Tuning - pytania i odpowiedzi

Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kur.... nie wiedziałem, że to będzie takie pracochłonne. Przydałaby się druga para ochotników, co by doskonalić sztukę
Kiprun
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedyś myślałem: Po cholerę on to ręcznie robi? Przecież można tarczą szlifierską na wiertarce. Do momentu aż pierwszy raz to sam ręcznie zrobiłem.

Niby te same buty ... ale już nie te same. Coś się zmienia ...
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:Niby te same buty ... ale już nie te same. Coś się zmienia ...
Mówisz o potraktowanych wiertarką? Przecież takie buty nie mają duszy!
A na poważnie: nie da się równo zeszlifować butów wiertarką, zawsze zbierze się gdzieś więcej. Więc lepiej od razu zabrać się do sprawy "ręcznie".

Herson, teraz narzekasz? Ciekawe co powiesz, gdy dojdziesz do etapu wyjmowania zapiętka ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na zapiętek przyjdzie czas, myślę że nie wcześniej jak pod koniec wakacji :usmiech:
nie zrobiłem jeszcze fotostory, bo szlify dokonuję z doskoku w wolnej chwili, poza tym, muszę dokupić gruboziarnisty papier
Tak na szybko, dzisiaj poszedłem na żywioł i w jeszcze do końca nie ogarniętych bucikach, śmigałem po lesie, ani się obejrzałem, dyszka pękła a lekkie podniecenie zostało :oczko:
Od strony wizualnej, mam wrażenie, że póki co wyszły mi coś a'la GoRuny bo stojąc prosto, da się odczuć efekt kołysania. W weekend postaram się przymierzyć te prawdziwe GoRuny, ale jeżeli odczucia będą podobne, to już wiem, że to nie buty dla mnie.
Co do samego tuningu - PODOBA MNIE SIE :hej:
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

herson pisze:Od strony wizualnej, mam wrażenie, że póki co wyszły mi coś a'la GoRuny bo stojąc prosto, da się odczuć efekt kołysania.
Dlatego w środkowej części przeważnie trzeba trochę bardziej podciąć.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie tak zrobię
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W związku z faktem, że minimusy mnie zwiodły choć obdarzyłem je głębokim uczuciem postanowiłem poszukać innego rozwiązania. Podjąłem się przerobienia na wersje szybkobieżną butów z Lidla. Problem mam taki:
IMG_00000098.png
Są te luźne poduszki wstawione a pod nimi już tylko podeszwa. Ten z lewej obciąłem trochę mniej, bo pomyślałem by zrekompensować w ten sposób krótszą nogę. Wtedy ta wkładka się trzyma jakoś. Z prawej po krótkim biegu wyszło mi, że się trochę wypycha piętą. Co wy na to dzieło?
IMG_00000095.png
IMG_00000097.png
Podkleiłem to silikonem, ale nie wiem czy to się sprawdzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem. Może zastąpić pianką poliuretanową? Wtedy i masa butów powinna spaść.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zamiast tych poduszek dać piankę, tak? Myślałem o tych gumowych łatkach też.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

infomsp pisze:Zamiast tych poduszek dać piankę, tak?
Nie wiem. Chyba nikt jeszcze z pianką nie próbował ;-)
infomsp pisze:Myślałem o tych gumowych łatkach też.
Nie wiem jak grube masz te poduszki i czy w związku z tym da się ubytek wypełnić łatkami.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yacool ostatnio przerobił dla mnie buty z Lidla (te które były sprzedawane ostatnio, kolor identyczny jak Twoich) na ZEN-ki, więc być może mógłby udzielić Ci jakichś wskazówek. U mnie na pięcie zostało jednak więcej pianki (nie widać tych niebieskich elementów). A biega mi się w nich doskonale, sama przyjemność :)
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

infomsp pisze:szybkobieżną butów z Lidla. Problem mam taki:
Są te luźne poduszki wstawione a pod nimi już tylko podeszwa.
Wywal te poduszki, ścieniuj niżej piankę, wklej łatkę.

Po co Ci ta pianka pod piętą?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pod warunkiem, że między tymi poduszkami a wnętrzem buta jest jeszcze trochę pianki.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niekoniecznie, jeśli jej tam nie ma można wkleić większą łatkę oby był z 1 cm materiału na około by łatkę przykleić.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Grubość pianki to trochę ponad 5mm. Ta wkładka jest cieńsza. Dziwne to, bo ciąłem zaraz za gumą ten lewy. Pod nią jest tylko materiał środka buta. Przebiegłem niecałe 5 km niedawno i jakoś to na razie wygląda. Może tego nie ruszać jak się nie rozłazi? Czuję trochę to różnicę materiałów pianka i guma, ale boję się, że mi na tych górkach u nas braknie przyczepności.
Zrobiły się po odchodzaniu takie kapcie, bo buty są miękkie. Nawet zapiętków nie trzeba wycinać bo nic nie ma. :)
Komfort chyba lepszy niż w minimusach, bo są bardzo miękkie.
Jurek Kuptel pisze:
infomsp pisze:szybkobieżną butów z Lidla. Problem mam taki:
Są te luźne poduszki wstawione a pod nimi już tylko podeszwa.
Wywal te poduszki, ścieniuj niżej piankę, wklej łatkę.

Po co Ci ta pianka pod piętą?
Masz na myśli te łatki do dętek, tak?
ODPOWIEDZ