Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

przecież tempo chwilowe jest kompletnie bezużyteczne w każdym zegarku (oprócz 305 jesli wygładzanie działa tak jak powinno), w zegarku najwazniejsze jest tempo średnie z odcinka ale nawet tutaj Fenix wariuje w gęstej zabudowie lub zalesieniu np. na zawodach biegnąc przez las średnie tempo z kilometra skakało z wartości 3:50 na 6:30 po czym szybko wracało do tempa np 4:50. Bez sensu.
Zostawmy zatem tempo chwilowe, któe w każdym zegarku będzie wariować, mniej lub bardziej - nigdy z niego nie korzystałem w żadnym ze swoich zegarków.
Gdy tempo srednie z odcinka działa jak należy nie potrzeba footpoda - ani w 310, ani w 610 ani w 10 nie był mi on do niczego potrzebny. W Fenixie jest to mus.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, 18:32 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:52

Nieprzeczytany post

Zależy mi na tetnie, gps, interwalach, prędkości, alertach dotyczących wyznaczanych czasu i dystansu. Nie wiem do końca co jeszcze może dać mi fajnego takie zegarek jestem amatorem, biegam od 9 miesięcy.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Nawigacji, rysowania trasy na ekranie i mapy nie trzeba? to garmin 610 nie wystarczy? Tworzenie treningow interwalowych jest bardzo proste z www. Polecil bym suunto ale nie wiem jak to tam sie robi ;P Tomtoma nie znam ;(
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to tak naprawdę niepotrzebny jest Ci żaden z wymienionych przez Ciebie wcześniej zegarków.
Wystarczy, że kupisz np. dużo tańszego FR610, który z nawiazką spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Ewentualnie jeszcze taniej FR310XT.
MIałem 310xt, mam aktualnie FR610 i oba mogę dużo bardziej polecić niż Fenixa2.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No oczywiscie rysowanie tras, wyznaczanie tras i powrotu po śladach, potrzebny do pływania. Kurde tak jak mówię nie używałem niczego wcześniej wiec nie wiem w praktyce jak to wszystko wygląda.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w takim bądź razie 910XT tylko i wyłącznie.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jesli nie potrzebujesz zanaczania waypointow z komputera (np miast czy punktow jak mosty czy skrzyzowania) to 910xt jak najbardziej. Niestety dla mnie brak tej mozliwosci go zdyskwalifikowal. FR305 mial taka mozliwosc.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przepraszam, że piszę tak na raty. Ważne jest też możliwość biegu z tzw. Cieniem, mapy w zegarku,. Czyli mówicie ze 910 w zupełności wystarczy? Czy lepiej dołożyć do tego fenixa2. Ważne są dla mnie jak dokładniejsze wyniki i parametry.
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli co garmin 910 wystarczy? A może sunto?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mapy w zegarku obsługuje tylko Fenix/Fenix2 zarówno Suunto Ambit2 jak i FR910 map nie obsługują ale pokazują twój ślad a także możesz do nich wysłać ślad, po którym będą Cię nawigować. Jesli nie przeszkadza Ci brak wibracji w Suunto to bierz Suunto (chociaż moim zdaniem 910XT byłby lepszym wyborem) a najlepiej poczytaj może dokładniej o wszystkich zegarkach. Najlepiej u DC Rainmakera. Jak poczytasz to będziesz wiedział czego chcesz.
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z tego co wyczytałem na DC wnioskuję, że bardziej polecają 910 niż fenixa2. Hmm.... Gubię się w tym wszystkim nie mam pojęcia na co się zdecydować. Skłaniam się ku 910 ale fenix2 znów mi się bardziej podoba wizualnie i można go używać na codzień.
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Powiedzcie mi jeszcze Panowie, czy warto dokupić od razu Foot Poda?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w uproszczeniu:
jeśli biegasz na tętno - nie warto
jeśli biegasz na tempo - warto
choć ja nadal uważam, że Fenixa samego w sobie nie warto kupować :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla samego biegania i jazdy rowerem po znanych trasach, nie warto. Lepiej 910xt. Pamietaj ze Fenix2 to nie tylko sprzet do biegania i jak na razie nie ma nic czym mozna by go zastapic (tzn mozesz ale trzema urzadzeniami ktore musisz miec przy sobie: 1) 910xt (ale bardziej dokladny) + 2) etrex30 (wiekszy ekran) + 3) jakis zegarek)
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Ambit2 lub ambit 3
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ