Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

tomeks001
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Od 1.5 tygodnia jestem użytkownikiem V800. Mam pytanie - czy automatyczna pauza działa Wam prawidłowo? U mnie to trochę loteria - jeden raz działa tak jak powinna (po zatrzymaniu się jak spoglądam na tempo chwilowe, widzę jak rośnie powiedzmy do 10, 12, 15 minut/ km po czym pokazuje się informacja, że trening został wstrzymany). Innym razem widzę, że tempo zamiast rosnąć, pokazuje 0.0 i wtedy trening nie jest wstrzymywany. Przetestowane na ustawieniu 0.0 i 1.0 km/h (w opcjach autopauzy można ustawić prędkość aktywacji). Co o tym sądzicie? Robiłem już przywracanie ustawień fabrycznych - bez zmian.
Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Autopauze używam tylko do roweru.

Wysłane z mojego MI 3W .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Ostatnio trochę pływam...
Polar źle mi mierzy przebyty dystans na basenie, skraca go o połowę, jak przepłynę 2 km pokazuje mi 1 km. Na początku mierzył dobrze potem coś się stało i jest jak jest.
Jakieś pomysły? Coś przestawić ?
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Ostatnio trochę pływam...
Polar źle mi mierzy przebyty dystans na basenie, skraca go o połowę, jak przepłynę 2 km pokazuje mi 1 km. Na początku mierzył dobrze potem coś się stało i jest jak jest.
Jakieś pomysły? Coś przestawić ?
Zmień długość basenu na inną, zatwierdź i zmień z powrotem na właściwą. Spowoduje to reset zaobserwowanych przez zegarek parametrów Twojego pływania (V800 się "uczy" Twojego stylu).
Jak robisz ćwiczenia to V800 również włącza je w algorytmy rozpoznawania stylu, więc jeśli robisz ich dużo, może to powodować późniejsze problemy z prawidłowym rozpoznawaniem.
tomeks001
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ponawiam pytanie ...
tomeks001 pisze:Witam,
Od 1.5 tygodnia jestem użytkownikiem V800. Mam pytanie - czy automatyczna pauza działa Wam prawidłowo? U mnie to trochę loteria - jeden raz działa tak jak powinna (po zatrzymaniu się jak spoglądam na tempo chwilowe, widzę jak rośnie powiedzmy do 10, 12, 15 minut/ km po czym pokazuje się informacja, że trening został wstrzymany). Innym razem widzę, że tempo zamiast rosnąć, pokazuje 0.0 i wtedy trening nie jest wstrzymywany. Przetestowane na ustawieniu 0.0 i 1.0 km/h (w opcjach autopauzy można ustawić prędkość aktywacji). Co o tym sądzicie? Robiłem już przywracanie ustawień fabrycznych - bez zmian.
Pozdrawiam.
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tomeks001 pisze:Ponawiam pytanie ...
tomeks001 pisze:Witam,
Pozdrawiam.
Pytanie czy ktoś w ogóle używa autopauzy.... Ja np. nie powiem nic na ten temat, bo nie używam. Co więcej, nie bardzo nawet rozumiem po co miałbym tego używać. Tzn. jeśli chcę mieć tempo odcinka, to używam lapów.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli robię interwały, to lapy, a jeśli robię bs-a albo inny w założeniu ciągły bieg, to jak mam postój, bo np światła albo przejazd, to też uwzględniam w czasie biegu itd, bo bądź co bądź to odpoczynek... Więc - jak o ile wiem większość - nie używam autopauzy.....

Wysłane z Tapatalka :)
tomeks001
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Jestem mocno początkującym biegaczem, wcześniej dużo "kijkowałem" czyli uprawiałem Nordic Walking, od którego zresztą nadal nie stronię. Wychodząc pobiegać uruchamiam trening biegowy i po prostu maszeruję kilkaset metrów żeby się rozgrzać, po tych kilkuset metrach często przystaję przy jakimś drzewie żeby porobić kilka ćwiczeń (skłony, wymachy itp.) i wtedy moim zdaniem fajną opcją jest autopauza - niestety jak napisałem jej uruchomienie jest loterią - raz działa raz nie. Wiem, że to w zasadzie nie jest duży problem, żeby nacisnąć przycisk wstrzymania ale jak jest automat to dlaczego nie ...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lapuj sobie poszczególne fazy, nie ma sensu używać autopauzy przy bieganiu. Jak pisałem, używam jej tylko do roweru.

Wysłane z mojego MI 3W .
Mój Blog "Luźne wpisy"

kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej,
Mam jedno pytanie dotyczące polar flow.
Otóż zauważyłem, że w profilu bieganie zniknęło na wykresie ukształtowanie terenu. Np na profilu rowerowym w wykresie jest uwzględniony teren a w bieganiu już nie. Z ciekawości wszedłem w aktywności biegowe z zeszłego roku i tam o dziwo taka nakładka była.
Pytanie, czy coś mi się pogrzebało w ustawieniach czy to tak jest? Trochę szkoda czasu mi wrzucać treningu do endomondo żeby zobaczyć teren.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jak klikniesz "trybik" obok wykresu, to nie masz tam wysokości do wyboru?

Wysłane z mojego MI 3W .
Mój Blog "Luźne wpisy"

kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze:A jak klikniesz "trybik" obok wykresu, to nie masz tam wysokości do wyboru?

Wysłane z mojego MI 3W .
No pewnie, że jest :). Najlepsze, że teraz sobie przypomniałem, że kiedyś tam klikałem, tylko ten tryb jest zaznaczony na szaro i z góry założyłem, że jest niekatywny :)
Dzięki keiw - zaoszczędziłeś mi nieco czasu na przerzucania plików
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To też uważam za mały błąd Flow, bo powinno pamiętać, to co sobie tam ustawimy.
Mój Blog "Luźne wpisy"

kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No to jeszcze jedno pytanie z cyklu flow;)
Otóż przy wyborze tempa startowego w zegarku (poprzez funkcje ulubione) - jeszcze jakiś czas temu po zgraniu treningu do flow były naniesione dwie "kropki" - jedna właściwa czyli mój bieg a druga "wirtualna" z zadanym tempem. Dzięki temu można było fajnie zobaczyć jak bardzo zbliżałem (oddalałem) się od tempa.
Teraz po zgraniu treningu już tego nie ma. No i pytanie czy znów trzeba coś pstryknąć czy to błąd?
Awatar użytkownika
Pyth0n
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć

biegam z V800 i z sensorem biegowym i wczoraj biegłem 10km Bieg Niepodległości w Warszawie
zegarek na mecie pokazał mi 9,76 :/ coś tutaj nie gra ????
jak biegam z sensorem to odległość idzie z sensora z tego co pamiętam
aż taki miałby błąd ???
Biegasz czy trenujesz ????
ODPOWIEDZ