Komentarz do artykułu Joma - udzielające się uczucie taniośc

Gregory
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:
Gregory pisze: ja inwestuje w uznane marki z doswiadczeniem, ....co za to dostaje?
- od 3 lat zero powazniejszych kontuzji
Ja od trzech lat jeżdżę Fordem i czy to że nie miałem wypadku jest dowodem na to, że jeżdżąc maluchem bym miał ?
Nie chce bronić Joma bo może rozpadną się w pył za trzy tygodnie ale nie fetyszyzujmy tutaj tych uznanych marek.
...moze innaczej, jakie masz szanse przezycia wypadku jadac maluchem i Fordem?

Ja tez nie atakuje Joma:) ani nie fetyszyzuje znanych marek.....a fuj:)

Nagor wszystko fajnie, pewnie ze biegali, duzo, mocno i to w trampkach tyle ze zauwaz jak zmienia sie nasze pokolenie?

Wezmy moj przyklad koles ktory siedzi wiekszosc dnia za biurkiem, z problemami z kregoslupem (stare zaniedbania)....potrzebuje odpowiedniej ochrony aparatu ruchu ze wzgledu na to ze mnie juz jest inny material genetyczny....

Statystycznie Ci wszyscy joggerzy odrywajacy sie od biurek przewaznie maja nadwage, problemy z kregoslupem i Bog wie co jeszcze...
Stad jest to pozywka dla ginagntow takich jak Nike czy Asics ktore oferuja odpowiednie wsparcie dla takich ludzi...
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Gregory - swoim problemom z kręgosłupem chcesz zaradzić przy pomocy butów ?
Buty mają być lekarstwem na wszystko ?

Siła, ćwiczenia, sprawność, siła, ćwiczenia, sprawność, buty.
Wg mnie to jest właściwa kolejność.
Awatar użytkownika
soprano99
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja tez nie atakuje Joma:) ani nie fetyszyzuje znanych marek.....a fuj:)
spodobało mi się to określenie...
Cezariusz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wezmy moj przyklad koles ktory siedzi wiekszosc dnia za biurkiem, z problemami z kregoslupem (stare zaniedbania)....potrzebuje odpowiedniej ochrony aparatu ruchu ze wzgledu na to ze mnie juz jest inny material genetyczny....

Statystycznie Ci wszyscy joggerzy odrywajacy sie od biurek przewaznie maja nadwage, problemy z kregoslupem i Bog wie co jeszcze...
Stad jest to pozywka dla ginagntow takich jak Nike czy Asics ktore oferuja odpowiednie wsparcie dla takich ludzi...

jak chcesz cię raz w tygodniu pokazać ze masz buty za 600zł + dres 600zł, to płać i nie narzekaj.

a jak chcesz biegać to przestań walić piętą w asfalt, włącz to repertuaru ćwiczenia, rozciąganie a zapomnisz o kręgosłupie i kolanach.
Radek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z butami jest jak z każdą rzeczą, nie zawsze cena znaczy jakość. Często płacimy za markę.
Jak kogoś stać na buty za 500, niech takie kupuje, jak kogoś nie stać, ma Jomę i chwała jej za to, ze daje alternatywę.
Podejrzewam, że obrandowując buty Joma znakiem Adidasa i każąc za te buty płacić 400PLN, wielu mogło by być takich, którzy zachwycaliby się, jaki to wspaniały but udało im się kupić. :oczko:
Radek
Gregory
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ulala ale atak spawacza:)

Cezariusz zeby nie wyszlo ze realizauje trening Magda M. :)
Moje ostanie zakupy to Asics 1120 za 180pln zakupione w Szwecji na wyprzedarzy !
A drugi to Asics DS tr. 13 za nieco mniej niz ceny w Polsce, sprowadzone z UK + gratis
dobrej jakosci skarpety biegowe. Takze jak widzisz kupowac trza umic :)

Dres mam juz dosc stary ale jary Dobsom kosztowal kolo 180pln, no tak kwoli szpanerstwa i przeplacania.
Co do stylu biegania, jak mam duzo zbiegow to co mam biegac na palcach???

Nagor i FRedzio czy statystyczny jogger poswieca odpowiednio wiele czasu na cw. ogolnorozwojowe, stretching itd. ???
Wy mowicie jak powinno byc a ja mowie jak jest.
Buty mu nie pomaga i nie uzdrowia ale i nie poglebi sie degradacja.
Cezariusz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zakupu jak zakupy w naszych warunkach trzeba to mnożyć przez 2

......a co z Kręgosłupem, Wynikami, Samopoczuciem?

ja po latach mogę powiedzieć, że dałem się dymać znanym marką a wyniki z roku na rok słabsze.

teraz przestawiłem się na bez amortyzujące" buty , inaczej wierzgam nóżkami i nie narzekam, kilometraż, co prawda mały t/~35k ale muszę jeszcze zmieścić dwie dyscypliny a czasu mało.
kanap
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

O czym wy w ogóle piszecie :( . Wszystko zależy od tego po czym się biega. Biegając po miękkiej nawierzchni amortyzacja jest zbędna , potwierdzeniem jest grupa ludzi którzy biegają na boso http://biegajznami.pl/forum/viewtopic.p ... 64&start=0 i żyją :) . Tak samo można biegać w wojskowych opinaczach , czy chińskich trampkach po betonie i asfalcie tylko do czasu . Czytając powyższe wywody można dojść do wniosku , że założenie butów bez amortyzacji od razu skończy się kalectwem :) , przecież tak nie jest , w większości przypadków to jest długotrwały proces. Można go oczywiście przyśpieszyć stosując interwały (gdzie obciążenie dla kolan jest dużo większe niż przy spokojnym biegu).
[url=http://runmania.com/rlog/?u=kanap][img]http://runmania.com/f/985c0ba58b60c4775016c80d94798e2e.gif[/img][/url]
Gregory
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Cezariusz pisze:
ja po latach mogę powiedzieć, że dałem się dymać znanym marką a wyniki z roku na rok słabsze.
Nie no sorry ale chyba nie myslales ze buty pobiegna za Ciebie?
i ze dzieki markowym butom bedziesz mial lepsze wyniki ?
Cezariusz pisze: teraz przestawiłem się na bez amortyzujące" buty , inaczej wierzgam nóżkami i nie narzekam, kilometraż, co prawda mały t/~35k ale muszę jeszcze zmieścić dwie dyscypliny a czasu mało.
mysle ze przy takim kilometrazu to w chinskich trampkach nie zrobilbys sobie krzywdy
Gregory
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kanap pisze:O czym wy w ogóle piszecie :( . Wszystko zależy od tego po czym się biega. Biegając po miękkiej nawierzchni amortyzacja jest zbędna , potwierdzeniem jest grupa ludzi którzy biegają na boso http://biegajznami.pl/forum/viewtopic.p ... 64&start=0 i żyją :) . Tak samo można biegać w wojskowych opinaczach , czy chińskich trampkach po betonie i asfalcie tylko do czasu . Czytając powyższe wywody można dojść do wniosku , że założenie butów bez amortyzacji od razu skończy się kalectwem :) , przecież tak nie jest , w większości przypadków to jest długotrwały proces. Można go oczywiście przyśpieszyć stosując interwały (gdzie obciążenie dla kolan jest dużo większe niż przy spokojnym biegu).
Wlasnie o te "do czasu" i ten "dlugotrwaly proces" chodzi.

Nie jestem przeciwnikiem biegania w butach Joma po prostu wyrazam swoj scpetycyzm.

ps.
odsylam do Podrecznika biegacza wg. Runners World i przemyslen jednego z redaktorow na temat butow biegowych.... a przebiegal on pare ladnych lat zycia i pare ladnych kilometorw....
Cezariusz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

...Jomy nie miałem na nogach i być może to nie ten wątek, ale obiecuje poprawę jak będą w zasięgu wypróbuje.

......piesze o własnych doświadczeniach,
oświadczam, że moim celem nie było wchodzenie w polemikę z "Runners World i przemyśleń jednego z redaktorów .... a przebiegal on pare ladnych lat zycia i pare ladnych kilometorw...."

Stop.:)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

kanap pisze: Można go oczywiście przyśpieszyć stosując interwały (gdzie obciążenie dla kolan jest dużo większe niż przy spokojnym biegu).
Kanap, nie sądzę, żeby tak było. To czysto akademickie gdybanie - co bardziej uszkodzi kolano - 20km spokojnego biegu, czy 4km interwału? A może 500m przebieżek na maksa? A może skipy, gdzie sie mocno tupie nogami w ziemię? A może uderzenie w wannę, gdy sie pośliźniesz przy kąpieli?

Ja biegam interwały od 8 lat, po twardej nawierzchni - tartan, w kolcach, na dużej prędkości, plus starty, a do tego dużo biegania, na pewno ponad 30 tysięcy kilometrów przez ostatnie kilka lat. Kolana jak złoto, jak stal. Tylko ja od początku robiłem ćwiczenia wzmacniające stóp i mięśni nóg.

Gregory pisze o tym, że to nie jest powszechne. Owszem, ale to wybór - albo chce się łykać tabletki na nadciśnienie, coraz mocniejsze (czytaj: coraz bardziej amortyzowane buty) albo zrobi coś ze sobą. Albo coraz bardziej uzależniamy się od sprzętu, co i tak nie chroni przed kontuzją albo zmieniamy coś w swoim życiu.

Powiem Wam tak - w wyczynowym sporcie problemy z chondromalacją i kolanami, typowy problem biegacza-amatora - praktycznie nie występują. To naprawdę nieliczne przypadki. Zdarzają się problemy z kolanami, ale najczęściej innej natury. Poza tym dotyczy to, jak szacuję, nie więcej niż 2-3% moich biegowych znajomych. I teraz zastanówcie się, dlaczego. Sprzęt nie - amatorzy mają dużo lepszy, droższy i szpanerski. Opieka medyczna - to samo, w sporcie do poziomu mega-wyczynowego opieka nie istnieje (ja nie byłem u lekarza co najmniej 4 ostatnie lata, z wyjątkiem dentysty).

Osoby, które trenują wyczynowo - co w polskich warunkach oznacza po prostu codzienny trening w klubie, mają dostęp do trenera, który zwraca uwagę na wszystkie sprawy okołobiegowe - rozciąganie, wzmacnianie. Wbrew pozorom, w pierwszych kilku latach treningu biegania nie ma wcale zbyt dużo, bo wystarcza nawet mała dawka, aby był progres. Prawda, że osoby trenujące są najczęściej młode i szczupłe - ale nie należy mylić skutku z przyczyną.

Ja swego czasu miałem problemy z achillesem. Po długiej analizie wyszło na jaw, że to nie buty, nie twarda nawierzchnia, a zaniedbanie ćwiczeń sprawnościowych i rozciągających było przyczyną.

Moja dziewczyna, w co sam nie chciałem uwierzyć, od 10 lat biega wyczynowo, trenując w 95% (!) na asfalcie i tartanie. Biega 4-6 tysięcy kilometrów rocznie i nic jej nie dolega. Takich przypadków jest wiele, właśnie w wyczynie. To kwestia innego podejścia do biegania - liczy się nie tylko samo bieganie, ale siła, sprawność, odpoczynek.
concerto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kupiłem okazujnie Joma Titanium.
Na próbę powiedzmy.
Biegałem w nich na razie raz i jakoś nie czuje sie komfortowo- jak było napisane w raporcie z testu buty są bardzo miękkie.
Moje pytanie brzmi-czy nie za bardzo.
Biegałem dotychczas w duzo twardszych Pumach i Adidasach i zatanawiam się czy noga przyzwyczajona do twardszych butów nie zastrajkuje w tych rozpływających sie Jomach?
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaju na treningu widzialem faceta biegnacego boso po asfalcie .

Gdyby nie to , ze jechalem na rowerze , zagadnal bym go .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Concerto - zależy co masz na myśli. Jeśli np. pęcherze czy odciski - to w nowych butach zawsze może się tak zdarzyć. Dlatego najbezpieczniej biegać na przemian w starych i nowych butach. Jeśli chodzi o jakieś inne objawy - nie powinno być problemów, jeśli masz nogi w porządku. Ja w swoim życiu biegowym biegałem w butach Adidas, Puma, Nike, New Balance, Reebok, Fila, Asics, Mizuno, Kalenji i Joma - to tylko te, które pamiętam. Różnicy wielkiej nie ma, ajak już, to w jakości materiałów zewnętrznych.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ