A CO Z BUTAMI ZIMĄ???
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Nike Pegasus lub Vomero 2
Vomero rewelacja!!!
Vomero rewelacja!!!
-
- Rozgrzewający Się
Witam ja jestem totalnie zielony co do sprzetu do biegania i mam pytanie co sadzicie o firmie Salomon ?? Poszukuje jakis butow do biegania na zime no i okres jesienny. Z tego co ogladalem salomon ma pare pozycji z Goretexem czy to wogole ma jakies znaczenie ??
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich.
podobnie jak poprzednik stoje przed decyzja jakie butki kupic do biegania na jesien-zime.Z tego co mi powiedzieli w sklepach to powinieniem patrzec na buty trailowe typu Asics Tarbuco.Tylko ze tutaj mam watpliwosci , czy amortyzacja w takich butach jest wystarczajaca do biegania po twardych nawierzchniach.Co Wy doswiadczeni biegacze myslicie o butach tego typu??Jka i kupic do biegania w taka pogode??
A moze kupic z serii 1120 i latac w skarpetach zimowych,w ktorych chodze w gorach....sam nie wiem.
Biegam co 2 dzien, waze ok75 kg,mam normalna pronacje.
Z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam
podobnie jak poprzednik stoje przed decyzja jakie butki kupic do biegania na jesien-zime.Z tego co mi powiedzieli w sklepach to powinieniem patrzec na buty trailowe typu Asics Tarbuco.Tylko ze tutaj mam watpliwosci , czy amortyzacja w takich butach jest wystarczajaca do biegania po twardych nawierzchniach.Co Wy doswiadczeni biegacze myslicie o butach tego typu??Jka i kupic do biegania w taka pogode??
A moze kupic z serii 1120 i latac w skarpetach zimowych,w ktorych chodze w gorach....sam nie wiem.
Biegam co 2 dzien, waze ok75 kg,mam normalna pronacje.
Z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam
- rybull
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
no troche tak jest ale buty przeciez sa najwazniejsze i w dodatku do tanich nie naleza wiec nie ma sie co dziwic, ze postow na temat butow jest najwiecej.
dla osob, ktore dopiero zaczynaja to forum (i inne) sa cennym zrodlem informacji bo informacje, ktore tu uzyskuja sa od praktykow.
jesli nie chcesz to nie czytaj i tyle.
ja mam buty i sporadycznie czytam to co ludzie na ten temat pisza ale tez pisalem kilka postow odnosnie sprzetu.
dla osob, ktore dopiero zaczynaja to forum (i inne) sa cennym zrodlem informacji bo informacje, ktore tu uzyskuja sa od praktykow.
jesli nie chcesz to nie czytaj i tyle.
ja mam buty i sporadycznie czytam to co ludzie na ten temat pisza ale tez pisalem kilka postow odnosnie sprzetu.
my dream is to fly over the rainbow so high
http://tio.blox.pl
http://welodrom.pl
http://tio.blox.pl
http://welodrom.pl
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Salomon - zależy jaki model ale robią dobre buty i nie mam wątpliwości, że wpadki nie będzie.
Co do Trabucco - to zależy gdzie biegasz. To głównie but terenowy
Ecco wpuścił teraz na rynek taki model RXP6010 - klasycznie zimowy.
Ale wogóle to nie ma co przesadzać z tymi zimowymi modelami.
Ja zazwyczaj biegałęm w terenowych modelach - np Adidas Supernova Trail. To but który w lecie też używam.
W stopy jest raczej ciepło w biegu. Klasyczne letnie, lekkie buty są za cienkie ale trailowe (oprócz tych prawie przezroczystych) wszystkie się sprawdzą.
Będziemy mieli niedługo testy głównych zimowych modeli każdego producenta.
Co do Trabucco - to zależy gdzie biegasz. To głównie but terenowy
Ecco wpuścił teraz na rynek taki model RXP6010 - klasycznie zimowy.
Ale wogóle to nie ma co przesadzać z tymi zimowymi modelami.
Ja zazwyczaj biegałęm w terenowych modelach - np Adidas Supernova Trail. To but który w lecie też używam.
W stopy jest raczej ciepło w biegu. Klasyczne letnie, lekkie buty są za cienkie ale trailowe (oprócz tych prawie przezroczystych) wszystkie się sprawdzą.
Będziemy mieli niedługo testy głównych zimowych modeli każdego producenta.
-
- Rozgrzewający Się
Witam Wszystkich.
Ponieważ ostatnio zacząłem biegać nieco więcej niż wcześniej i mam zamiar biegać również w zimie, to postanowiłem poszukać lepszych butów na śnieg i błoto bo obecne nadają się głównie na lato. Myślałem nad Asicem Trabuco ale boję się że podeszwa na ubitym śniegu może nie dawać wystarczającej przyczepności. W sklepach niestety wybór ograniczony ale wpadłem na buty Reebok Nordic Fusion, które zainteresowały mnie gore-texem. Zastanawiam się tylko czy buty przeznaczone oryginalnie do Nordic Walking będą się w pełni nadawały do biegania. Mają amortyzację w postaci DMX Foam ale nie wiem czy to wystarczy. Jakie jest Wasze zdanie?
Pozdrawiam
Ponieważ ostatnio zacząłem biegać nieco więcej niż wcześniej i mam zamiar biegać również w zimie, to postanowiłem poszukać lepszych butów na śnieg i błoto bo obecne nadają się głównie na lato. Myślałem nad Asicem Trabuco ale boję się że podeszwa na ubitym śniegu może nie dawać wystarczającej przyczepności. W sklepach niestety wybór ograniczony ale wpadłem na buty Reebok Nordic Fusion, które zainteresowały mnie gore-texem. Zastanawiam się tylko czy buty przeznaczone oryginalnie do Nordic Walking będą się w pełni nadawały do biegania. Mają amortyzację w postaci DMX Foam ale nie wiem czy to wystarczy. Jakie jest Wasze zdanie?
Pozdrawiam
- Nagor
- Ekspert/Trener
O DMX Foam czytałem trochę przykrych rzeczy, ale sam biegam ostatnio w Reebokach Premier Road Plus i są niezłe. A jeśli ktoś potrzebuje ekstra amortyzacji, może za ok 80zł kupic silikonową wkładkę do butów i wkładac ja pod wkładkę oryginalną (tylko koniecznie pod, bo po silikonie stopa się nie ślizga i biega sie koszmarnie). Ja wyprobowałem taką kombinację i zdaje to egzamin. Wkładka wytrwa ze 2 lata na bank, można ją stosowac w kolejnych modelach butów.
- henley
- Zaprawiony W Bojach
To nie jest chyba nazwa buta Adidas-a tylko nazwa tkaniny z której zrobiona jest cholewka. Kiedyś Ktoś na innym forum mądrze napisał ,że nie należy kupować butów do biegania gdzie cholewka wykonana jest z materiału z membraną (tutaj Goretex XCR). Bardzo szybko membrana się zapycha na skutek zabrudzenia i mamy "zero oddychalności".AREKD20 pisze:ADIDAS GORE TEX XCR
czy te buty są dobre do biegania
mam 90kg wagi i stope neutralną czy dobre są do biegania???
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
-
- Dyskutant
no to ja juz nie wiem jakie buty kupić
z tego co wiem z moją wagą (90kg) powinienem biegać w butach bardzo dobrze amortyzowanych ale jakie to buty???
biegam po róznych nawierzchniach (asfalt, beton, błoto, śnieg, ściezki) wiec powinien byc chyba uniwersalny o ile taki istnieje
poradzcie mi prosze jakie buty kupic oczywiscie w rozsądnej cenie dobrze amortyzowane na zime snieg błoto itd.
biegam w zwykłych reebokach i odczuwam ból w kolanach bolą mnie czesto kostki wiec juz musze jak najszybciej kupic odpowiednie buty
licze na Waszą pomoc
z tego co wiem z moją wagą (90kg) powinienem biegać w butach bardzo dobrze amortyzowanych ale jakie to buty???
biegam po róznych nawierzchniach (asfalt, beton, błoto, śnieg, ściezki) wiec powinien byc chyba uniwersalny o ile taki istnieje
poradzcie mi prosze jakie buty kupic oczywiscie w rozsądnej cenie dobrze amortyzowane na zime snieg błoto itd.
biegam w zwykłych reebokach i odczuwam ból w kolanach bolą mnie czesto kostki wiec juz musze jak najszybciej kupic odpowiednie buty
licze na Waszą pomoc
-
- Wyga
A jakiego producenta tego typu wkładki są warte uwagi? I gdzie je można nabyć? Również w sklepach internetowych sprzedających buty i inny sprzęt?Nagor pisze:A jeśli ktoś potrzebuje ekstra amortyzacji, może za ok 80zł kupic silikonową wkładkę do butów i wkładac ja pod wkładkę oryginalną
I czy planując biegać z tego typu wkładkami należy kupić większe buty niż normalny rozmiar? Pytam, ponieważ włożenie takiej wkładki do buta "zabiera" troche przestrzeni buta.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Arek, brachu.AREKD20 pisze:biegam w zwykłych reebokach i odczuwam ból w kolanach bolą mnie czesto kostki wiec juz musze jak najszybciej kupic odpowiednie buty

Przedewszystkim nie licz na to, że buty roziwaza Ci wszystkie problemy.
Powinieneś pomyśleć o butach ale także o czyms czego być moze nie robisz - ćwiczenia dodatkowe, wzmiacniajace mięśnie nóg. Bieganie wbrew pozorom nie jest do tego optymalne.
Zobacz chocby to.
Jeśli to za duzo - to chocby płytki przysiad na jednej nodze - 100 razy na każdą.
te buty o których pisałeś to sa raczej do chodzenia.
Obniżenie wagi było by też ze wszechmiar wskazane.
Spróbuj moze takie buty - wybrałem dla umiarkowanego pronatora, choć nie wiem co dzieje się z Twoją stopą, zakładam więc średnią:
Adidas
AdiStar Control/460 zł
Asics
Gel Kayano /445 zł
Gel Evolution cena ???
New Balance
NB1223 /500 zł
NB767 /360 zł
Nike
Air Structute Triax 10/425 zł
Air Equalon cena ???
Saucony
ProGrid Hurricane 9 cena ???
ProGrid Omni 6 Ultimate cena ???
-
- Dyskutant
TE CENY TO TROCHE ZA WYSOKIE JAK DLA MNIE MOZE MASZ COŚ TROCHE W BARDZIEJ PRZYSTEPNYCH DLA MNIE CENACH
A CO DO WZMACNIANIA NÓG TO TRAFIŁES NIE ĆWICZE ICH WCALE
wiec jak to zmienic jakie cwiczenia polecasz?
płytki przysiad na jednej nodze - jak to wygląda?
i cos jeszcze do tego?
A CO DO WZMACNIANIA NÓG TO TRAFIŁES NIE ĆWICZE ICH WCALE
wiec jak to zmienic jakie cwiczenia polecasz?
płytki przysiad na jednej nodze - jak to wygląda?
i cos jeszcze do tego?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Może w Decathlonie mają coś tańszego? No nie wiem, spóbuj.
Ćwiczenia masz tutaj:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=2353
Ćwiczenia masz tutaj:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=2353
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No i może na Allegro cos znajdziesz, Jacekbiega np ma dobre buty (Jacek Gardener)