Komentarz do artykułu Subiektywny wybór butów na jesień i zi

Ryszard N
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Który z tych modeli w Waszej ocenie najbardziej nadaje się na śnieg, błoto i... asfalt. Aby dotrzeć do asfaltu muszę pokonać w zimie błotnisty teren wokół jeziorka. W ubiegłym roku używałem NEW BALANC MR 921 z wkręcanymi kolcami,... no oczywiście jeżeli ktoś by zdołał wykręcić zaślepki. Ja kolce mam "nówki". Po dwóch treningach zaślepki były "łyse" i do wykręcenia dla osób które mają zacięcie ślusarskie. Zaznaczam że "przypadłośc" ta spotkała je raczej na kmieniach i bezdrożach wokół jeziora a nie na asfalcie. Jeżeli chodzi o przemakalność to mnie przemokły ale źle oceniłem grubość lodu tak że trudno się dziwić. Nalało się górą.
PKO
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ostatnio sporą dawkę śniegowo - błotno - asfaltową otrzymały salomony xt wings. dały spokojnie radę i musiały bo to zawody były :) a jeśli chodzi o icebugi to wersja bez kolcy też jest już w PL :)
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Osobiście nie rozumiem całego tego rabanu wokół butów z membraną.

Biegam od wielu lat zimą, często przemaczam nogi, ale nie wiem czemu robić z tego problem. Nawet jeśli wpadnie się w kałużę po kostki w temperaturze 0 stopni, to stopy po chwili są już ciepłe (nie trzeba zasuwać 2 min./km żeby je rozgrzać)
Buty z membranami są cięższe i mocno się zapacają. A jak woda wleje się górą to uzyskujemy w środku niezłą zupę. Potem wysuszenie ich zajmuje naprawdę sporo czasu. Dlatego trzymam się od nich z daleka.

Poprzedniej zimy biegałem w Salomonach XT Wings i Icebug Pytho. Pierwszy z butów wydaje mi się że ma za mało agresywny bieżnilk w zimowy teren. Icebug zabawnie chrzęści w czasie biegu po asfalcie, ale kolce są bardzo trwałe (nieporównywalnie z tymi montowanymi w NB) Są po prostu krótsze i wgniatają się w głąb podeszwy w pod wpływem nacisku. Lekkie stuptuty natomiast bardzo dobrze izolują przed wsypywaniem się śniegu z góry (który może obetrzeć stopy). Używałem modelu Raidlight StopRun. Dodatkowa zaleta stuptutów to poprawione ogrzewanie okolic ścięgna Achillesa, bez potrzeby zakładania grubych skarpet, które nasiąkają wodą.
napieraj.pl
Borch
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gdzieś w Wawie można te IceBugi obejrzeć?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kshysiek pisze:Biegam od wielu lat zimą, często przemaczam nogi, ale nie wiem czemu robić z tego problem. ............

Dodatkowa zaleta stuptutów to poprawione ogrzewanie okolic ścięgna Achillesa, bez potrzeby zakładania grubych skarpet, które nasiąkają wodą.
1. Kshysku - ale nie każdy jest takim hardcoreowcem jak Ty. ;)
2. O to chodzi !!! - ogrzewanie ściegna achillesa przy ujemnych temperaturach to super wazna sprawa.

Ja też całe życie biegałem bez membranny - ale - jakiś trend membrannowy o producentów jest wyraźny. Zobaczymy, czy to przetrzyma próbę czasu (kilku sezonów).
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Borch pisze:Gdzieś w Wawie można te IceBugi obejrzeć?
Wejdź na stronę www.icebug.pl Tam jest wykaz sklepów.
Borch
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rok temu jak próbowałem te butki obejrzeć i mi się nie udało. W GoSportach nie widzieli nie słyszeli a na pewno nie o butach do biegania tej firmy. Do jakiegoś innego sklepu z zakładki "adresy sklepów" dzwoniłem również bezskutecznie. Odpuściłem sobie. Myślałem że już coś się pojawiło. Nie mam problemu z wyszukiwaniem stron www tylko z wyszukiwaniem czegoś co wg stron być powinno a nie ma.
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Słyszałem, że kiedyś Skiteamy rzeczywiście miały na składzie Icebuga. W ostateczności można osobiście napaść dystrubutora w jego siedzibie pod Warszawą (koło Łomianek).
napieraj.pl
Gregory
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tomeks pisze:Gregory, gdzie kupujesz w UK, możesz podać adres sklepu ? a może jakieś inne sprawdzone adresy sklepów internetowych?
tutaj http://www.startfitness.co.uk/ kupilem u nich Asics DS Tr 13.
Dorzucili skarpeciaki:)
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A czy powstał kiedyś zapowiadany Asics Poland lub jakiś konkretny sklep internetowy? Bo ostatnio szukam startówek DS Racer i praktycznie w całej Polsce nie ma. A już rozmiar 10,5 to pomarzyć.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gregory pisze:
tomeks pisze:Gregory, gdzie kupujesz w UK, możesz podać adres sklepu ? a może jakieś inne sprawdzone adresy sklepów internetowych?
tutaj http://www.startfitness.co.uk/ kupilem u nich Asics DS Tr 13.
Dorzucili skarpeciaki:)
Czy możesz mi powiedzieć jak długo trwa dostarczenie do Polski i ile dodatkowo kosztuje?

Mają to co potrzebuję ale brak normalnych numerów :(

Dziękuję
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Arti pisze:A czy powstał kiedyś zapowiadany Asics Poland lub jakiś konkretny sklep internetowy?
Nadal się organizują, dopiero podobno od nowego roku ma być full wypas
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A może ma ktoś zatem cynka gdzie dostać Asics DS Racer? Bo kiedyś zajmowało to 5 minut a obecnie nigdzie nie ma :( nawet tak zwyczajny rozmiar jak 10,5.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:
Arti pisze:A czy powstał kiedyś zapowiadany Asics Poland lub jakiś konkretny sklep internetowy?
Nadal się organizują, dopiero podobno od nowego roku ma być full wypas
W sumie to już prawie wszystko gotowe. Brak ewentualnie opcji koszyka. Chyba,że sprzedają tylko hurtowo lub poprzez inne sklepy i sieci.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Te strony wszędzie wyglądają podobnie ale nigdzie nie mają sklepu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ