Komentarz do artykułu O doborze butów raz jeszcze oraz jak k

wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ruda pisze:cała rodzinka ma koślawe pięty tzn jesteście pronatorami, z czego Szymon ma bardzo dużą kośławość, Paweł mniejszą, ale też sporą. Trzeba byłoby zobaczyć stopy w ruchu. Najlepsze stopy ma Agata, chociaż też są w kierunku pronacji i ona ma duże płaskostopie poprzeczne
Wielkie dzięki za tę ocenę! Gdyby jeszcze oko fachowca spojrzało na moje stopy:

Obrazek

Ja tylko napiszę, że z trudem mi się stoi ze stopami leżącymi w płaszczyźnie równoległej. Najwygodniej w literze V. Na prawej pięcie mam jakieś spłaszczenie. Może obecnie biegam w złych butach? nie dobierałem ich pod względem pronacji itp..
Dodam, że długi czas miałem sporą nadwagę (wzrost 176/104kg - obecnie 95kg) Może stąd te spłaszczenie na pięcie?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
PKO
marol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Adidas Supernova Sequence może być ... Jak najbardziej.
Czyli neutral może sobie kupić buty dla pronatorów? Czy to oznacza, że w takim przypadku będzie miał dodatkową, zbędną stabilizację, ale nie wpłynie to na jego technikę biegu?
A więc w moim przypadku jedna nóżka skorzysta, a drugie jest to obojętne. Dobrze to rozumiem?
tomasz

Nieprzeczytany post

Oto moje:

Obrazek

Oraz test wodny.

Obrazek

W planie film ukazujący technikę.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Według mnie jesteś neutralem albo lekko supinującym. Kwestia jak stopa się zachowuje podczas biegu.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
tomasz

Nieprzeczytany post

Filmik więc robić jak Jumper, z boku? Czy może mam biec na wprost?
Pewnie najlepiej jedno i drugie.

Jak biegnę?
Wydaje mi się, że stawiam stopy na zewnętrznych krawędziach śródstopia - pięta nie uczestniczy w biegu, chyba, że przy odbiciu delikatnie dotyka podłoża. No i pomiędzy lądowanie a odbiciem pięta schodzi mi do środka.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

marol pisze:
FREDZIO pisze:Adidas Supernova Sequence może być ... Jak najbardziej.
Czyli neutral może sobie kupić buty dla pronatorów? Czy to oznacza, że w takim przypadku będzie miał dodatkową, zbędną stabilizację, ale nie wpłynie to na jego technikę biegu?
A więc w moim przypadku jedna nóżka skorzysta, a drugie jest to obojętne. Dobrze to rozumiem?
A, no trochę się zgapiłem bo to chyba nie jest idealny but dla Ciebie. Wybrałbym raczej coś z kategorii neutralny/lekko pronujacy.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=551

Ja był zresztą sie wzbraniał przed takimi autorytarnymi stwierdzeniami że na podstawie tych zdjęć można coś powiedzieć na pewno.
Ale jeśli jedna lekko pronuje (zakłądając że tak jest) a Sequence są także dla lekko pronujących, to neutralna stopa dodatkową stabilizacją krzywdy sobie nie zrobi.

Natomiast - ja też lekko pronuję i szczerze mówiąc (jak wrócę do biegania) raczej starał się będę popracować nad sobą i używać buty z jak najmniejszą stabilizacją.
77Mirek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze: Natomiast - ja też lekko pronuję i szczerze mówiąc (jak wrócę do biegania) raczej starał się będę popracować nad sobą i używać buty z jak najmniejszą stabilizacją.
I co do tego ? - rozciąganie, wkładki do butów.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Praca nad sobą, czyli siłą, stylem itd.
Generalnie to jest jakaś wskazówka dla tych którym sie znudziło ;) normalne bieganie.

http://bieganie.pl/?show=1&cat=3&id=449
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ