Komentarz do artykułu Ciemność, widzę ciemność! - czyli przegląd latarek czołowych.

Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mam tikke xp2 od dwóch lat; katowałem ją na biegówkach w ujemnych temperaturach, podczas biegania po lasach i rowerowania - w wersji przedniej i tylnej (czyli czerwone migające)
jest niezniszczalna póki co
i jeszcze ciekawostka - kupowałem na allegro i było kilku sprzedawców z podobną ceną - przekonał mnie ten który napisał, że razem z czołówką dorzuca ... gwizdek :)
i to mnie przekonało - a gwizdek jest w każdym petzu na gumce :D
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
PKO
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kwiatkos pisze:Nie wiem skąd macie te ceny :)

Kupiłem swoją tu:
http://8a.pl/czolowki-latarki/petzl-tikka-xp-2
a tutaj jeszcze odrobinę lepiej
http://www.ceneria.pl/Czolowka_Tikka_XP ... ownaj.html
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A ja używam sobie czołówki z Lidla za 19.90 i jestem bardzo zadowolony.
Po co ja biegam?
Dawid79
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34'01''

Nieprzeczytany post

szkoda że nie wspomniano o konkurencyjnej wobec petzla firmie led lenser szczególnie o modelach H5 lub H7. Cenowo są porównywalne z tikką XP. Za to dają o wiele mocniejszy strumień. Warto o nich poczytać, porównać z petzlem i wybrać co najbardziej odpowiada
komentarze do blogu

życiówki
1000m - 02:47,27
1500m - 04:22,6
3000m - 09:35,1
5k - 16:40
na 10km - 34:01
półmaraton 01:31:48
1/8 IM - 01:14:34
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

na papierze ta led lenser h7 wygląda rewelacyjnie, ale jeśli wierzyć w ten test :
http://www.napieraj.pl/xoops/modules/wf ... icleid=402
to troszkę producent sobie "słodzi" z parametrami. Tak czy inaczej , faktycznie fajna pozycja.
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No nie bardzo wiem dla czego taka fajna.
Kupiłem za 120 zł tę Black Diamond Cosmo.
Świeciłem tak naprawdę pewnie momentami dla dwóch osób (Quba Krause miał trochę słabszą.)
Naprawdę - zasięg solidny, przy tempie około 5:00-5:30 min/km, po lesie w nocy w żadnym momencie nie miałem obawy, że mamy za mało światła.
Ma do tego płynnie ustawiane poziom światła tak, że siedząc przy dzieciach mogę im czytać książkę i ich to nie razi.
120 zł a nie 300.
Miałem kiedyś tę Petzl Myo XP, kiedyś oddałem koledze ale teraz zupełnie nie widzę jej przewagi.
Może do jakichś ekstremalnych nocnych wypadów? Ale wg mnie wydawanie na czołówkę wiele więcej niż 100 zł to strata kasy.
Czołówka Quby za 20 zł z Aldi też by mi chyba wystarczyła, może jedyny z nią problem to solidność wykonania, nie wiadomo na jak długo wystarczy.
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

Chyba wszystko zależy od oczekiwan. Ja kupiłem kiedyś Petzla tikkina 2, ale ciężko mi się z tym biegało , bo dla mnie za słabe światło, teraz używam ją w pracy (jako mechanik samochodowy , czasem się przydaje), a do biegania zakupiłem tikka xp2. Jak się nasunie ten rozpraszacz jest idealna do biegania, a jak jeżdżę rowerem mam światełko rowerowe nakierowane przed kolo , a czołówkę na głowie i punktowe światło(zdjęty rozpraszacz) tam gdzie chce , naprawdę dobrze tak się jeździ. Wiem ,że jest dość droga, ale wolałem dołożyć i jestem bardzo zadowolony.
Run Forrest, RUN!!
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

"Tradycyjne żarówki wyparły diody LED." - kto kogo wyparł, co? Nie lepiej napisać, że "tradycyjne żarówki zostały wyparte przez diody LED"?
mario69pl
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A co powiecie o Mactronic K1 Sensor Outdoor Pro ? Chcę kupić czołówkę do biegania, czasem czytania książki w nocy. Co polecicie?
Obrazek
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

bezfirmówki są ryzykowne, to prawda. ale do biegania dają radę.
kupiłem taką jedną za 15 zeta w supermarkecie. daje sporo światła, dobrze leży. no jest rzeczywiście mniej "ergonomiczna" niż np Petzl, no ale przewagę cenową ma dużą.
na razie służy drugi miesiąc. jednak kiedyś, gdy byłem ok.10km od domu i to 10 km lasem w górach, oczywiście w nocy :) ni z tąd ni zowąd przestała świecić. za nic nie mogłem jej włączyć, poprawiałem baterie, styki, i nic. na szczęście noc była jasna i bez problemu wróciłem. po pewnym czasie,nie wiadomo dlaczego, zaczęła świecić z powrotem! i świeci niezawodnie do tej pory :)
w bieganiu taki psikus bardzo nie przeszkadza, ale na przykład w wysokich górach może decydować o zdrowiu lub życiu.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

mario69pl pisze:A co powiecie o Mactronic K1 Sensor Outdoor Pro ? Chcę kupić czołówkę do biegania, czasem czytania książki w nocy. Co polecicie?
nie wiem, ile to kosztuje. jeżeli chcesz wydać mało, według mnie kup albo bezfirmówkę do 20 zł albo za 60 zł tikkinę petzla. bez sensu pakować kasę w droższy model "niemarkowej" firmy.
kupiłem tikkinę parę dni temu i moc światła wydaje mi się wystarczająca do biegania.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

mario69pl pisze:A co powiecie o Mactronic K1 Sensor Outdoor Pro ? Chcę kupić czołówkę do biegania, czasem czytania książki w nocy. Co polecicie?
mam ją od niedawna i jestem bardzo zadowolony, biegam po pętli gdzie połowę mam oświetloną a połowę jak w ciemnej d... i fajne, że zwykłym machnięciem wyłączam/włączam, daje sporo światła
nie jestem jednak w stanie nic powiedzieć na temat trwałości
Krzysiek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:zwykłym machnięciem wyłączam/włączam
Co znaczy zwykłym machnięciem ? :) Gdzie? Jak ?
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co znaczy zwykłym machnięciem ? Gdzie? Jak ?
Normalnie :) Włączasz/ wyłączasz przyciskiem jak zwykłą czołówkę. Jednak wtedy, kiedy jest włączona, robisz przed lampką ruch dłonia,gest i sensor wyłącza sprzęt. Machasz kolejny raz i sensor włącza lampkę. Niezwykle przydatne rozwiązanie dla biegacza.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2011, 07:28 przez wolf1971, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do przodu ma dwie opcje swiecenia. Intensywnie, co wykorzystasz w bieganiu i druga mniej intensywana, akurat do czytania, majsterkowania itp.
Czasami niemarkowe jest lepsze od "markowego". Niemarkowe nie oznacza, że jest złe czy gorsze. Jeśli ktoś musi mieć napisik i za niego płacić, proszę bardzo. A to akurat polska firma, a więc trzeba popierać to co rodzime. Mam ten sprzęt, biegam z nim i polecam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ