się być ciekawą propozycją.
Marcin, powiedz szczerze... miałeś je już na nogach?

Za ten występ proponuję zbanować kolege "snajper". Zapowiadał się ciekawy temat gdzie oprócz luftbrandzelrów wypowiedzieli się ludzie którzy mają rzeczywiście coś do powiedzenia, to przyszedł troll i zniweczył.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no niestety... a można było ciekawie przeglądnąć trochę fajnych butów :p

z tego co wyczytałem to ,,Spring 2013" czyli pewnie Marzec/Kwiecień, raczej w zimie ich nie wypuszczą bo to wg mnie kiepska pora na debiuty takich butów
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

kristo79 pisze: A z tą siateczką, wiesz może być różnie. Zasadniczo ten nowy crossmax jest bardziej pancerny-wytrzymały .Przynajmniej materiały i szycie cholewki na to wskazują.Waga, pewnie różnica minimalna.
Szczerze mówiąc, to crossmax1 ma... pancerną cholewkę. Owszem wygląda na delikatną ale tylu wzmocnień (fakt że większość klejonych lub zgrzewanych - aż tak się na tym nie znam) nie powstydziły by się takie pancerniki jak np. Adidas Riot 3 GTX :bum:
W dodatku cholewka crossmax1 to moim zdaniem jest raczej porażka, bo w przedniej części taki czarny element (nazwany chyba sensflex) połączono z resztą cholewki grubym przeszyciem, które może obcierać stopę. W dzisiejszych czasach od czołowego producenta to oczekiwałbym raczej bezszwowej cholewki (przynajmniej bez szwów w tej części). Natomiast za wygląd Crossmax1 to piątka z plusem :hahaha:
Poza tym w mojej ocenie, crossmax1 mogłyby lepiej trzymać pietę (no ale to już sprawa indywidualna). Natomiast co do podeszwy to nie mam większych zastrzeżeń. Biegam w tych butach bo jest to rozsądny kompromis pomiędzy wagą buta i niezbyt agresywnym bieżnikiem, który dobrze sprawdza się w lesie, a i po asfalcie czy chodniku da się pobiec dość komfortowo. No i ma nieprzesadzony drop.
Tymczasem w nowym modelu buta o który mowa, Salomon zmodyfikował mocno podeszwę, a cholewka przynajmniej na pierwszy rzut oka nie wiele się zmieniła... z wyjątkiem użycia siateczki, przy czym użycie siateczki w mojej ocenie zasługuje na plus. Chociaż jak się tak przyjrzałem zdjęciom cholewki, to chyba Salomon zlikwidował to przeszycie o którym pisałem wyżej, jeśli to prawda to HURRA !!!
Jednak, aby wyrobić sobie ostateczne zdanie to trzeba co najmniej obmacać te buciki, a najlepiej pobiegać :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kolega saper strzelił kulą w płot, po czym powiedzmy, że przeprosił. sorry ale reakcja marcina zupełnie nieadekwatna, jeżeli chce być ambasadorem marki to wystarczyło spokojnie wytłumaczyć i tyle.
nikt go z błotem nie zmieszał, uważam, że za to określenie to marcin powinien przeprosić.

jeżeli tego rodzaju posty potrafią wzbudzić u marcina niechęć do pisania kolejnych postów, to powinien chyba przygotować się na solidne lekcje od życia, ponieważ jest ono o wiele bardziej bezpośrednie niż kolega saper.

reakcji zoltara zuepłnie się nie dziwię, ponieważ od fantastycznego biegacza (a żeby tak biegać po górach nie wystarczy mieć żelaznej łydy) oczekiwałbym innego rodzaju zachowania.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
kristo79
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
kristo79 pisze: A z tą siateczką, wiesz może być różnie. Zasadniczo ten nowy crossmax jest bardziej pancerny-wytrzymały .Przynajmniej materiały i szycie cholewki na to wskazują.Waga, pewnie różnica minimalna.
Szczerze mówiąc, to crossmax1 ma... pancerną cholewkę. Owszem wygląda na delikatną ale tylu wzmocnień (fakt że większość klejonych lub zgrzewanych - aż tak się na tym nie znam) nie powstydziły by się takie pancerniki jak np. Adidas Riot 3 GTX :bum:
W dodatku cholewka crossmax1 to moim zdaniem jest raczej porażka, bo w przedniej części taki czarny element (nazwany chyba sensflex) połączono z resztą cholewki grubym przeszyciem, które może obcierać stopę. W dzisiejszych czasach od czołowego producenta to oczekiwałbym raczej bezszwowej cholewki (przynajmniej bez szwów w tej części). Natomiast za wygląd Crossmax1 to piątka z plusem :hahaha:
Poza tym w mojej ocenie, crossmax1 mogłyby lepiej trzymać pietę (no ale to już sprawa indywidualna). Natomiast co do podeszwy to nie mam większych zastrzeżeń. Biegam w tych butach bo jest to rozsądny kompromis pomiędzy wagą buta i niezbyt agresywnym bieżnikiem, który dobrze sprawdza się w lesie, a i po asfalcie czy chodniku da się pobiec dość komfortowo. No i ma nieprzesadzony drop.
Tymczasem w nowym modelu buta o który mowa, Salomon zmodyfikował mocno podeszwę, a cholewka przynajmniej na pierwszy rzut oka nie wiele się zmieniła... z wyjątkiem użycia siateczki, przy czym użycie siateczki w mojej ocenie zasługuje na plus. Chociaż jak się tak przyjrzałem zdjęciom cholewki, to chyba Salomon zlikwidował to przeszycie o którym pisałem wyżej, jeśli to prawda to HURRA !!!
Jednak, aby wyrobić sobie ostateczne zdanie to trzeba co najmniej obmacać te buciki, a najlepiej pobiegać :bum:
Dokładnie jest tak jak piszesz, to miejsce sensiflex w przedniej części na zgięciu właśnie zostało zmienione na plus jeśli chodzi o wytrzymałość. W crossmax1 było luźno i szeroko-dla niektórych osób za szeroko.Jest podszycie od środka i dopiero ta siateczka którą widać na zdjęciach ,przedmuchiwałem i powiem,że powietrze słabo przechodziło ...dlatego moim zdaniem to może być ``ciepły but``przynajmniej takie odnioslem wrażenie.Trzeba pobiegać, teraz to tylko gdybanie.
Niestety nie dało się pomierzyć sensownie te buty,bo rozmiarówka była 42 2/3 a ja mam 43 1/3, co prawda zakładałem crossmaxa, mantrę i to ten but jest moim faworytem wracając do sedna naszego tematu . Długo go macałem ,wyginałem i oglądałem i to właśnie z nim najtrudniej było się rozstać :-) Generalnie buty salomona poszły w górę na nadchodzący sezon o kilkanaście-kilkadziesiąt złotych w porównaniu do tego roku.Mantra wypada tutaj lepiej cenowo, niż crossmax w tym roku .Podał bym ceny,ale znowu będę o coś posądzony.

Chłopaki warto poczekać, bo to ciekawe propozycje.Przynajmniej będzie większy wybór na rynku dla Nas i o to chodzi.

Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kristo79 pisze:Podał bym ceny,ale znowu będę o coś posądzony.
Chłopaki warto poczekać, bo to ciekawe propozycje.
Cena z jaką się spotkałem za Mantre to 120 funtów przy 132 funtów za S-Lab Sense... czyli bawiąc się we wróżkę w Polsce pewnie realna cena w sklepie będzie w granicach 600-700 zł... czyli bez sensu :spoczko:
kristo79
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sporo mniej ... lekko poniżej ceny oficjalnej crossmaxa1 z tego sezonu.
Cena w sumie ``salomonowska``,ale duużo mniej niż Sense.Przynajmniej tak na dzień dzisiejszy podali i myślę,że tyle jest ten but wart.Więcej to już by było przegięcie,przynajmniej na polską kieszeń.

saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Myślę, że Marcin nie ma najmniejszego powodu aby myśleć, że zmieszałem go z jakimś błotem. Treść jego odpowiedzi do mnie jest dla mnie mocnym zaskoczeniem, ale nie zamierzam jej w żaden sposób komentować, każdy tam sobie sam rozsądzi.

kristo79 – napisałeś i już wiem, że nie jesteś powiązany z Salomonem lecz jesteś entuzjastą ich produktów. OK. Sorki, że sugerowałem coś innego … takie miałem wrażenie czytając Twojego entuzjastycznego maila – jak widać błędne.

Reszty kamyczków rzucanych w moją stronę nie będę komentował, bo szkoda czasu na takie rozemocjonowane dyskusje.

Qba i zoltar7, dzięki za zrozumienie.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłej niedzieli
saper
kristo79
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie ma problemu.
Wzajemnie, udanej biegowej niedzieli Wszystkim :-)

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ajff, proponuję więc razem iść na takie lekcje, ponieważ uwaga o frytkach była lekceważąca i złośliwa.

pozwolę sobie nie zgodzić się z uwagą dotyczącą tego co jest " prywatną sprawą Marcina" a co nie.
Dzięki swoim dokonaniom biegowym, jest on osobą publiczną. jako zawodnik salomona wypowiada się publicznie, na otwartym forum.

jak najbardziej ludzie mają prawo jego słowa rozważać i komentować.

wracając do tematu: chciałbym namacalnie zbadać różnice między starym a nowym sensem. ten nowy jest chyba pomyślany dla szerszego grona odbiorców, jest może trochę mniej "wyczynowy". mantra ciekawa, widać, że salomon po bardzo ciekawym kroku rozwija ofertę i zapełnia przestrzeń między sense a resztą oferty. asics mógłby też w ten sposób spróbować.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ajff pisze: Panowie, proponuję powrócić do dyskusji o butach (jak w temacie), naprawdę.
Dobrze, że dodałaś "naprawdę" bo żaden z twoich wpisów jak na razie nie był o butach... naprawdę :ojnie:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

1. Bardzo dobrze, że Marcin pisze o butach w których biega, to jest wogóle rzadkość, że zawodnik ma w tym temacie przemyślenia, np Galen Rupp nigdy nic ciekawego o butach Nike nie powiedział, np jakie cechy danego modelu lubi dla danego typu treningu czy zawodów i dlaczego. Może go to nie interesuje i może biegać nawet w kaloszach ale skoro Marcin ma swoje zdanie to ja bym chciał je poznać.
2. Nikt Cię Marcin z błotem nie mieszał.
3. Marcin nie powiedział nic za co miałby przepraszać, czy sie czegos wstydzic, ja nic takiego nie widzę, już naprawdę trochę przewrazliwieni są niektórzy. Robicie z igły widły.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ