Rogalik pisze:Proszę mi wierzyć, że nie jestem laikiem. Nie ma oznaczenia np "lekki pronator". Firmy rozróżniają tylko trzy grupy biegaczy- pronator, supinator i neutral. Moim zdaniem każda inna grupa to po prostu zwykły marketing. Kończąc bardzo proszę o podanie źródła tych informacji. Zawsze mogę się czegoś dowiedzieć.
Może zupełnym nie jesteś ale tu akurat nie wiesz o czym mówisz.
Większość firm producenckich najchętniej nie dawałyby żadnego rozróżnienia - wtedy nie było by problemu, że komuś spodobał się jakiś but a on akurat nie jest dla niego.
Mnie nie interesuje to co robią firmy ale to co robią wiarygodne dla mnie źródła, które od lat badają buty i uzależniają stopień pronacji od kilku czynników: twardości podeszwy, wielkości elementu stabilizującego, konstrukcji podeszwy i ewentualnych dodatkowych wzmocnień.
Jeśli nie jesteś laikiem to pewnie wiesz, co to jest Duomax, tak?
No to weź do ręki Kayano15 i 1140 - i dla tego samego rozmiaru zmierz sobie długość Duomaxu.
Już większa ściema to jest właśnie rozróżnianie Supinatora i Neutralnego - my tego nie robimy i od tego firmy raczej odeszły.
Poza tym nie jest prawdą, że firmy nie rozróżniają stopnia pronacji.
Nie wiem gdzie się naczytałeś o "pronator, supinator i neutral" ? Mam nadzieję, że nie u nas (w kwestii butów, nie w kwestii stóp - bo to co innego).
Brooks, robi to bardzo przejrzyście: Neutral, Guidance, Support, Control. Saucony podobnie. Mizuno: Neutral, Support, Control. Asics: Kinsei

, Structured Cushioning, Cushioning, Maximum Support. Każda firma nieco się tutaj różni.
Metodyka powstawania tego zestawienia jest taka, że:
- Co pół roku kupujemy z naszych źródeł globalne zestawienia dla bodajże 22 marek, porównujemy z innymi źródłami, nieco modyfikujemy żeby było bardziej przejrzyste i odpowiadało naszym doświadczeniom - i publikujemy.