garmin fr305 czy fr60

Awatar użytkownika
scieslik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
scieslik pisze:szwejk w gps nie bałam się błędów w pomiarach ale problemów z łączeniem się z satelitami np. w lesie przy pochmurnym niebie czy też oczekiwania na połączenie przed treningiem.
tomek^ chodziło mi o to, by skalibrować sprzęt przy prędkości którą najczęściej biegasz na treningu, każdorazowa kalibracja jest bez sensu.

Trzeba zdać sobie sprawę, że nie ma idealnego rozwiązania, trzeba ustalić swoje priorytety - konieczne wymagania wobec sprzętu i podjąć decyzję.
negatywna ocena twoja Garmina 305 wynika z tej niewiedzy ...................... tak prostą rzeczą jest włączyć garmina na 10 minut przed treningiem jadac do lasu na trening.

Tompoz
Nie ma możliwości, żeby zegarek stracił sygnał w trakcie biegu?
Obrazek
PKO
szwejk
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:57:33

Nieprzeczytany post

Nie ma możliwości, żeby zegarek stracił sygnał w trakcie biegu?
Jest możliwość, wszystko to być może! - Prawda, jednakże ja to między bajki włożę.
Mi nigdy nie stracił zasięgu w lesie, co najwyżej w gęstszym lesie działał tak: pokazywał mi prędkość chwilową 5:30, po chwili 3:50. Średnio było jednak zawsze ok.

Jeśli chodzi o pokazywanie w trakcie biegu ulicznego, to mam nowe doświadczenie z wczoraj. We wczorajszym maratonie w Łodzi pierwszy kilometr wypadł dokładnie, ale później było trochę gorzej. Pokazywał mi wcześniej kilometry, niż były w rzeczywistości (wierząc organizatorom). Całkowity dystans wyznaczył mi na 42.400, czyli pomylił się o 205 metrów, co stanowi pół procenta. Wynik zatem doskonały! Co prawda wolałbym, by pokazywał mi dokładnie, bo 205 metrów to prawie minuta przekłamania, ale cóż - nie ma pomiarów idealnych. Jeśli chodzi o Atlas Arenę, w której bieg się kończył, to tam oczywiście stracił sygnał, ale nie było najgorzej, jak pokazuje rysunek.
negatywna ocena twoja Garmina 305 wynika z tej niewiedzy ...................... tak prostą rzeczą jest włączyć garmina na 10 minut przed treningiem jadac do lasu na trening.
Tompoz ma rację, choć nie pochwalam jego nieprzyjaznego tonu wypowiedzi. Wystawiam garmina do szyby okiennej (mieszkam na 4 piętrze) i robię ćwiczenia na kolana, piję wodę, ubieram się, itp. On w tym czasie łapie sygnał. Wtedy go wyłączam. Po wyjściu na dwór włączam go i po około 20 sekundach jest skomunikowany z satelitami. Trochę dłużej to trwa, gdy się przemieściło daleko. Dlatego wyjeżdżając na zawody lepiej nie zostawiać łapanie satelitów na ostatnią chwilę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
_Vicky_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

meszka pisze:
tomek^ pisze:No super. Chciałem przed chwilą zamówić fr205, ale koleś mi napisał, że sprzedał ostatni. A chciałem wczoraj zamawiać kiedy jeszcze były :/. No to teraz pozostaje mi chyba tylko fr305 bo taniej to chyba nie wyrwę żadnego porządnego zegarka z pomiarem dystansu itp. Może jeszcze wy mi coś poradzicie w tej sprawie, bo szkoda mi trochę tyle kasy wydawać na jakiś gadżet do biegania. A tak w ogóle to gdzie najtaniej można kupić fr305 ?
http://allegro.pl/likwidacja-sklepu-now ... 75376.html
na tego zapoluj, jak chciałeś kupić w sklepie to tego w cenie sklepowej nie powinien chyba nikt przebić.
No niestety ja też nie zdążyłem... mialem w planach kupic 205 w przyszylm tygodniu... tak aby na długi weekend dotarła do mnie.... przeszukalem całego neta i nigdzie juz nie ma... a na stronach zagranicznych jest w takiej cenie że bardziej sie oplaca dołożyć pare złotych to 305... której jeszcze jest opór... Co ciekawe obserwuje 305 juz jakis czas.... ceny rosną zamiast spadac!! ehh....
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

_Vicky_ pisze:No niestety ja też nie zdążyłem... mialem w planach kupic 205 w przyszylm tygodniu... tak aby na długi weekend dotarła do mnie.... przeszukalem całego neta i nigdzie juz nie ma... a na stronach zagranicznych jest w takiej cenie że bardziej sie oplaca dołożyć pare złotych to 305... której jeszcze jest opór... Co ciekawe obserwuje 305 juz jakis czas.... ceny rosną zamiast spadac!! ehh....
Garminy 205 i 305 nie są już niestety od jakiegoś czasu produkowane, więc to co dostępne jest na rynku to już tylko "końcówka". Modele te są nadal popularne i polecane, więc prawo podaży i popytu robi swoje - ceny rosną.
Awatar użytkownika
_Vicky_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:
_Vicky_ pisze:No niestety ja też nie zdążyłem... mialem w planach kupic 205 w przyszylm tygodniu... tak aby na długi weekend dotarła do mnie.... przeszukalem całego neta i nigdzie juz nie ma... a na stronach zagranicznych jest w takiej cenie że bardziej sie oplaca dołożyć pare złotych to 305... której jeszcze jest opór... Co ciekawe obserwuje 305 juz jakis czas.... ceny rosną zamiast spadac!! ehh....
Garminy 205 i 305 nie są już niestety od jakiegoś czasu produkowane, więc to co dostępne jest na rynku to już tylko "końcówka". Modele te są nadal popularne i polecane, więc prawo podaży i popytu robi swoje - ceny rosną.
No tak zgadza sie... ale jeszcze nadalej przedwczoraj 205 mozna bylo kupic w jednym sklepie..... niestety... trzeba dołożyć 300zł wiecej na 305... poki jeszcze troche tego jest...
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

_Vicky_ pisze:No tak zgadza sie... ale jeszcze nadalej przedwczoraj 205 mozna bylo kupic w jednym sklepie..... niestety... trzeba dołożyć 300zł wiecej na 305... poki jeszcze troche tego jest...
Wiem że to jest temat o Garminach ale może warto przyjrzeć się alternatywom? Na przykład CW Kalenji 300 GPS - z tego co mi wiadomo jest (funkcjonalnie) bardzo podobny do 205-tki. Tutaj znajdziesz kilka wypowiedzi właściciela takiego GPS-a (może też odpowie na PW?) oraz moich (mam wyższy ale podobny model 700).
tomek^
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zamówiłem już 305 bo 205 już chyba w przystępnej cenie i nowej to nie znajdę. Mam nadzieję, że nie będę żałował bo z bólem wykładam tyle kasy na garmina. Mam nadzieję, że już jutro przyjdzie bo już nie mogę się doczekać. W następnym tygodniu napiszę jeszcze w tym temacie jak się sprawuje garmin i czy warto myło na niego wydać tyle kasy.
Awatar użytkownika
_Vicky_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tomek^ pisze:Zamówiłem już 305 bo 205 już chyba w przystępnej cenie i nowej to nie znajdę. Mam nadzieję, że nie będę żałował bo z bólem wykładam tyle kasy na garmina. Mam nadzieję, że już jutro przyjdzie bo już nie mogę się doczekać. W następnym tygodniu napiszę jeszcze w tym temacie jak się sprawuje garmin i czy warto myło na niego wydać tyle kasy.
Koniecznie! Ja jeszcze z miesiac bede pewnie musial dozbierac niestety....
Awatar użytkownika
_Vicky_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:
_Vicky_ pisze:No tak zgadza sie... ale jeszcze nadalej przedwczoraj 205 mozna bylo kupic w jednym sklepie..... niestety... trzeba dołożyć 300zł wiecej na 305... poki jeszcze troche tego jest...
Wiem że to jest temat o Garminach ale może warto przyjrzeć się alternatywom? Na przykład CW Kalenji 300 GPS - z tego co mi wiadomo jest (funkcjonalnie) bardzo podobny do 205-tki. Tutaj znajdziesz kilka wypowiedzi właściciela takiego GPS-a (może też odpowie na PW?) oraz moich (mam wyższy ale podobny model 700).
Gdzie kupiłeś 700 bo na stronie nie widze...
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tomek^ pisze:Zamówiłem już 305 bo 205 już chyba w przystępnej cenie i nowej to nie znajdę. Mam nadzieję, że nie będę żałował bo z bólem wykładam tyle kasy na garmina. Mam nadzieję, że już jutro przyjdzie bo już nie mogę się doczekać. W następnym tygodniu napiszę jeszcze w tym temacie jak się sprawuje garmin i czy warto myło na niego wydać tyle kasy.
Muszę Cię zmartwić, że nikomu nie musisz zdawać relacji jak się sprawuje, bo wszyscy wiedzą, że to jest doskonały sprzęt :usmiech:
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
tomek^
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Oj muszę ci powiedzieć, że takie słowa zamiast mnie zmartwić to wręcz przeciwnie upewniają mnie w słuszności mojego wyboru.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

_Vicky_ pisze:Gdzie kupiłeś 700 bo na stronie nie widze...
Odpowiedziałem Ci na PW ale odpowiem też tutaj, bo może się innym przydać. Zegarek był dostępny w sklepie Decathlon (dokładniej Decathlon Franowo w Poznaniu), chociaż na stronie nie ma po nim śladu. Mam wrażenie że strona jest słabo aktualizowana, bo ostatnio widuję w sklepie coraz więcej rzeczy których nie ma na stronie (np. nowa kolekcja czapeczek do biegania, w różnych kolorach).
tomek^
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zegarek przyszedł. Szkoda, że jestem już po treningu. Chociaż gdyby nie to, że na dworze leje deszcz to najprawdopodobniej zrobił bym drugi trening, bo strasznie mnie ciągnie żeby przetestować
tomek^
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No muszę przyznać, że jest pod wrażeniem. Sygnał na stadionie złapany w 20sekund, dystans mierzony bardzo równo. Czyli jednak dobry wybór był z tym zegarkiem.
Awatar użytkownika
_Vicky_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

_Vicky_ pisze:
Crocodil pisze:
No tak zgadza sie... ale jeszcze nadalej przedwczoraj 205 mozna bylo kupic w jednym sklepie..... niestety... trzeba dołożyć 300zł wiecej na 305... poki jeszcze troche tego jest...
Pojawiły sie znowu na allegro 205tki.

http://allegro.pl/likwidacja-sklepu-now ... 91555.html

Od sprzedajacego wiem ze została mu 1 sztuka 205 (druga kupilem juz ja :P !) 1 sztuka 305 oraz 405... wiec jak ktos chce mozna sie dogadac z nimi poza allegro... lub poczekac az wystawia... wkrotce!

Pozdrawiam
Wiktor
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ