Komentarz do artykułu Katalog butów jesień/zima 2009/2010

Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:to zestawienie jest genialne... - już drugi dzień co prawda nad nim siedzę... i szukam buta dla siebie ;-) ale jest to na pewno nieoceniona pomoc w sklepie przy wybieraniu w szczególności...

wczoraj w intersporcie jak zapytałem o model dla pronatora 85kg... to Pan mi powiedział że są tylko dla Supinatorów... a na półce znalazłem asics gt2140 i rebooka jednego nie pamiętam już co... suma sumarum i tak nic nie kupiłem bo w moim rozmiarze rzeczywiście nie znalazłem (ale Pan mojego rozmiaru na początku nie znał)
Kompetencja handlowców zależna jest od aktualnych planów sprzedażowych/premiowych :bum: Sam się na to złapałem jak jakiś dzieciak - Pani w Vitalandzie wcisnęła mi witaminy, że niby +50% coś tam :bum: Te 50 oznaczało, że dla 50-latków :trup: A w temacie intersporta byłem w dwóch w piątek i w pierwszym pytam o buty biegowe TNF z gore-texem, a dwóch sprzedawców ciśnie ze mną do ściany z wysokimi butami trekkingowymi :echech:
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

no ale przynajmniej znaleźli by ci coś z gorotexem ;-) i to buty ! (dwie infromacje zgodne...) ...
Szymon
Obrazek
janoz5
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja byłem ostatnio w intersportcie i wybierałem właśnie buty biegowe, polecili mi asisc gt2140. Okazało się że w żółtym czy czerwonym kolorze (nie pamiętam) nie było mojego rozmiaru, więc sprzedawca zaproponował mi model niebieski, podszedłem do kasy i za miast 270zł usłyszałem 300zł (mała różnica, ale akurat tylu nie miałem, gdy powiedziałem to sprzedawcy to spuścił głowę i poszedł, a okazało się że jest to nowszy model tego buta
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

niebieski nowy model ?? może to był po prostu jednak jakiś inny but. - w Kraków Plaza - w intersporcie była pełna rozmiarówka GT2140 właśnie niebieskiego za 269 jeśli dobrze pamiętam. Akurat to były też jedne z tych butów które mnie interesowały więc pamiętam. (to informacje z moich kolejnych wypraw w poszukiwaniu butów) ... w końcu kupiłem New Balance 783 ... ale to już inna historia ;p.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plaza Intersport 2140:

niebieski: 269
czerwony: 299

innych różnic poza kolorem i ceną nie znalazłam, nawet czcionka ta sama :)
JacekD
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam 2 pytania:
1. Gdzie w Warszawie można dostać buty Adidasa do biegania w terenie (response trail,snova riot,adistar revolt) ?
2. Co sądzicie o używaniu modelu supernova riot przez osobę o stopie supinator/neutral?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jacku. :)

1. Przeszedłbym się do Outletu w Ursusie bo w Złotych Tarasach jest marnie, ale oni (w Złotych Tarasach) deklarują, że w ciągu kilku dni każdy model są w stanie sprowadzić.

2. To mój ulubiony model. Moja prawa stopa raczej pronuje, lewa nie bardzo.
Pytanie jest jak biegasz. Bo jeśli tak jak u większości społeczeństwa pierwsze uderzenie idzie na piętę to nie powinno mieć to znaczenia że używasz buty dla pronatora (będą trochę sztywniejsze). Jeśłi natomiast spadasz bardziej na przód stopy - to to możę mieć jakieś negatywne skutki bo w drugiej fazie uderzysz i tak piętą ale wtedy możesz uderzać tym twardym, stabilizującym elementem i jak kiedyś twierdził Artur Osman wg niego tp było przyczyną jego kontuzji (że biegał w butach dla pronatorów będąc neutralnym). Tylko że on był zawodnikiem spadającym ewidentnie na przód no i biegał naprawdę baaardzo dużo więc może dla nas to nie powinno mieć znaczenia.

A nie chcesz spróbować jakiegoś modelu Saucony albo Brooksa?
Masz chyba sklep blisko siebie na Okaryny 7.
Tam mają też jakieś modele Mizuno.
JacekD
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adamie :usmiech: ,

W outletach Adidasa nie ma mojej numeracji. W sklepie firmowym w ZT powiedziano mi, że zamawiali ale nie wiedzą czy i kiedy coś otrzymają. W przypadku zakupu butów chciałbym mieć mozliwość porównania różnych modeli i "sąsiedniej" numeracji. Do biegania po leśnych drogach buty terenowe z bardziej zabudowaną cholewką są potrzebne właściwie tylko po opadach śniegu, więc mam jeszcze chwilę czasu. W ostateczności być może skorzystam z opcji "sprowadzenia na zamówienie".

Moje doświadczenie z butami biegowymi jest niewielkie, ale zdążyłem się mocno przekonać do Adidasa, a szczególnie do serii Supernova Cushion/Glide (w tym przypadku wybór w Outletach jest duży). Te buty świetnie pasują i trzymają się na mojej wąskiej stopie. Stąd moje zainteresowanie modelem Riot pomimo, że jest to but z innej kategorii pronacji. Najprawdopodobniej jednak zdecyduję się na Response Trial, które używałem kilka lat temu i byłem z nich dosyć zadowolony.

Nie przymierzałem nigdy Saucony i Brooks'a, więc może...

Pozdrawiam Jacek
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Kontakt:

Nieprzeczytany post

JacekD pisze:Adamie :usmiech: ,

Moje doświadczenie z butami biegowymi jest niewielkie, ale zdążyłem się mocno przekonać do Adidasa, a szczególnie do serii Supernova Cushion/Glide (w tym przypadku wybór w Outletach jest duży). Te buty świetnie pasują i trzymają się na mojej wąskiej stopie. Stąd moje zainteresowanie modelem Riot pomimo, że jest to but z innej kategorii pronacji. Najprawdopodobniej jednak zdecyduję się na Response Trial, które używałem kilka lat temu i byłem z nich dosyć zadowolony.

Nie przymierzałem nigdy Saucony i Brooks'a, więc może...

Pozdrawiam Jacek
Nie wiem w którym modelu Responsa wcześniej biegałeś... 14tka i 15tka są bardzo podobne na tym samym spodzie. Nowa 16tka właśnie wchodzi na rynek, jest dość odmieniona. Trochę lepsza trakcja, nowy Formotion i dla mnie wydaje się stabilniejszy w śródstopiu. Supernova jest na tym samym kopycie, więc oba buty daja podobny chwyt stopy.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
Awatar użytkownika
bogdanos
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:50
Życiówka w maratonie: 3:39:01

Nieprzeczytany post

luka007 pisze:Witam,

Dlaczego nie sugerujecie butów Nike Lunarglide+ dla biegaczy powyżej 85kg? Ważę około 92kg i zastanawiam się właśnie nad tym modelem.
Ja waże 97-100 i moge powiedziec że lunar glidy nie są dla cięzkich osób, prawdopodobnie od biegania po twardym podłożu dorobiłem się zapalenia okostnej.
Obrazek
Biegam bo lubię :)
lumbago

Nieprzeczytany post

bogdanos pisze:
luka007 pisze:Witam,

Dlaczego nie sugerujecie butów Nike Lunarglide+ dla biegaczy powyżej 85kg? Ważę około 92kg i zastanawiam się właśnie nad tym modelem.
Ja waże 97-100 i moge powiedziec że lunar glidy nie są dla cięzkich osób, prawdopodobnie od biegania po twardym podłożu dorobiłem się zapalenia okostnej.
Lunary są reklamowane jako buty dla wszystkich :małych , dużych ,grubych ,chudych ,pronujących ,neutrali,supinujących i w ogóle wszystkich świętych-jak we wzorcowym kołchozie pod Nowosybirskiem Jak coś jest dla wszystkich to znaczy ,że jest dla nikogo i do niczego jak cały ten Nike-Amerykańska masówa i urawniłowka.
Rogalik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Podziwiam autorów tego artykułu za wytrwałość w stworzeniu tak szerokiej bazy butów do biegania. Mam jednak podstawowe pytanie. W jaki sposób Waszym zdaniem można określić czy ktoś jest słabym, średnim czy mocnym pronatorem lub supinatorem? Skąd wzięliście tak szczegółowe informacje na temat poszczególnych modeli butów. Nie znam firmy która produkuje aż tak szeroką gamę butów. Proszę mi wierzyć, że nie jestem laikiem. Nie ma oznaczenia np "lekki pronator". Firmy rozróżniają tylko trzy grupy biegaczy- pronator, supinator i neutral. Moim zdaniem każda inna grupa to po prostu zwykły marketing. Kończąc bardzo proszę o podanie źródła tych informacji. Zawsze mogę się czegoś dowiedzieć.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Rogalik pisze:Proszę mi wierzyć, że nie jestem laikiem. Nie ma oznaczenia np "lekki pronator". Firmy rozróżniają tylko trzy grupy biegaczy- pronator, supinator i neutral. Moim zdaniem każda inna grupa to po prostu zwykły marketing. Kończąc bardzo proszę o podanie źródła tych informacji. Zawsze mogę się czegoś dowiedzieć.
Może zupełnym nie jesteś ale tu akurat nie wiesz o czym mówisz.
Większość firm producenckich najchętniej nie dawałyby żadnego rozróżnienia - wtedy nie było by problemu, że komuś spodobał się jakiś but a on akurat nie jest dla niego.
Mnie nie interesuje to co robią firmy ale to co robią wiarygodne dla mnie źródła, które od lat badają buty i uzależniają stopień pronacji od kilku czynników: twardości podeszwy, wielkości elementu stabilizującego, konstrukcji podeszwy i ewentualnych dodatkowych wzmocnień.

Jeśli nie jesteś laikiem to pewnie wiesz, co to jest Duomax, tak?
No to weź do ręki Kayano15 i 1140 - i dla tego samego rozmiaru zmierz sobie długość Duomaxu.

Już większa ściema to jest właśnie rozróżnianie Supinatora i Neutralnego - my tego nie robimy i od tego firmy raczej odeszły.

Poza tym nie jest prawdą, że firmy nie rozróżniają stopnia pronacji.
Nie wiem gdzie się naczytałeś o "pronator, supinator i neutral" ? Mam nadzieję, że nie u nas (w kwestii butów, nie w kwestii stóp - bo to co innego).

Brooks, robi to bardzo przejrzyście: Neutral, Guidance, Support, Control. Saucony podobnie. Mizuno: Neutral, Support, Control. Asics: Kinsei ;), Structured Cushioning, Cushioning, Maximum Support. Każda firma nieco się tutaj różni.

Metodyka powstawania tego zestawienia jest taka, że:
- Co pół roku kupujemy z naszych źródeł globalne zestawienia dla bodajże 22 marek, porównujemy z innymi źródłami, nieco modyfikujemy żeby było bardziej przejrzyste i odpowiadało naszym doświadczeniom - i publikujemy.
czytoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam jedną uwagę do zestawienia. Istnieje pewna niespójność pomiędzy zestawieniem na ten rok i rok ubiegły (http://bieganie.pl/?cat=4&id=551&show=1 vs. http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=1353), n.p. w tym roku adidasy revolt są dla supinatorów w ubiegłym były dla pronatorów. Podobnie wygląda kwestia salomonów XT wings, adidasów riot. Poproszę o wyjaśnienie tej kwestii, bądź ewentualną poprawę tabelki.

pozdrawiam
czytoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

eh, drobna poprawka do mojego wcześniejszego wpisu. W tym roku revolty są dla pronatorów, w ubiegłym były dla supinatorów. Analogicznie w pozostałych przypadkach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ