Jaki telefon nadaje się do biegania???
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
- glootech
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dziwnym jest polecanie telefonów z wyłącznie dotykowym interfejsem do biegania, skoro do biegania one się kompletnie nie nadają. Podczas biegania chciałoby się móc obsługiwać taki telefon bez wyciągania go z kieszeni, a w przypadku interfejsu dotykowego jest to po prostu niemożliwe.
Swoją drogą mam chrapkę na jakiś telefon z gpsem, ale to dopiero w okolicach wakacji
Swoją drogą mam chrapkę na jakiś telefon z gpsem, ale to dopiero w okolicach wakacji

-
- Wyga
Do sony ericsson c902 dokupiłem zestaw słuchawkowy HGE 100 z wbudowanym odbiornikiem GPS (90 zł). Nawet w Warszawie działa, między blokami, no może raz mnie zawiódł. GPS trochę długo się uruchamia, czasami może ze dwie minuty, ale jak już złapie to trzyma.
Po podłączeniu zestawu, ze strony SE można ściągnąć program Tracker - dedykowany biegaczom, albo używać Trek buddy. Dla mnie () zestaw zupełnie wystarczający.
Po podłączeniu zestawu, ze strony SE można ściągnąć program Tracker - dedykowany biegaczom, albo używać Trek buddy. Dla mnie () zestaw zupełnie wystarczający.
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wczoraj w swojej nokii E52 wyłączyłem wspomaganie pozycjonowania GPS za pomocą interentu - efekt zatrważający. Trasę, która ma ok 12,5km obliczył na 14.3km i na mapie wygląda jakbym biegł wielkim zygzakiem, a czasami po dachach domów i koronach drzew
http://sportstracker.nokia.com/nts/work ... id=2186312
Poważnie myślę o sprawieniu sobie w końcu urządzenia typu Garmin FR305

http://sportstracker.nokia.com/nts/work ... id=2186312
Poważnie myślę o sprawieniu sobie w końcu urządzenia typu Garmin FR305

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Ja biegam z 6220C i bardzo dobrze się sprawuje, moim zdaniem także powinien się znaleźć na liście...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Na ich stronie jest spora lista telefonów:
http://www.endomondo.com/download
ale nie wiem dlaczego akurat wybrali te z Ekranami dotykowymi. Pomysł na tę rekomendacje wziął się stąd, że kiedy sie spotkałem kiedyś z tymi Duńczykami kiedy przyjechali do Polski od razu się ich zapytałem o to jakie są wg nich najlepsze telefony do tego i żeby mi pokazali jakie sami używają. I mieli tylko te z dotykowymi ekranami.
I potem pomyślałem że dobrze by to było spisać. Zawsze to jest jakiś jednak niezależny (od producenta telefonu) punkt widzenia.
http://www.endomondo.com/download
ale nie wiem dlaczego akurat wybrali te z Ekranami dotykowymi. Pomysł na tę rekomendacje wziął się stąd, że kiedy sie spotkałem kiedyś z tymi Duńczykami kiedy przyjechali do Polski od razu się ich zapytałem o to jakie są wg nich najlepsze telefony do tego i żeby mi pokazali jakie sami używają. I mieli tylko te z dotykowymi ekranami.
I potem pomyślałem że dobrze by to było spisać. Zawsze to jest jakiś jednak niezależny (od producenta telefonu) punkt widzenia.
-
- Rozgrzewający Się
Ja biegam z HTC touch diamond. Jest znakomity, bo jednocześnie służy mi jako MP3ka a sygnał GPS znajduje w ciągu kilku (kilkunastu) sekund.
Ale wydaje mi się, że ważniejszyod telefonu jest soft do obsługi. Ja mam i zdecydowanie polecam Run.GPS Trainer UV. Fantastyczny program nie tylko dla biegających pozwalający przeglądać różne parametry treningu. Do tego synchronizuje się z portalem, gdzie analiza jest zdecydowanie wygodniejsza. Z ciekawostek, to można zakupić pulsometr współpracujący z tym oprogramowaniem, dzięki czemu widzimy już kompletny przekrój wszystkich potrzebnych danych.
Ale wydaje mi się, że ważniejszyod telefonu jest soft do obsługi. Ja mam i zdecydowanie polecam Run.GPS Trainer UV. Fantastyczny program nie tylko dla biegających pozwalający przeglądać różne parametry treningu. Do tego synchronizuje się z portalem, gdzie analiza jest zdecydowanie wygodniejsza. Z ciekawostek, to można zakupić pulsometr współpracujący z tym oprogramowaniem, dzięki czemu widzimy już kompletny przekrój wszystkich potrzebnych danych.
-
- Rozgrzewający Się
iphone w opisie ma dość dokładny gps i tu bym podyskutował biegam z iphone 2g który nie ma gps i podłączam gps zewnętrzny natomiast kolega biega z 3gs z wbudowanym gps i generalnie scina 300m na 10km jak nakładamy tracki na siebie po wspólnym biegu to widać jak 3gs prostuje zakręty i to nawet na otwartm terenie , nie kłamie tylko na prostych odcinkach np. 5km od molo do molo i powrót
biegam bo to szkodzi gdy się chodzi
-
- Wyga
bubble pisze:Do sony ericsson c902 dokupiłem zestaw słuchawkowy HGE 100 z wbudowanym odbiornikiem GPS (90 zł). Nawet w Warszawie działa, między blokami, no może raz mnie zawiódł. GPS trochę długo się uruchamia, czasami może ze dwie minuty, ale jak już złapie to trzyma.
Jak z dokładnością tego GPS?
Ciekawy jestem czy dużo ścina dystansu. Sprawdzałeś to może?
- Mariusz6430
- Stary Wyga
polecam SE naite (J105i) (lekki i ekologiczny
) tylko słuchawki dołączone są do dupy bo wypadają z uszu w trakcie biegu(HPM-60). Co do przełączania muzyki w trakcie biegu to problem jest raczej w słuchawkach, w niektórych nokiach są słuchawki z przyciskiem i chyba w podobne zainwestuję 

-
- Rozgrzewający Się
Co do biegania z iPhonem to raczej nie polecam. Konstrukcyjnie nie jest on przystosowany do wilgoci. iPhone 3gs ma wbudowane czujniki wilgotnosci (np jeden jest widoczny w porcie sluchawek - taki bialy punkcik ktory przy zawilgoceniu robi sie czarny). W przypadku usterki telefonu, serwis najpierw kontroluje te czujniki - a sa one bardzo wrażliwe - i anuluje gwarancje. Temat byl poruszany na forum myapple.
-
- Rozgrzewający Się
no to trafiłem w temat który przerabiam od ponad 7 miesięcy ,zaczynałem biegać z N82 ale do jakości gpsa to porażka ,tak samo mogę powiedzieć o e52,liczył o wiele więcej metrów niż powinien więc przyszła pora na iphonea 3g,zachowywał się lepiej niż te poprzednie co miałem ale czasami nie potrafił złapać fixa i to dość często więc zmieniłem na HTC G1 potem MAGIC a teraz Hero i tu strzał w dziesiątkę,gdyż na 20 biegów nigdy żaden z telefonów na androidzie nie zgubił sygnału,ba nawet przy słabej pogodzie spisuje się idealnie,wszystkie te telefony oczywiście używam z jedną z moim zdaniem lepszych aplikacji "Sportypal"
ostatnio sprawiłem sobie Palm Pre i testuje go do biegania z aplikacją Smartrunner i muszę przyznać że fixa to łapię naprawdę bardzo szybko a co do jakości to odpowiem po kilku biegach.
ps. odradzam również HTC HD2 gdyż tu gps chyba był najgorszy jeśli chodzi o aplikacje do biegania.
ostatnio sprawiłem sobie Palm Pre i testuje go do biegania z aplikacją Smartrunner i muszę przyznać że fixa to łapię naprawdę bardzo szybko a co do jakości to odpowiem po kilku biegach.
ps. odradzam również HTC HD2 gdyż tu gps chyba był najgorszy jeśli chodzi o aplikacje do biegania.