GARMIN FORERUNNER 305 vs POLAR RS300X

Krychlis
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,

mam pytanie: w polarze korzystam z fajnej strony: polarpersonaltrainer.com do której zrzucam swoje treningi, mogę robić notatki, biorę udział w różnych "challengach", mogę korespondować z innymi użytkownikami polara, itp. Czy przy garminie też jest taka możliwość? czy istnieje taka strona, gdzie mogą spotkać się użytkownicy garmina i globalnie wczytywać swoje treningi? czy też jedyną możliwością jest program training centre, który jak rozumiem, instalujemy tylko i wyłącznie na swoim komputerze i nie ma takich możliwości jak polarpersonaltrainer.

a jak jest z wymianą baterii przy pulsometrze w garminie 305 - można ją wymienić samodzielnie? czy też w ogóle jest to nierozbieralne?
PKO
MJ
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Krychlis pisze:Czy przy garminie też jest taka możliwość? czy istnieje taka strona, gdzie mogą spotkać się użytkownicy garmina i globalnie wczytywać swoje treningi?
Garmin udostępnia stronę connect.garmin.com, można zrzucać swoje treningi, przeglądać statystyki. Można przeglądać treningi innych (jeśli udostępnią je publicznie). Z tego co wiem nie ma wyzwań. Zdaje się, że można należeć do grupy/teamu.
Osobiście brakuje mi tam możliwości planowania treningów takich jak w Training Centre.

Są także inne strony, które nie są tylko dla garmina, gdzie można zrzucać swoje treningi bezpośrednio z garmina np. mapmyrun.
Krychlis pisze:a jak jest z wymianą baterii przy pulsometrze w garminie 305 - można ją wymienić samodzielnie? czy też w ogóle jest to nierozbieralne?
Nie dawno było na tym forum, w innym wątku.
Sam jeszcze nie próbowałem, nie musiałem. Wygląda na to, że da się i nie jest to jakoś strasznie skomplikowane.

Pozdrawiam.
Krychlis
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

chciałbym jeszcze nawiązać do samego pulsometru... na zdjęciach garmina 305 widać, że ten pasek jest w dużej części zrobiony z jakiegoś plastiku, który zakładam jest mało elastyczny (w przeciwieństwie do elastycznych pasków w polarze, które w ogóle nie mają żadnych plastikowych części z wyjątkiem czujnika wearlink i plastikowego zaczepu, który zaczepia się z tyłu na plecach na podobnej zasadzie jak hmm po prostu biustonosz;) - czy w związku z tym nie jest taki pasek w garminie bardzo niewygodny, bardziej odczuwalny na klatce piersiowej, albo w ogóle łatwiej go jakoś uszkodzić!?
MJ
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Krychlis pisze:czy w związku z tym nie jest taki pasek w garminie bardzo niewygodny, bardziej odczuwalny na klatce piersiowej, albo w ogóle łatwiej go jakoś uszkodzić!?
Z jednej strony po odpowiednie ilości kilometrów wszystko może stać się niewygodne i przeszkadzać, z drugiej do wszystkiego można się przyzwyczaić :-).

Na początku używania garmina uważałem, że pasek będzie mi przeszkadzał na zawodach i brałem go tylko na treningi. Teraz zakładam go zawsze i w niczym mi nie przeszkadza.

Z paskiem polara nie porównam, bo nigdy nie miałem okazji użyć.
grzegorz77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

MJ pisze: Garmin udostępnia stronę connect.garmin.com, można zrzucać swoje treningi, przeglądać statystyki. Można przeglądać treningi innych (jeśli udostępnią je publicznie). Z tego co wiem nie ma wyzwań. Zdaje się, że można należeć do grupy/teamu.
Osobiście brakuje mi tam możliwości planowania treningów takich jak w Training Centre.
jest tam zakladka "Cele" nigdy z tego nie korzystalem bo i na garmin connect jestem od niedwna ale wydaje mi sie ze to moze sluzyc do planowania treningow...
MJ
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

grzegorz77 pisze:
MJ pisze: Garmin udostępnia stronę connect.garmin.com,
...
jest tam zakladka "Cele" nigdy z tego nie korzystalem bo i na garmin connect jestem od niedwna ale wydaje mi sie ze to moze sluzyc do planowania treningow...
Cele w garmin connect to coś takiego jak np. we wrześniu zrobię 200km. W miarę wgrywania nowych treningów pokazuje się jaki procent celu już wykonałeś.

Planowanie treningów w Garmin Training Center to dla mnie coś takiego:
1. W swoim profilu ustawiam strefy tempa np. 2 - Easy od 5:00 do 5:17, 4 - Tempo od ... do ... itd.
2. Biorę plan np. z bieganie.pl dla każdego "rodzaju" treningu z planu robię nowy workout. Wychodzi mi z tego kilka workoutów standardowych np. powtarzane co tydzień 90 min Long oraz kilka niestandardowych.
3. Workouty przeciągam na kalendarz zgodnie z planem: co sobota 90 min Long itd.
4. Taki zestaw danych wysyłam do garmina. Wychodząc na trening wybieram uruchom trening na dziś i lecę.

Zwykle ustawiam plan na miesiąc do przodu. Raz w tygodniu ładuję baterię i zrzucam wykonane treningi do Training Center, Garmin Connect, kiedyś był SportTrack, teraz czasami mapmyrun.

Teraz jest taka moda, żeby wszystko robić przez przeglądarkę, a dane trzymać w chmurze. Skoro już Garmin zrobił plugin do komunikacji przez przeglądarkę z "zegarkiem", to mogliby przenieść wszystkie funkcjonalności z Training Center do Connect.
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam!
Moze troszke nie na temat...
Chcialbym spytac posiadacza Polara RS300 X , o mocowanie czujnika GPS - konkretnie G1 ( jest ponoc jeszcze 1 inny). Czy jest mozliwosc umocowania czujnika do spodenek, na klips lub cos, czy zawsze trzeba miec na pasek ?
Z tego co widze na fotkach ze sklepow internetowych to opcja "na pasek" jest jedyna, jednak badziej pasowalaby mi opcja " na klips" :ble: .
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie wiem jak z czujnikiem G1, ale ja mam G3 i mocuję do spodenek (gumka w pasie) działa i trzyma się bez problemów. Praktycznie nie czuć, że coś masz ze sobą. klip jest zresztą tak zrobiony. Czujnik przykrywa koszulka, nawet go nie widać.
Jesli chodzi o te czujniki to drobna uwaga:
- jedzą baterię w bardzo szybkim tempie, zdecydowanie polecam od razu zakup akumulatorków
- jesli korzysta się równolegle z czujnikiem na nodze (to GPS służy tylko do zapisywania śladu trasy) przynajmniej tak jest w RS800CX
- osobiście używam w większości tyko czujnik na buta w moim przypadku s3 i ciebie na to również namawiam, kupiłem G3 bo wydawało mi się to fajne i na tzw. topie :), ale jak oglądam mapę po biegu to porażka (są odchyły od trasy), z tego co wiem dokładność czujników na but jest naprawdę dużo większa (duzo opisów na forach) i faktycznie tak jest, sprawdziłem to, nie mówiąc o tym że masz mierzoną kadenję, tempo chwilowo itp. czego GPS nie daje. Osobiście uważam to za gadżet, ale czasem przydatny.
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czujnik GPS bedzie zwasze mniej dokladny , gdyz same dzialanie GPS jest to tylko pomiar dl i szer . geograaficznej.
Pomiar nie uwzglednia wzniesien terenu stad ta roznica. Natomiast "krokomierz" mierzy odleglosc pomiedzy krokami w odniesieniu do odbiornika - zegarka. Niemniej uwazam ,ze dla bieaczy amatorow , takich jak ja i wiekszosc na forum, pomiar z bledem ok 300m, jako podaja na ok 10 km, nie stanowi roznicy.
Wracajac do czujnika to jest on jak dla mnie troche za duzy, szczegolnie do buta. Napewno jest lekki i wygodny , ale samo noszenie tego jakos tak w mojej glowie nie pozwalalo by mi sie skupic na biegu.

Ale ... to jezeli piszesz ,ze czujnki na noge bardziej dokladane, to w takim wypadku zastanawiam sie nad zakupem nike+ .
Czujnik do buta plus usb do ipoda 25€ do tego ipod nano 160 co daje ok 190€ (rozbieznosc cen). Do buta mozna kupic jeszcze adapter ( jak sie nie ma nikow) i jest ok. Adapterek jest maly i do montowania na sznurowki.
Za 190€ mamy zestaw ,ktory mierzy dokladniej od GPS, zakladajac ze nike+ mozna porownac dokladnoscia z czujnikiem S3. Mamy cos do sluchania mp3 w dobrej jakosci i do tego pomiar czasu i odleglosci.
Jakby do ipoda dorobili jakies polaczenie z pasem do pomiaru HR to juz byloby idealnie.

Czy ktos testowal nike+ w porownaniu do polara S1 lub s3 , ktory jest dokladniejszy ?
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

turbojajko pisze: Niemniej uwazam ,ze dla bieaczy amatorow , takich jak ja i wiekszosc na forum, pomiar z bledem ok 300m, jako podaja na ok 10 km, nie stanowi roznicy.
Mój f305 największy błąd pomiaru przy 10km zrobił 40m
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Włodek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:37
Życiówka w maratonie: 3.28.46

Nieprzeczytany post

Witam.
Teoretycznie w Polarze przy zmianie butów należy skalibrować sensor biegowy S1 lub S3, podobno można zrobić to na dwa sposoby między innymi poprzez wpisanie w zegarku odpowiedniej wartości współczynnika. Czy zmiana tego współczynnika jest czymś prostym czy jest to funkcja schowana gdzieś głęboko w menu? Czy jest możliwość zapisania na stałe np. dwóch kalibracji lub ww. współczynników i w razie potrzeby włączenia właściwego dla danej pary butów. Pytam ponieważ biegam na zmianę w dwóch parach butów i nie wiem czy jest to uciążliwe w codziennej eksploatacji.
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jesli chodzi o porównie czujnika s3 z nike+ to wychodzi to całkiem nieźle na korzyść nike+. Nie wiem co oni tam zrobili, ale po dobrej kalibracji pokazywana odległośc jest bardzo dokladna. Biegałem czasem i z Polarem i Nike+, szczególnie w okresie przejściowym, teraz też czasami zakładam.

Jeśli się zastanawiasz nad Nike+ to dobra wiadomość jest taka, że mozna do niego dokupić opaskę Polara - najnowsza wersja, chyba od jakiegos miesiąca.
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Włodek pisze:Witam.
Teoretycznie w Polarze przy zmianie butów należy skalibrować sensor biegowy S1 lub S3, podobno można zrobić to na dwa sposoby między innymi poprzez wpisanie w zegarku odpowiedniej wartości współczynnika. Czy zmiana tego współczynnika jest czymś prostym czy jest to funkcja schowana gdzieś głęboko w menu? Czy jest możliwość zapisania na stałe np. dwóch kalibracji lub ww. współczynników i w razie potrzeby włączenia właściwego dla danej pary butów. Pytam ponieważ biegam na zmianę w dwóch parach butów i nie wiem czy jest to uciążliwe w codziennej eksploatacji.
Bardzo proste, opisane w instrukcji:
- sami wpisujemy współczynnik (łatwy wzór do wyliczenia)
- albo odpalamy Pulsometr, biegniemy np. dwa okrążenia na stadionie, robimy Stop, Setting, Corect lap i wpisujemy wartość jaką przebiegliśmy, no może pominąłem kilka kliknięć.

W każdym razie dokładne filmiki jak to robić dla obu czujników masz tu: http://www.polar.fi/en/support/video_tutorials
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

turbojajko pisze:Ale ... to jezeli piszesz ,ze czujnki na noge bardziej dokladane, to w takim wypadku zastanawiam sie nad zakupem nike+ .
Czujnik do buta plus usb do ipoda 25€ do tego ipod nano 160 co daje ok 190€ (rozbieznosc cen). Do buta mozna kupic jeszcze adapter ( jak sie nie ma nikow) i jest ok. Adapterek jest maly i do montowania na sznurowki.
Za 190€ mamy zestaw ,ktory mierzy dokladniej od GPS, zakladajac ze nike+ mozna porownac dokladnoscia z czujnikiem S3. Mamy cos do sluchania mp3 w dobrej jakosci i do tego pomiar czasu i odleglosci.
Jakby do ipoda dorobili jakies polaczenie z pasem do pomiaru HR to juz byloby idealnie.
To jeszcze drobna pomoc:

Opaska i opis: http://www.polar.fi/en/products/accesso ... itter_Nike
Jak Ci ciąży taki mały :) czujnik S1 to się nie zastanawiaj tylko kup sobie Nike SportBand 2 (koniecznie 2) bo ona może działac z opaską Polara. Opaska zdecydowanie najlepsza, testowałem już iPod Nano i iPhone, opaska deklasuje te Applowskie gadżety. Prosta i szybka obsługa w czasi biegu, szybkie wszytywanie na kompa.

Nie zmienia to faktu, że na pulsometrze więcej można danych zebrać.
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzieki za szybka odpowiedz.
Z tego co widze ta opaska to jest raczej polecana dla ludzi co lubia skupic sie na biegu, lub na rozmowie z partnerem biegowym. Ja wole biegac sam i mam frajde z sluchania muzyki w trakcie.
Dlatego raczej jak wybiore to wlasnie opcje ipod plus nike+ lub polara.
W sumie moja stara mp3 jeszcze wyrabia, dokupilem tylko rok temu sluchawki do biegania Sony MDR AS20J, ktore swoja droga sa b.fajne, wiec pewnie zdecyduje sie polara rs300.
Zastanawiam sie jeszcze nad tym czy GPS czy czujnik S1 w bucie. Polar daje od razu czujnik tetna , wiec dodatkowy wydatek z glowy.

Jeszcze jedno... Jak czujnik S1 sprawuje sie w kontakcie w woda ? Chodzi o to czy wytrzyma bieganie na deszczu czy padnie ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ