Suunto Ambit 3
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Czy można a jeśli tak to w jaki sposób można ustawić aby na odcinku 5 km biegnąć 400 m w zadanym tempie a następnie zwolnić do następnego tempa i po 1 km znowu biegnąc 400 metrów. I tak w kółko. Za pomoc w ustaleniu jak to zrobić serdecznie dziękuję
-
- Rozgrzewający Się
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jacku masz może przykładowy trening rozpisany w tej apce?
-
- Rozgrzewający Się
oj niestety, czekam na mojego ambita - pewnie będzie po świętach, ale na zasadzie przygotowania się teoretycznego i rozgryzania sprzętu na sucho poczytałem o tym. Bawiłem się tym trochę i nie jest to trudne, powiem szczerze, że dość intuicyjne.
Przy okazji, czy wiadomo coś na temat czy inne paski bluetooth pasują do ambita 3?
Przy okazji, czy wiadomo coś na temat czy inne paski bluetooth pasują do ambita 3?
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Pany... i Kobity... Czy mozecie mi lopatologicznie podac roznice miedzy a3 peak i sport?
-
- Rozgrzewający Się
A3 sport to typowy zegarek multisportowy z wysokościomierzem opartym o odczyt gps, natomiast A3 peak typowo w wypady górskie, wycieczki i ultramaratony. Posiada wysokościomierz barometryczny i termometr (choć jego odczyt to będzie raczej wypadkowa temp. otoczenia i zegarka nagrzanego od naszej skóry:)). Peak ma również większą baterię wbudowaną, jest przez to odrobinę grubszy i chyba minimalnie cięższy. Peak może dzięki temu działać dłużej na jednym naładowaniu baterii choć i to zależy od zadanej w movescount częstotliwości próbkowania gps.
http://www.dcrainmaker.com/tag/suunto-ambit3
http://treningbiegacza.pl/suunto-ambit3-sport
Pozdrawiam
http://www.dcrainmaker.com/tag/suunto-ambit3
http://treningbiegacza.pl/suunto-ambit3-sport
Pozdrawiam
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Czyli a3 peak to nowa wersja a2 poprostu. Dzieki :)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 00:48:00
- Kontakt:
-
- Rozgrzewający Się
Wygląd jest na pewno inny, dookoła szkiełka w sport mamy plastik a w peak zdaję się jest metal, kolory do wyboru również inne - przynajmniej na razie. Peak z racji wysokościomierza barometrycznego ma jeszcze funkcje pogodowe. Natomiast reszta, nie licząc baterii (dwukrotnie dłużej w peak) to wydaje się być różnica na poziomie softu. Inne też będą dedykowane aplikacje pod zegarki, gdyż w zamyśle celują w inny target. To do porównania chyba trochę jak 910xt i fenix u garmina. Jest jeszcze odpowiednik powiedzmy takiej 620 garminowskiej czyli suunto ambit3 Run, który jest tańszy, choć bebechy jak w Sporcie, jedynie ograniczenie w sofcie, gdyż Run nie ma opcji multisportowych do pływania i jazdy na rowerze, choć takowe częściowo możemy zdefiniować w movescount. Więc kolejno jak tylko do biegania to SA3 Run, do triathlonu i innych interdyscyplinarek SA3 sport, a wszystko co wyżej i wiele więcej z dłużej żyjącą baterią (przydatne w ultra) to SA3 Peak.
Nie jest też powiedziane, że z SA3 Run (podstawowa wersja) nie da się dłuższego dystansu zrobić gdyż w próbkowaniu co 1s bateria ma wytrzymać 10 h, a co 5s 15h. Ja czekam na SA3 Run, pewnie przyjdzie po dyngusie więc jeśli kogoś zainteresuje to mogę po jakimś czasie podzielić się doświadczeniami, choć nie będę miał do czego porównywać bo to mój pierwszy zegarek. Myślę, że najlepiej poczytać sobie recenzje DCrainmakera i obejrzeć kilka filmików na YT. Dodam, że w kwietniu ma wejść apka na androida, z ponoć ciekawą opcją dla tych, którym brakuje wibry w zegarku - powiadomienia głosowe. Wyeliminuje to nieco ten problem, przynajmniej dla tych którzy muzyki słuchają na telefonie, dla tych którzy biegają bez muzyki zawsze zostaje alert dźwiękowy. Wszystkie zegarki mają opcję recovery, powiadamiające o okresie regeneracji po odbytej aktywności i okrojoną wersję monitora aktywności (spalone kalorie w ciągu dnia) z podsumowaniem tygodniowym, co ma wspierać powiadomienia z opcji recovery (inaczej przebiega regeneracja jak siedzimy plackiem lub gdy jednak coś tam się ruszamy). W zegarkach wbudowany jest czujnik dzięki któremu odczytujemy kadencję z poziomu nadgarstka, bez dodatkowych pasków i innych bajerów.
Nie jest też powiedziane, że z SA3 Run (podstawowa wersja) nie da się dłuższego dystansu zrobić gdyż w próbkowaniu co 1s bateria ma wytrzymać 10 h, a co 5s 15h. Ja czekam na SA3 Run, pewnie przyjdzie po dyngusie więc jeśli kogoś zainteresuje to mogę po jakimś czasie podzielić się doświadczeniami, choć nie będę miał do czego porównywać bo to mój pierwszy zegarek. Myślę, że najlepiej poczytać sobie recenzje DCrainmakera i obejrzeć kilka filmików na YT. Dodam, że w kwietniu ma wejść apka na androida, z ponoć ciekawą opcją dla tych, którym brakuje wibry w zegarku - powiadomienia głosowe. Wyeliminuje to nieco ten problem, przynajmniej dla tych którzy muzyki słuchają na telefonie, dla tych którzy biegają bez muzyki zawsze zostaje alert dźwiękowy. Wszystkie zegarki mają opcję recovery, powiadamiające o okresie regeneracji po odbytej aktywności i okrojoną wersję monitora aktywności (spalone kalorie w ciągu dnia) z podsumowaniem tygodniowym, co ma wspierać powiadomienia z opcji recovery (inaczej przebiega regeneracja jak siedzimy plackiem lub gdy jednak coś tam się ruszamy). W zegarkach wbudowany jest czujnik dzięki któremu odczytujemy kadencję z poziomu nadgarstka, bez dodatkowych pasków i innych bajerów.
- 60Lat
- Dyskutant
=============================================jacek_m pisze:Run nie ma opcji multisportowych do pływania i jazdy na rowerze, choć takowe częściowo możemy zdefiniować w movescount. Więc kolejno jak tylko do biegania to SA3 Run, do triathlonu i innych interdyscyplinarek SA3 sport, a wszystko co wyżej i wiele więcej z dłużej żyjącą baterią (przydatne w ultra) to SA3 Peak.
Jeśli w Run zdefiniuje się rower w movescount, to jazda rowerem będzie w jakiś sposób okrojona
w porównaniu do Sport ?
Gdy Ci na dole się burzą...
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
- ToM78
- Wyga
Wersja Sport i Peak mają w środku czujnik taki sam jak ma foopod który podczas pływania na basenie liczy ruchy i za pomoca tego mierzy dystans. Wersja Run nie ma tego czujnika więc dystans podczas pływania mierzy za pomoca GPS. do wersji RUN nie idzie sparować żadnych czujników oprócz tętna, czyli odpadaa czujniki do rowera itp. i oto chodziło :)
- 60Lat
- Dyskutant
======================================jacek_m pisze: Ja czekam na SA3 Run, pewnie przyjdzie po dyngusie więc jeśli kogoś zainteresuje to mogę po jakimś czasie podzielić się doświadczeniami.
Jacek... możesz zdradzić, gdzie kupujesz Run.
Dochodzę do wniosku, że Run mi wystarczy i
teraz już jestem zdecydowany kupić. Pozostaje
mi znaleźć dobrą cenę i solidny sklep.
Gdy Ci na dole się burzą...
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z powodu kontuzji i rehabilitacji musze na trzy tygodnie przerzucić się na rower. Czy ktoś może mi pomóc jak w ambit 3 tak ustawić zegarek abym środkowa cześć treningu jechać tak aby jechać w moim hrmax max minus 30. Czyli ok 130