Endomondo - opinie
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Endomondo niestety na system Bada nie będzie. To, co jest na Wave 1 to endomondo oparte nie na bada, ale na Javie. Sprawdziłem i potwierdziłem opinie na forach - działa totalnie beznadziejnie, więc niestety Badę trzeba omijać z daleka pod każdą postacią.
Moje pytanie z kolei brzmi - chce korzystać z endomondo ale innym urządzeniem, niekoniecznie telefonem komórkowym - ktoś ma jakieś propozycje? Jakieś gps loggery ?
Moje pytanie z kolei brzmi - chce korzystać z endomondo ale innym urządzeniem, niekoniecznie telefonem komórkowym - ktoś ma jakieś propozycje? Jakieś gps loggery ?
-
- Zaprawiony W Bojach
z programem nie, bo to wymaga systemu operacyjnego. Ale jeżeli twoje urządzenie pozwala na eksport do pliku, to strona endomondo.com pozwala na ich importYarpenn pisze:Endomondo niestety na system Bada nie będzie. To, co jest na Wave 1 to endomondo oparte nie na bada, ale na Javie. Sprawdziłem i potwierdziłem opinie na forach - działa totalnie beznadziejnie, więc niestety Badę trzeba omijać z daleka pod każdą postacią.
-
- Dyskutant
O właśnie, takiej odpowiedzi oczekiwałem. Więc jedyne, czego potrzebuję to gps logger z możliwością eksportu pliku GPS
Na razie używam zwykłego licznika i ręcznie wklepuję dane na bikemap :D

-
- Zaprawiony W Bojach
konkretnie do pliku tcx lub gpx - takie pliki obsługuje endomondo. Ale oczywiście nie musisz korzystać akurat z tej, są inne.Yarpenn pisze:O właśnie, takiej odpowiedzi oczekiwałem. Więc jedyne, czego potrzebuję to gps logger z możliwością eksportu pliku GPSNa razie używam zwykłego licznika i ręcznie wklepuję dane na bikemap :D
- wujek
- Wyga
- Życiówka na 10k: 41:41
- Życiówka w maratonie: 3:36:27
- Kontakt:
Mam problem z rozszyfrowanie pewnego komunikatu w endomondo (Nokia C5). Standardowo co 1km "babka" podaje mi czas łączny i czas ostatniego km. Ale zdarza się, że podaje tylko komunikat : "lap ... (tu nie mogę zrozumieć)". Czy ktoś potrafi mi to wyjaśnić?
zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl
Konto na facebooku --> Lubię To
endomondo

endomondo
-
- Zaprawiony W Bojach
coś ci się chyba myliwujek pisze:Mam problem z rozszyfrowanie pewnego komunikatu w endomondo (Nokia C5). Standardowo co 1km "babka" podaje mi czas łączny i czas ostatniego km. Ale zdarza się, że podaje tylko komunikat : "lap ... (tu nie mogę zrozumieć)". Czy ktoś potrafi mi to wyjaśnić?

- wujek
- Wyga
- Kontakt:
Nic mi się nie mylicoś ci się chyba myliNa nokii jest gadany czas całkowity i czas ostatniego kilometra - nic więcej. Może ci ktoś peptalki wysyła i to słyszysz

zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl
endomondo

endomondo
-
- Zaprawiony W Bojach
no za choleręwujek pisze:Nic mi się nie mylicoś ci się chyba myliNa nokii jest gadany czas całkowity i czas ostatniego kilometra - nic więcej. Może ci ktoś peptalki wysyła i to słyszysz
. Peptalk mam zawsze wyłączony. Ewidentnie jest króciutki komunikat ni stąd ni zowąd...

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:40
- Życiówka w maratonie: 03:44:07
Obliczanie czasu ostatniego kilometra wymaga połączenia z siecią. Jeśli jesteś w danym momencie poza zasięgiem, ale GPS działa to aplikacja powiadamia Cię że osiągnąłeś kolejny kilometr.
- wujek
- Wyga
- Kontakt:
No właśnie! Teraz kapuje. Chociaż maiłem wrażenie, że jest to związane nie z brakiem zasięgu ale z przerwą w działaniu GPS. A jesteś w stanie rozszyfrować te słowa po :"lap"....? Dziękipiotr_j pisze:Obliczanie czasu ostatniego kilometra wymaga połączenia z siecią. Jeśli jesteś w danym momencie poza zasięgiem, ale GPS działa to aplikacja powiadamia Cię że osiągnąłeś kolejny kilometr.

endomondo

endomondo
- maciek75
- Stary Wyga
Korzystałem z Endomondo na Samsungu Gio i pomimo że program fajny to traciłem nerwy, praktycznie żaden trening nie przedstawiał realnego odzwierciedlenia, telefon długo łapał fixa, musiałem długo czekać zanim wybiegłem, potem na odcinku 5 km zaliczał 2-2,5 km albo 7 (jakieś dziwne skoki po kilkaset metrów), biegnąc cały czas obserwowałem czy mam zasięg satelitów, doprowadzało mnie to do pasji. Zainstalowałem aplikację Sports Tracker i muszę powiedzieć, że bardziej mi odpowiada, jak telefon złapie fixa to nie gubi do samego końca, dystans jak i prędkość są wiele bardziej realne. Obecnie biegam z Nokią 500 gdzie praktycznie zaraz po uruchomieniu programu mogę rozpocząć trening na sports trackerze. Ogólnie aplikację Sports Tracker oceniam lepiej od Endomondo, wygląda na to że w Endomondo częstotliwość próbkowania danych jest rzadsza stąd problemy.
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Pewnie masz rację, ale dużo zależy też od samego urządzenia GPS. Podobno Nokie mają lepsze moduły od Samsungów. Być może moduł Samsunga podawał często dane od czapy, Endomondo przyjmowało te informacje, a Sports Tracker nie brał ich pod uwagę i korygował.
Nie znam tych algorytmów, ale sam oprogramowałem swój w aplikacji RunCalc i wiem, jakie mogą być problemy z interpretacją suchych danych, dostarczanych przez moduł GPS. Przede wszystkim, użytkownik sam powinien ustalić sobie częstotliwość próbkowania (co 1, 3, 10 sekund). Im mniej, tym pomiar bardziej dokładny, ale baterii starcza na krócej. GPS dostarcza do aplikacji informacje, w zasięgu ilu satelitów się znajduje i jaka jest dokładność pomiaru (od 0 do 1). Na tej podstawie aplikacja określa, kiedy złapać tzw. fixa. Gdy biegamy w górach, algorytm pomiaru dystansu powinien uwzględniać zmiany wysokości, a nie wszystkie aplikacje to robią - raczej opierają się wyłącznie na płaskim pomiarze, wyłącznie wg współrzędnych geograficznych. Jak się biega pod górkę i z górki, to pokonuje się większy dystans. Ważne są również mechanizmy łagodzące dziwne skoki współrzędnych i wysokości. Nie jest możliwe, że w czasie biegu przemieścimy się 100 metrów w ciągu sekundy, ani że wzniesiemy się górę o 10 m. W moim algorytmie zaimplementowałem takie ograniczenia, być może Endomondo ich nie posiada, dlatego uwzględniało takie skoki, przez co zawyżało pomiar dystansu.
Ja też mam teraz Nokię 500, a do pomiaru treningów używam aplikacji RunCalc. Żona biega w tym czasie z Garminem F305 i często porównujemy pomiary. Odchylenia w dystansie wynoszą do kilku procent i to w obie strony, ale dużo zależy do tego, jakie parametry ustawię przed treningiem w mojej aplikacji.
Nie znam tych algorytmów, ale sam oprogramowałem swój w aplikacji RunCalc i wiem, jakie mogą być problemy z interpretacją suchych danych, dostarczanych przez moduł GPS. Przede wszystkim, użytkownik sam powinien ustalić sobie częstotliwość próbkowania (co 1, 3, 10 sekund). Im mniej, tym pomiar bardziej dokładny, ale baterii starcza na krócej. GPS dostarcza do aplikacji informacje, w zasięgu ilu satelitów się znajduje i jaka jest dokładność pomiaru (od 0 do 1). Na tej podstawie aplikacja określa, kiedy złapać tzw. fixa. Gdy biegamy w górach, algorytm pomiaru dystansu powinien uwzględniać zmiany wysokości, a nie wszystkie aplikacje to robią - raczej opierają się wyłącznie na płaskim pomiarze, wyłącznie wg współrzędnych geograficznych. Jak się biega pod górkę i z górki, to pokonuje się większy dystans. Ważne są również mechanizmy łagodzące dziwne skoki współrzędnych i wysokości. Nie jest możliwe, że w czasie biegu przemieścimy się 100 metrów w ciągu sekundy, ani że wzniesiemy się górę o 10 m. W moim algorytmie zaimplementowałem takie ograniczenia, być może Endomondo ich nie posiada, dlatego uwzględniało takie skoki, przez co zawyżało pomiar dystansu.
Ja też mam teraz Nokię 500, a do pomiaru treningów używam aplikacji RunCalc. Żona biega w tym czasie z Garminem F305 i często porównujemy pomiary. Odchylenia w dystansie wynoszą do kilku procent i to w obie strony, ale dużo zależy do tego, jakie parametry ustawię przed treningiem w mojej aplikacji.
- Gryzzelda
- Zaprawiony W Bojach
a ja mam pytanie tego typu: czy Endomondo zapamieta mi trening (w sensie odleglosc i czas) jesli bede miala wylaczona transmisje danych? W sobote jade do Ojczyzny na 3 tygodnie i rozwazam zakup karty miko-sim do ajfona tylko po to, zeby moc rejestrowac ew. biegi 

- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
ehmm... Po co kupować nową kartę? Z karty sim idzie zrobić mikrosim za pomocą aplikacji ostre nożyczki