Komentarz do artykułu Minimalistyczne Merrell Vapor Glove - recenzja

Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Tak z ciekawości, gdzie? :)
Ptak Outlet , w Rzgowie niedaleko Łodzi.
PKO
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

850 pisze:
Potwierdzam, tam też zaczęła się moja miłość z rękawiczkami. Tam poznałem pierwsza parę. :hej:
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

850 pisze: [...] ale zeby w tym biegac to trzeba byc mocnym w nogach, nie w gebie:-)[...]
Nie przesadzałbym z poziomem mocy. Aby w tym swobodnie biegać, (oprócz Kenijczyków i im podobnych) sporo trzeba zmienić w technice. Z reszta buty niejako samo narzuca adekwatne bieganie. Ja "przesiadłem" się na nie po 3 latach intensywnego korygowania sylwetki/ techniki. I teraz maraton, czy jak dzisiaj szybka połówka w Wawie nie stanowia problemu.
Choć na każdych zawodach (bez wyjatku) "muszę się tłumaczyć z tego w czym biegam". :spoko:
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Racja. Moim zdaniem też bieganie boso czy w minimalach nie wymaga wiele w kwestii mocnych stóp. Stopy muszą być po prostu mocne fizjologicznie, jak się je obciąża od czasu do czasu, choćby chodząc w minimalach, to taki stan "robi się sam". To tak samo jak z podciąganiem na drążku - większość ludzi nie podciągnie się nawet 5 razy, choć bardzo łatwo wzmocnić się na tyle, żeby to zrobić.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W Merrel Road/Trail Glove zrobiłem w ciągu ostatnich 5ms po 600km (+/-)
Jedyna firma, którą toleruje moja stopa (sprawdzałem też inov-8, vivo i NB) - często gęsto boso biegam
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

850 pisze:
A kojarzysz w ktorym sklepie konkretnie ? Maja tam wiecej Merrelli ?
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fantom pisze:
850 pisze:
A kojarzysz w ktorym sklepie konkretnie ? Maja tam wiecej Merrelli ?
Konkretnie to jest City Sport.

Tu masz plan Outletu:

http://www.ptakoutlet.pl/plan-outletu/

Tak, mają i inne modele Merrelli.
Poza tym mają też sklep internetowy, także jak sobie poprzymierzasz, to później w sieciu u nich możesz kupować.
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzieki' Keri, nie pamietalem nazwy sklepu, jak kolega napisal maja tez inne. Z biegowych to maja trzy rodzaje. Warto tez wejsc do Pumy, maja mobiumy po 270 zlotych, jakkolwiek ten but dziwnie wyglada na zdjeciach to po przymiarce zyskuje w oczach, przynajmniej moich:-) faasy bez rewelacji od 250. Czekam tez na recenzje mobium od Heavy Paula gdyz tn facet robi kawal dobrej roboty z testami i obuwie przez niego rekomendowane mozna kupowac w ciemno ,moim zdaniem, no moze z wyjatkiem tych vaporow:-) bo na nie to raczej za slaby technicznie jestem, co nie umniejsza w zaden sposob wartosci tego obuwia i rzetelnosci kolegi Pawla:-)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie pasują mi Pumy Mobium. Kiedyś przymierzałem, nawet chwileczkę latałem, ale na pewno nie jest to but wybitny. Biega się w nim dziwnie, sprawia wrażenie trochę ingerującego w technikę. Może jeszcze kiedyś spróbuję przymiarki drugi raz, ale w tej chwili widziałem dużo ciekawszych modeli. I lepszych, po prostu.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Nie pasują mi Pumy Mobium. Kiedyś przymierzałem, nawet chwileczkę latałem, ale na pewno nie jest to but wybitny. Biega się w nim dziwnie, sprawia wrażenie trochę ingerującego w technikę. Może jeszcze kiedyś spróbuję przymiarki drugi raz, ale w tej chwili widziałem dużo ciekawszych modeli. I lepszych, po prostu.
Jak dla mnie to mają zbyt sztywny i wysoki zapietek, oprócz tego mi przypasowały. Z zapietkiem można sobie poradzić w stylu doktora Zenona, tylko po co wtedy wydawać prawie 3 stówki żeby ciąć nowe buty :niewiem: W tej kwocie to juz lepsze Merelle i reszta zostaje.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mobiumy to zupełnie inny typ buta niż Vapor Glove. Vapory to kapcie, których z założenia ma być jak najmniej, one pozwalają stopom robić co chcą. Mobiumy za to mają ambicję do poprawiania natury ;) To nie są takie buty, które dadzą Ci tonę amortyzacji do wycięcia. Mobiumy nawiązują do idei biegania naturalnego, ale narzucają swoją interpretację i swój system, który ma wycisnąć z Twoich nóg 100% mocy. Coś podobnego do Karhu, ON, Airia... przetworzone bieganie naturalne :P

Wyciąć zapiętek nie byłoby w nich tak łatwo, bo tam jest gumowy element na zewnątrz cholewki... ale jak już słusznie napisano - to i tak raczej mija się z celem ;)

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Bladdy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sopel pisze:Mam pytanie co do rozmiarowki vaporow. Mam ba2 i rg2 w tym samym rozmiarze, nie wiem natomiast czy ten sam rozmiar będzie dobry w vaporach, gdzieś czytalem, że mają trochę inna rozmiarowke. Pytanie do posiadaczy wymienionych modeli, jak to jest?
Vapory są odrobinę większe niż ba2 (również na długość). Jeśli ba2 są raczej dopasowane, to ten sam rozmiar powinien być ok (przynajmniej w przypadku 41), jeżeli zaś są troszkę luźniejsze, można brać VG numer mniejsze.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam numer mniejsze niż road glove i pół numeru niż trail glove. VG mają "więcej miejsca" w środku. Na Amazonie ludzie czesto to podkreślają, by brać mniejsze niż zazwyczaj
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zmiana sposobu lądowania stopy dała wręcz piorunujący efekt.
Jak wspominałem pierwsze VG wyrzuciłem po 400km, w drugich przetarcie pojawiło się po 600km (zasugerowana korekta biegu miała miejsce w trakcie użytkowania 2 pary), to w przypadku 3 pary lekkie przetarcie podeszwy nastapiło dopiero podczas weekendowego długiego wybiegania, gdy "licznik" przekroczył 960 km.

Niestety to co nie zniknęło to rozwarstwienie/ przetarcie się cholewki. W moim odczuciu jest to efekt normalnego zużycia, ale może i tu coś da się skorygować jeśli chodzi o technikę?
Jakieś podpowiedzi/ sugestie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hannibal
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:24

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem niedawno rozmiar 48 i dla mnie są ok. To jest odpowiednik moich minimusów NB w rozmiarze 47,5 - 31 cm, 13 US, 12,5 UK. I rzeczywiście na długość są identiko, tylko kształt troszkę inny, choć oba mają poszerzone przody.
Kupiłem kiedyś trail glove 46,5 i okazały się za małe (oddałem ojcu), więc pomyślałem że 46,5 vapor glove też takie będę, ale nie miałem okazji przymierzać ich w tym rozmiarze. Sądzę, że też byłyby za małe, no chyba że ktoś lubi na wcisk dopasowane.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ