KALENJI Ekiden 50

Vascodagamma

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o firmę Kalenji to naprawdę warto się nad nią pochylić - mam dużo rzeczy od nich, mają świetną cenę jak na tak dobrą jakość.
PKO
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem zainteresowany kupnem butow kalenji ekiden lub kalenji kapteren. Biegam glownie po lasach i bardzo rzadko zdarza mi sie biegac po utwardzanych drogach. Jestem poczatkujacy i nie chce wydawac duzej sumy na pierwsze buty biegowe.
Cześć, mój tato(87kg) ma ekideny i kapterny sam mam ekideny. Słuchaj , generalnie oby dwa te modele mają ubogą amortyzację , różnią sie ceną i podeszwą . Ekideny - biegam w nich po każdej nawierzchni ,w lasach , po kamienaich spokojnie dają radę. Mój tato woli biegać w kapterenach , mówi że są wygodniejsze i są stabilniejsze. Mają lepszy bieżnik , tato przebiegał w nich zime ;) I są czarne , zawsze tam bród mniej widać.

Jak chcesz biegać głównie w terenie to kupuj kaptereny , jak żal kasy ekideny też nie będą złe.

Ale jak chcesz biegać po twardych nawierzchniach to powinieneś zainwestować w droższe buty z amortyzacją .
"Doskonałość nie ma adresu"
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
G_Master
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dziekuje za pomoc. Tak wiec zdecyduje sie chyba na kapteren. Ale ponawiam moje pytanie co do rozmiaru. W normalnych butach do chodzenia mam wkladke 27,5 jaka wkladke powinienem kupic w kalenji? Czy ktos ma podobny rozmiar stopy i kupowal takie buty? Wiem ze wczesniej kolega pisal o asicsach i kalenji ze maja takie same rozmiary ale nie mam porownania ani do asicsow ani do kalenji.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

G_Master pisze: W normalnych butach do chodzenia mam wkladke 27,5 jaka wkladke powinienem kupic w kalenji? Czy ktos ma podobny rozmiar stopy i kupowal takie buty? Wiem ze wczesniej kolega pisal o asicsach i kalenji ze maja takie same rozmiary ale nie mam porownania ani do asicsow ani do kalenji.

Nie mam dostępu do normy, więc nie wiem, czy to jest jej wymóg, ale z moich doświadczeń z asicsami i mizuno wynika, iż przy numeracji metrycznej naddatek (luz) jest już przewidziany przez producenta, tzn. stopa o długości 27cm pomierzona w taki sposób:

_l < ---- > l_

mieści się w ze stosownym luzem w bucie o nr 27, bo wkładki mają ok. 28cm długości
(mierzone tak samo).
pzdr
gl
G_Master
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dobrze zmierzylem stope i ma ona w obrysie od najbardziej oddalonych do siebie punktow 26,7 lub 26,8 cm. Tak wiec jesli kalenji sa rowne asicsom w dlugosci wkladki to powinienem sobie kupic kalenji o dlugosci wkladki 27 cm, tak?
W najgorszym wypadku bede odsylal. Moze ktos ma podobną dlugosc stopy?
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

G_Master pisze:Dobrze zmierzylem stope i ma ona w obrysie od najbardziej oddalonych do siebie punktow 26,7 lub 26,8 cm. Tak wiec jesli kalenji sa rowne asicsom w dlugosci wkladki to powinienem sobie kupic kalenji o dlugosci wkladki 27 cm, tak?
nigdy nie mierzyłem przez obrysowanie, więc trudno mi się odnieść do ewentualnych błędów-przede wszystkim nie wiem, jak jest z prostopadłym prowadzeniem ołówka;
ja stosowałem "pomiar" przy framudze lub między ekierkami, czyli coś jak rzut prostokątny stopy;
generalnie zasada jak w takim urzadzeniu:

Obrazek

lub opis słowny tu:
http://www.sportmania.gd.pl/Jak-zmierzy ... ol-26.html

resztę masz w poprzednim poście (czyli długość wkładki jest wyraźnie większa niż długość stopy).
pzdr
gl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ