Komentarz do artykułu ABC Biegania - Zimowa Garderoba
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Po godzinie kurtka była od środka mokra tak jak od zewnątrz. Kiedy rozciągałem się po biegu wszystko oczywiście się wychłodziło i było mi zwyczajnie zimno. A to dlatego, że nie było drugiej warstwy, do której przeszedł by pot i tam się zatrzymał, na granicy drugiej warstwy i ceraty.
Mysle ze oprocz 2 warstwy dosc wazna jest oddychalnosc kurtki, i to jest najtrudniejsze do ustalenia bo to sa sprawy bardzo indywidualne.
Ja np chodzac w gorach ze deska na plecach i w rakietach musze miec kurtke o oddychalnosc 25 tys w kazdej z mniejsza oddychalnoscia jestem mokry. Albo jak nie wieje po prostu ide bez kurtki tylko 1 i 2 warstwa.
Bieganie jest na tyle intensywnym wysilkiem ze powinienem tez miec taka kurtke. Ale poniewaz takie kurtki sa drogie, wiec uzywam tzw shella - ktory spelnia trzy sprzeczne warunki, oddycha w miare dobrze jest nieprzemakalny ( wyłączajac ulewe) i chroni przed wiatrem. Ale to tylko wtedy jak naprawde jest zimno. Jak pada suchy snieg olewam kurtke zakladam na druga warstwe kamizelke. Najgorsze sa temperatury w okolicy zera i siapiacy deszcz bo wtedy mamy lamigłowke.
pzdr
Mysle ze oprocz 2 warstwy dosc wazna jest oddychalnosc kurtki, i to jest najtrudniejsze do ustalenia bo to sa sprawy bardzo indywidualne.
Ja np chodzac w gorach ze deska na plecach i w rakietach musze miec kurtke o oddychalnosc 25 tys w kazdej z mniejsza oddychalnoscia jestem mokry. Albo jak nie wieje po prostu ide bez kurtki tylko 1 i 2 warstwa.
Bieganie jest na tyle intensywnym wysilkiem ze powinienem tez miec taka kurtke. Ale poniewaz takie kurtki sa drogie, wiec uzywam tzw shella - ktory spelnia trzy sprzeczne warunki, oddycha w miare dobrze jest nieprzemakalny ( wyłączajac ulewe) i chroni przed wiatrem. Ale to tylko wtedy jak naprawde jest zimno. Jak pada suchy snieg olewam kurtke zakladam na druga warstwe kamizelke. Najgorsze sa temperatury w okolicy zera i siapiacy deszcz bo wtedy mamy lamigłowke.
pzdr
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Takiej bluzy niestety nie ma, to tylko taki graficzny żart . Ale w przyszłości ...adamo110 pisze:Hmmm.... a jest dostępna ta bluza bieganie.pl co jest na fotce

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie, śmiało, mam nawet sporo takich logotypów do wprasowania - ale to ryzykowne samemu to robić.
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Adam mógłbyś mi podrzucić wzory na maila?? lub na forum?? bo w sobotę bym robił
wybrałbym jakiś fajny... mam 2x bluza, 1x wiatrówka, kilka podkoszulków więc mógłbym promować serwis
przynajmniej tak pomogę 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Wyślę na maila.
-
- Rozgrzewający Się
Bardzo mocno polecam bieliznę Craft z serii Pro Zero Extreme. Moim zdaniem nadaje się do intensywnego wysiłku w temp. od -10 do +5 (+10) w zestawie dwuwarstwowym z odpowiednią kurtką lub bluzą.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
JacekD ? 
Znamy się chyba?
Craft jest ok, choć w tym tekście chciałem pokazać szczególnie te cenowo atrakcyjne elementy bielizny.
Koszulka Craft z tej serii kosztuje około 150 zł - czyli pewnie raczej rynkowa nieco wyższa półka. (nieco)

Znamy się chyba?
Craft jest ok, choć w tym tekście chciałem pokazać szczególnie te cenowo atrakcyjne elementy bielizny.
Koszulka Craft z tej serii kosztuje około 150 zł - czyli pewnie raczej rynkowa nieco wyższa półka. (nieco)
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zrobiłem zakupy w stoor.pl - cenowo rewelacja, na pierwszy rzut oka jakość ok. Kupiłem komplet bielizny + bokserki - teraz czeka je ciężki test, bo się pocę jak mało kto
Artykuł przydał się w 100% - gdyby nie to pewnie wykosztowałbym się dobre 200-250zł, a tak się zamknąłem w 85zł z przesyłką 

- lubusz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:20:14
Jestem szczęśliwym nabywcą takiej koszulki i potwierdzam !JacekD pisze:Bardzo mocno polecam bieliznę Craft z serii Pro Zero Extreme. Moim zdaniem nadaje się do intensywnego wysiłku w temp. od -10 do +5 (+10) w zestawie dwuwarstwowym z odpowiednią kurtką lub bluzą.
To co jest bardzo ważne w moim przypadku to to, że jest bardzo dobrze skrojona i przylega ściśle do ciała na całej powierzchni oraz bardzo długa ( połowa pośladków). Cena 125 zł wysoka, ale zdrowie bezcenne !
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
Koniecznie napisz, jak ten komplet getry + longsleeve. Przymierzam się do tego, ale fajnie by było jakbyś opisał, czy daje radę! Byłbym wdzięcznyArturS pisze:Zrobiłem zakupy w stoor.pl - cenowo rewelacja, na pierwszy rzut oka jakość ok. Kupiłem komplet bielizny + bokserki - teraz czeka je ciężki test, bo się pocę jak mało ktoArtykuł przydał się w 100% - gdyby nie to pewnie wykosztowałbym się dobre 200-250zł, a tak się zamknąłem w 85zł z przesyłką

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale te getry to nie wiem czy nie są bardziej "bieliznowe" niż klasyczne biegowe. Jeśli są z takiego samego materiału jak koszulka to pewnie tak.
Czyli nie bardzo się nadaje do biegania jako wierzchnia warstwa bo po pierwsze mocno będzie CI eksponowała Twoje męskie atrybuty
a poza tym mogą być trochę za bardzo przewiewne.
Mam ten "long sleeve" ale ponieważ jeszcze w nim nie biegałem (od początku października chory jestem) to mogę tylko oceniać organoleptycznie. I wg mnie jakość jest bardzo dobra a na dodatek nie powinno śmierdzieć jeśli od razu nie upierzesz (w przeciwieństwie do np Coolmaxu) bo to jest Meryl który jest bakteriostatyczny.
Czyli nie bardzo się nadaje do biegania jako wierzchnia warstwa bo po pierwsze mocno będzie CI eksponowała Twoje męskie atrybuty

Mam ten "long sleeve" ale ponieważ jeszcze w nim nie biegałem (od początku października chory jestem) to mogę tylko oceniać organoleptycznie. I wg mnie jakość jest bardzo dobra a na dodatek nie powinno śmierdzieć jeśli od razu nie upierzesz (w przeciwieństwie do np Coolmaxu) bo to jest Meryl który jest bakteriostatyczny.
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zgadza się - te getry absolutnie nie nadają się jako warstwa wierzchnia. Ubieram ją pod leginsy kalenji - już poniżej 5st. za bardzo ciągnie zimnem po nogach w nich samych. Jutro rano mam nadzieję się zwlec z wyra ok 6:30 i wybieram się na wycieczkę 20-30km, a ma być w nocy przymrozek, więc już jutro wyjdzie czy to wystarczy.Adam Klein pisze:Ale te getry to nie wiem czy nie są bardziej "bieliznowe" niż klasyczne biegowe. Jeśli są z takiego samego materiału jak koszulka to pewnie tak.
Czyli nie bardzo się nadaje do biegania jako wierzchnia warstwa bo po pierwsze mocno będzie CI eksponowała Twoje męskie atrybutya poza tym mogą być trochę za bardzo przewiewne.