Garmin Fenix 3/3HR

Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Brak anteny bocznej - bardzo dobry prognostyk dokładności GPS :-)
.
PKO
Jan123

Nieprzeczytany post

blazko pisze:
blas pisze:Udało się komuś odzyskać z backupu plik TOTALS.FIT?

Czy po aktualizacji do 4.70 macie problem z powiadomieniami?
Coś mi przestało działać i ciągle na telefonie wyskakuje "Nadaj uprawnienia" czy coś takiego.
Od zawsze nie działa.
Robię resety po każdym update i totale zawsze giną. Wielokrotnie o tym pisałem do supportu, ale mają to gdzieś.

ja mam raz na dzien aktualizacje wyswietlacza nie wiem czemu
miłoch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

BLE / ANT aktualizacja v3.20 jest już dostępna

Zmiany wprowadzone w wersji 3.10 do 3.20:

Ulepszona przepustowość połączenia BLE.

Aktualizacja przez WiFi lub GC
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze:
blazko pisze:
blas pisze:Udało się komuś odzyskać z backupu plik TOTALS.FIT?

Czy po aktualizacji do 4.70 macie problem z powiadomieniami?
Coś mi przestało działać i ciągle na telefonie wyskakuje "Nadaj uprawnienia" czy coś takiego.
Od zawsze nie działa.
Robię resety po każdym update i totale zawsze giną. Wielokrotnie o tym pisałem do supportu, ale mają to gdzieś.

ja mam raz na dzien aktualizacje wyswietlacza nie wiem czemu
Masz zapewne włączone wifi na auto i kilka apek zainstalowanych w zegarku i jak wychodzi aktualizacja to zasysa przez sieć i Cię powiadamia.
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jest już nowa wersja oprogramowania dla fenix 3
Wersja 6.05 beta na stronie
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=9504
Zmiany wprowadzone w wersji 4.70 do 6.05:Alarmy Dodano wejścia i zejścia elewacyjne (Ustawienia> Aplikacje> Powiadomienia> npm).Dodano wsparcie dla "powtarzania" sport w profilu Multisport (Ustawienia> Aplikacje> Wielu Sport Profil> Powtarzanie). Jest to przydatne dla wydarzeń, takich jak "Swimrun".(Https://en.wikipedia.org/wiki/Swimrun).Dodano wsparcie dla tworzenia przedmiotów na urządzenie (Nawigacja> Kursy). Nowe pola danych, takich jak następnego punktu, odległość do następnego punktu, ETA do następnego punktu, ETE do następnego punktu itd. Zostały wprowadzone w połączeniu z tej funkcji.Dodano nowe opcje ręce i twarz tło zegarek analogowy wyświetlacz (wymaga wersji firmware 2.90).Dodano wsparcie dla CIQ 1.1.4.Ulepszona zdolność do wykrywania strefę czasową zmianę bez namiaru GPS (wymaga podłączenia do aplikacji i czasu Garmin Connect mobilny zestaw do "Auto" na urządzeniu, Ustawienia> System> Czas> Set Time).Ulepszony algorytm odległość basen kąpielowy (patrz wyżej beta Release Notes).Naprawiono problem z przechowywania dużej liczby zapisanych lokalizacji.Stałe potencjalny problem podczas otrzymywania wielu zgłoszeń wykorzystaniem iOS 9.
Przetłumaczone przez tłumacza Google
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Petavit pisze:Jest już nowa wersja oprogramowania dla fenix 3
Wersja 6.05 beta na stronie
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=9504
Zmiany wprowadzone w wersji 4.70 do 6.05:Alarmy Dodano wejścia i zejścia elewacyjne (Ustawienia> Aplikacje> Powiadomienia> npm).Dodano wsparcie dla "powtarzania" sport w profilu Multisport (Ustawienia> Aplikacje> Wielu Sport Profil> Powtarzanie). Jest to przydatne dla wydarzeń, takich jak "Swimrun".(Https://en.wikipedia.org/wiki/Swimrun).Dodano wsparcie dla tworzenia przedmiotów na urządzenie (Nawigacja> Kursy). Nowe pola danych, takich jak następnego punktu, odległość do następnego punktu, ETA do następnego punktu, ETE do następnego punktu itd. Zostały wprowadzone w połączeniu z tej funkcji.Dodano nowe opcje ręce i twarz tło zegarek analogowy wyświetlacz (wymaga wersji firmware 2.90).Dodano wsparcie dla CIQ 1.1.4.Ulepszona zdolność do wykrywania strefę czasową zmianę bez namiaru GPS (wymaga podłączenia do aplikacji i czasu Garmin Connect mobilny zestaw do "Auto" na urządzeniu, Ustawienia> System> Czas> Set Time).Ulepszony algorytm odległość basen kąpielowy (patrz wyżej beta Release Notes).Naprawiono problem z przechowywania dużej liczby zapisanych lokalizacji.Stałe potencjalny problem podczas otrzymywania wielu zgłoszeń wykorzystaniem iOS 9.
Przetłumaczone przez tłumacza Google
Jedna ważna uwaga dla tych co oryginalnego postu nie czytali
Garmin przyjął strategię wypuszczania stabilnych wersji w przedziale 4. - 5. i beta wersji w przedziale 6.+

Jezeli ktos się decyduje na używanie beta, to lepiej żeby się jej trzymał konsekwentnie. Instalacja jakiejkolwiek wersji stabilniej będzie zawsze skutkowała resetem urządzenia (downgrade). Oczywiście, jeżeli komuś nie przeszkadza reset to nie ma problemu.
Today we have released Fenix 3 6.05 Beta. You’ll notice that we’ve made a big jump in version number from previous beta and public release versions. This decision has been made in order to create two distinct paths.

The first path is our public release builds that will be in the 4.xx – 5.xx range. These builds will be less frequent and with less dramatic changes. The intention is for these builds to be stable with no regression in performance from previous public releases.

The second path will be our beta builds. This is a much faster track and will be in the 6.xx and above range. These builds will be much more frequent with many new features and changes. The intention is for these builds to be on the cutting edge, but with that comes the possibility of bugs. This will give those users who like to see the new stuff, be active in reporting issues and help us improve the product a chance to do so.

It’s important to consider the differences in these two paths and to understand which path is best for you. If you choose the second, faster tracked update, be aware that downgrading to the most recent public release will format your device to default settings. That process can be upwards of 15 minutes or more when the update is applied to downgrade. The rule of thumb here is that if you choose 6.xx, it’s best to stay on that path unless you really don’t care about the format.
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Profesjonalizm Garmina w temacie softu do F3 podsumowuje m.in. poniższy wpis na oficjalnym forum:
The 5.xxx route that you called it Stable version still have 3 majors bugs

1. GPS Tracking inaccuracy
2. Pacing inaccuracy
3. Foot pod inaccuracy

The 6.xxx route that you called it BETA version will have new features, bug fixes that don't contain the above major bugs.

So at what points the BETA will include the 3 major bugs fixes and merge them to the 5.xxx branch and make it a new release ?

Or Garmin will never fix them ?
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

...

ja tam się cieszę, że garmin słucha i rzeczywiście wprowadza zmiany o które się ich prosi - nie szukając daleko footpod względem którego nadzieje już były dawno stracone. A tu proszę. Trochę fermentu na forach i w mediach społecznościowych i voila. Nie dość że mamy footpod, to jeszcze dostaliśmy dedykowany team beta developerów, którzy nie dość, że odpowiadają na mejle to jeszcze są pomocni, mili i w rozmowach z nimi, człowiek naprawdę ma wrażenie, że się chłopaki starają.

Psioczłem na F3 od marca. Nie zwracałem zegarka bo mi się zwyczajnie podoba jako codzienny sikor. Od czasu wejścia bety jestem fanem #1 i wszystkie wcześniejsze fakapy wybaczyłem w 100%.
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam niestety trochę mniej wyrozumiałości. Uważam że producenci pogubili się zupełnie w pogonii za nowinkami. Jeśli zegarek biegowy za kupę pieniędzy nie pokaże prawidłowo dystansu czy tempa (uwzględniając niedoskonałości GPS) żadne gadżety i wodotryski tego nie przykryją.
IMHO dodanie wsparcia dla footpoda to próba odwrócenia uwagi od bezradności w kwestii opanowania obsługi czipa gps. Teraz przecież można użyć czujnika ;-)
Chociaż f3 bardzo mi się podoba, dopóki podstawowe funkcje nie będą działać poprawnie, nie usłyszą ode mnie dobrego słowa.
czuj duch, Paweł
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mow_mi_stefan pisze:Jeśli zegarek biegowy za kupę pieniędzy nie pokaże prawidłowo dystansu czy tempa (uwzględniając niedoskonałości GPS) żadne gadżety i wodotryski tego nie przykryją.
Ale on juz dobrze pokazuje , nie ma się do czego przyczepić.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:
mow_mi_stefan pisze:Jeśli zegarek biegowy za kupę pieniędzy nie pokaże prawidłowo dystansu czy tempa (uwzględniając niedoskonałości GPS) żadne gadżety i wodotryski tego nie przykryją.
Ale on juz dobrze pokazuje , nie ma się do czego przyczepić.
Mi niestety nie pokazuje. I nie jestem sam, jak widać na forum Garmina. Testowałem różne ustawienia. Dystans jest zazwyczaj krótszy. Wg śladu na mapie - biegam po budynkach, biegam po wodzie.
Mały przykład poniżej przy sofcie 4.7. Glonass czy kompas on/off nie ma znaczenia
Obszar.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
czuj duch, Paweł
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam wrażenie, że z linią Fenixów Garmin wiąże jakieś nadzieje, bo widać, że na forum Garmina liczba wątków/postów poświęconych F3 to 36 tysięcy (wszystkie Forerunnery do kupy to 38 tys, kolarstwo do kupy to 46 tys). Więc fajnie, że powstają nowe featuresy, pewnie wersji firmware'u doczekamy się jeszcze sporo.

Natomiast wkurza mnie amatorszczyzna w cyklu życia oprogramowania. FW wprowadza nowe, oczekiwane funkcje i te funkcje na wejściu są zapluskwione w stopniu utrudniającym ich użycie. I co dalej? Ano nic, zamiast odpluskwić, wjeżdzają nowe funkcje (z zapewne nowymi bugami)...

Przykłady takich dodanych funkcji?

1. Bardzo interesująca funkcja dystansu i prędkości 3D. Było z nią tyle problemów, że obecnie już chyba każdy dla bezpieczeństwa ją wyłącza i nawet nie sprawdza, czy coś w temacie się zmieniło.

2. Tempo chwilowe z footpoda (zgadzam się, że to trochę pudrowanie syfu czyli słabego tempa z GPS). Jest to tempo, ale nie zawsze i w sumie nie wiadomo kiedy jest a kiedy nie ma. Trzeba czarować, włączać, wyłączać w biegu - do zrobienia na treningu, ale ostatnio w ścisku w biegu na dychę się nie odważyłem i biegłem wg GPS. Ja osobiście nie biegam indoor, ale ludzie zaczęli narzekać, że teraz fp wchodzi im w kolizję z wbudowanym akcelerometrem.

3. Autokalibracja footpoda. Wprowadzono, ale tak, ze trzeba być mocnym szczęściarzem, aby odpaliła.

No, nie czują tam w Garminie różnicy w priorytetach pomiędzy Bugami, Improvementami i Featuresami. :)

PS. Ale światełko podświetlane gestem im się udało. :) W biegu działa bez pudła.
.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bosman.Zorz pisze:Ale światełko podświetlane gestem im się udało. W biegu działa bez pudła.
A cóż to za funkcja ?
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

No fajna jest opcja, ale powinna byc mozliwosc aktywacji tylko np odczas biegu bo mi sie ciagle wlaczalo podswietlenie jak np siadalem do stolu albo w nocy (spie z epixem, ciche alarmy to jest to ;) )
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ