Pulsometr dla początkującego 32 latka.
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
O który pasek chodzi? Jeśli chodzi o pasek przy zegarku (ten na dłoń), to jest to minuta roboty. W zestawie jest narzędzie, dzięki któremu operacja jest prosta i bezproblemowa. Jeśli miałeś na myśli pasek od pulsometra, to tam jest bateryjka, która zużywa się bardzo wolno. Ja 305 mam półtora roku i wymieniłem parę dni temu tę bateryjkę, choć w sumie nie musiałem - ot profilaktyka. Co do wymiany akumulatora w Garminie 305, to sprawa ma się tak. Można to zrobić, ale tracisz wtedy gwarancję, a zegarek jest mniej szczelny (trzeba go skleić). Natomiast nie widzę najmniejszego powodu by ją wymieniać. Trzyma bardzo długo i nie zauważyłem jakichkolwiek oznak tego, że coś z nią nie tak, nawet przy -25 mrozach trzymała wybiegania 26 km i jeszcze było sporo kresek. Jeśli w ciągu 2 lat (gwarancja) coś z tą baterią się stanie, to Garmin wymieni Ci zegarek. Wg mnie 305 jest w tej chwili jednym z najlepszych, jeśli nie najlepszym (w stosunku cena/jakość) produktem na rynku. Z Garminem dostajesz też soft - Garmin Training Center, ale nie polecę Ci tego programu. Sporttracks w wersji 2.1 (free) jest genialną alternatywą dla GTC i nie ma konkurenta jeśli chodzi o analizę treningu. Jeśli masz pieniądze na 305, to nie zastanawiaj się nawet.kongresmen pisze:A czy Polar ma jakiś soft do analizy i planowania treningów?
Wymieniał może ktoś pasek lub akumulator w Garminie 305, jak to wygląda?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
- Życiówka w maratonie: brak
Tak, polar ma soft. Logujesz się na stronie https://www.polarpersonaltrainer.com/ i możesz działać. Ale jak to chodzi to nie wiem bo mi to do szczęścia nie jest potrzebne. Ważne jest dla mnie, że polar dobrze pokazuje tętno. I tyle.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
uzywam garmina juz blisko 6miesiecy, nic sie niedzieje zasiegu nie gubi ,baterja trzyma ok 7 godzin .Ja polecam garmina mam drugi pulsometr firmy sigma tez fajny ale garmin duzo danych widok mapki gdzie byles na treningu,duzo danych.
Biegam w mrozie nic sie niedzieje ani z paskiem ani zniczym innym.Ten fr 305 lapie zasieg na balkonie u mnie a moj samochodowy gps nie zawsze.POLECAM
Ja zanim zaczolem biegac duzo jezdzilem rowerem nadwage tez mialem.
Przygotuj sobie najpierw troche nogi by obylo sie bez kontuzji,pozniej postanow ze jesz do 19 ostatni posilek[co jest trudne w moim przypadku,ale udalo sie]
Jedz narazie to co zawsze po paru dniach [15- 30] przejdz na jakas diete.Bede trzymal za ciebie pewnie sie uda przyjmij ,ze do lipca spadnie waga 5-10kg,,pozdrawiam polecam garmina fr 305 lub lepsz mniejszy bo tylko to mnie lekko wnerwia w moim
Biegam w mrozie nic sie niedzieje ani z paskiem ani zniczym innym.Ten fr 305 lapie zasieg na balkonie u mnie a moj samochodowy gps nie zawsze.POLECAM
Ja zanim zaczolem biegac duzo jezdzilem rowerem nadwage tez mialem.
Przygotuj sobie najpierw troche nogi by obylo sie bez kontuzji,pozniej postanow ze jesz do 19 ostatni posilek[co jest trudne w moim przypadku,ale udalo sie]
Jedz narazie to co zawsze po paru dniach [15- 30] przejdz na jakas diete.Bede trzymal za ciebie pewnie sie uda przyjmij ,ze do lipca spadnie waga 5-10kg,,pozdrawiam polecam garmina fr 305 lub lepsz mniejszy bo tylko to mnie lekko wnerwia w moim
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Sprawdziłem jedną i drugą opcję. W obu przypadkach często wychodzą bzdury. GPS gubi sygnał a sensor biegowy (przynajmniej mój) głupieje przy zmianie prędkości np. przy interwałach a już w zimowych warunkach to zupełnie pokazuje cuda. Wystarczy, że nawierzchnia się trochę zmieni na bardziej śliską. Gdybym miał jeszcze raz kupować pulsometr to wybrałbym ponownie Garmina Forrunnera 60 tylko bez footpoda.No i druga sprawa jedni są za GPS drudzy chwalą sensory biegowe.
Wszystkie baterie można wymienić samodzielnie, nie ma żadnych akumulatorków, soft do analizy też jest a wszystko za 400 pln.
-
- Rozgrzewający Się
No tak ale Garmin 60 nie ma GPS a ja bym chciał wiedzieć ile przebiegłem i w jakim czasie...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53
Ja mam podobny dylemat z pulsometrem i zdecydowalem sie na garmin 305. Najnizsza cena to 640 zloty, ale trzeba czekac, bo wiekszosc sklepow jest wyczyszczona. Mam od razu pytanie do bardziej doswiadczonych dotyczace biegania na biezni i wykorzystania 305. Czy da sie ustawic 305 do zapisywania tylko tetna, a po przerzuceniu danych na komputer recznie dodac dane o predkosci wyswietlane na biezni. Chodzi mi o to, zeby w sofcie analizowac zarowno dane treningowe z zewnatrz pobrane przez 305 jak i recznie dorzucone treningi, ktore mam wewnatrz na biezni. Jak rozwiazujecie taki problem?
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
Oprócz zastosowanie footpod'a przychodzi mi na myśl jedno rozwiązanie. Sporttracks i jego nadpisywanie wartości. Jeśli biegłeś ze stałą prędkością na bieżni, to po prostu wpisujesz własne dane odległości. Jeśli zmieniałeś prędkość i wiesz w jakim czasie to robiłeś (można skorzystać z funkcji lap w 305), to w tych miejscach można trening podzielić, bzdurne wartości GPS, nadpisać tymi z bieżni... Jeśli chcesz mieć to wszystko w jednym workoucie, a nie w kilku, jak będzie po podzieleniu aktywności, to możesz zawsze połączyć kilka już wyedytowanych części w jedną za pomocą wtyczki (której nazwy teraz nie pamiętam), jeśli korzystasz z wersji 2.1 ST, albo z funkcji połącz w wersji ST3.michal.paprocki pisze:Ja mam podobny dylemat z pulsometrem i zdecydowalem sie na garmin 305. Najnizsza cena to 640 zloty, ale trzeba czekac, bo wiekszosc sklepow jest wyczyszczona. Mam od razu pytanie do bardziej doswiadczonych dotyczace biegania na biezni i wykorzystania 305. Czy da sie ustawic 305 do zapisywania tylko tetna, a po przerzuceniu danych na komputer recznie dodac dane o predkosci wyswietlane na biezni. Chodzi mi o to, zeby w sofcie analizowac zarowno dane treningowe z zewnatrz pobrane przez 305 jak i recznie dorzucone treningi, ktore mam wewnatrz na biezni. Jak rozwiazujecie taki problem?
-
- Rozgrzewający Się
Po kilkudniowej analizie doszedłem do wniosku, że Garmin 305 byłby rzeczywiście dla mnie optymalny. Martwi mnie tylko ta bateria. A to dlatego, że kiedyś miałem akumulatorek w mp3 takiej ładnej Panasonica. Używałem ją kilka razy po czym odłożyłem do szuflady. Po jakimś czasie gdy znowu chciałem korzystać z mp3 okazało się że akumulator już jest niezdatny do użytku, a nowych nigdzie nie mogę dostać. Nie wiem jak będzie u mnie z bieganiem i szkoda by mi było tych 700zł gdybym po 2 latach nie mógł odpalić Pulsometra. Czy możecie podać jak długo działa już Wam bateria w 305?
-
- Rozgrzewający Się
A może lepiej pulsometr RS300X G1 Polar? To tylko 100zł więcej.
-
- Rozgrzewający Się
Ja używam 305 już 2 lata (minie w lutym). Bateria trzyma teraz około 6-7h. Na początku było 8-9h. Także zużycie jest do przyjęcia. Oczywiście zawsze biegam z GPS-em - co nie jest bez wpływu na rozładowanie baterii. Moje przebiegi tygodniowe to 50-70km.kongresmen pisze:Po kilkudniowej analizie doszedłem do wniosku, że Garmin 305 byłby rzeczywiście dla mnie optymalny. Martwi mnie tylko ta bateria. A to dlatego, że kiedyś miałem akumulatorek w mp3 takiej ładnej Panasonica. Używałem ją kilka razy po czym odłożyłem do szuflady. Po jakimś czasie gdy znowu chciałem korzystać z mp3 okazało się że akumulator już jest niezdatny do użytku, a nowych nigdzie nie mogę dostać. Nie wiem jak będzie u mnie z bieganiem i szkoda by mi było tych 700zł gdybym po 2 latach nie mógł odpalić Pulsometra. Czy możecie podać jak długo działa już Wam bateria w 305?
Co do paska - bez zastrzeżeń.
Niektórzy narzekają, że długo łapie sygnał GPS (jeżeli dla kogoś 1min to długo). Ja parę minut przed wyjściem kładę na parapet za okno i po wyjściu z bloku mam już sygnał.
A żeby cię zmotywować, to jak zaczynałem przygodę z bieganiem to miałem 35lat i ważyłem 96kg a po pół roku biegania już 82-84 - i tak mi zostało do dzisiaj.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
poczytaj dobrze bo jeden forumowicz sprzedaje uzywany pare tygodni ,prawie 200zl taniej ,,,bylo pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53
Zamówiłem Forerunner 305 w amazon.co.uk. Całość wyszła 500 zł równo (108 funtów). Czekam na przesyłkę i zamierzam razem ze SportTracks analizować i bieganie na zewnątrz (pełni zapis tętna plus trasa i prędkość z GPS) i na bieżni (tylko tętno, a reszta nadpisywana "z ręki" na podstawie tego co będę miał na bieżni. Dam znać jak to chodzi.
-
- Rozgrzewający Się
Zdecydowałem!
Garmin Forerunner 305 za dwa dni będzie u mnie na ręce. Mam nadzieję, że jeszcze bardziej zmotywuje mnie do biegania... Dzięki wszystkim za porady. Będę odzywał się jeszcze.
Garmin Forerunner 305 za dwa dni będzie u mnie na ręce. Mam nadzieję, że jeszcze bardziej zmotywuje mnie do biegania... Dzięki wszystkim za porady. Będę odzywał się jeszcze.