Komentarz do artykułu Nokia Sports Tracker
- Nom
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak, to zapewne moduł GPS. Choć dziwne mimo wszystko. Nie wiem jaką tam korektę ustawić.
Z tymi satelitami to w jakimś może stopniu, bo inaczej to autem też bym nigdzie nie dojechał, czyż nie ? gps samochodowe też by wariowały, a tak nie jest. Chyba, że czegoś nie wiem.
Enjoy
Z tymi satelitami to w jakimś może stopniu, bo inaczej to autem też bym nigdzie nie dojechał, czyż nie ? gps samochodowe też by wariowały, a tak nie jest. Chyba, że czegoś nie wiem.
Enjoy
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Guzik a nie moduł. Wiadomo, że GPS w komórce nie będzie 100% dokładny ale dlaczego równocześnie odpalony Endomondo pokazuje wynik dużo bardziej wiarygodny? Też długo myślałem, że to wina gps ale dlaczego endo to nie przeszkadza liczyć poprawnie?
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Wiecie co trochę się uśmiałem ale potem mi mina zrzedła, bo od razu mi zakukało, satki są tak dokładne że mogą mierzyć dystans co do 1mm, więc skąd takie odchyłki, zastanawia mnie to. Przesył danych pozycji to pryszcz więc się powinno zgadzać, czy czasem usługa gps dla szaraczków to jakiś 2-go rzędny moduł niedokładny? wtf Może to jest tak niedokładne względem tego że się tak miesza i ruchu przedmiotu na ziemi, nie działa w trybie rzeczywistym czy jakoś tak...

mam
o.O

mam
Został wyłączony więc oco Kaman... a dalej to nie jest dokładne...więc nie został wyłączony :PPonadto, lokalnie w poszczególnych krajach istnieją sieci stacji referencyjnych, pozwalające online bądź w post-processingu na korygowanie pozycji wyznaczonej metodą GPS. W Polsce taka sieć nosi nazwę ASG-EUPOS (Aktywna Sieć Geodezyjna EUPOS) i składa się z 98 stacji permanentnych, zlokalizowanych w instytucjach naukowych oraz w Ośrodkach Dokumentacji Geodezyjno-Kartograficznych na obszarze całego kraju, ze średnią odległością 70 km. System umożliwia lokalizację z wykorzystaniem pomiaru GPS-RTK z dokładnością 3 cm (składowa pozioma) i 5 cm (składowa pionowa). Natomiast w systemie POZGEO i POZGEO-D dokładność wyznaczenia pozycji w post-processingu może być rzędu 1 mm. System ASG-EUPOS jest w pełni funkcjonalny od czerwca 2008 roku. Wcześniej podobny system - ASG-PL istniał jedynie dla województwa śląskiego (od 2004 roku) i umożliwiał porównywalne dokładności dla całego obszaru województwa. ASG-EUPOS był wzorowany na śląskich rozwiązaniach w zakresie poprawy jakości pozycjonowania w systemie GPS. [4]
1 maja 2000 prezydent USA Bill Clinton nakazał wyłączenie mechanizmu S/A (Selective Availability) zakłócającego efemerydę satelity i poprawki zegarów atomowych, dzięki czemu dokładność określania pozycji dla zwykłych użytkowników wzrosła do około 4-12 metrów.
o.O
pozdroDokładność urządzeń GPS to temat wzbudzający wiele emocji ze względu na brak jednolitego systemu pomiaru tego parametru. Popularny wskaźnik CEP odnosi się do statystycznego udziału punktów o zadanej dokładności w całym ich zbiorze. Innymi słowy CEP (80%) 1-3 m oznacza, że 80% uzyskanych pomiarów mieści się w zakresie błędu 1-3 metra, przy czym nie wiadomo nic o pozostałych 20% pomiarów. W praktyce więc niewiele wiadomo o rzeczywistych osiągach urządzenia. Dodatkowo sytuację komplikuje definicja błędu pomiaru, którą producenci wykorzystują przy podawaniu parametrów urządzeń.
Kolejny problem to różnica pomiędzy laboratoryjnym pomiarem a rzeczywistym użytkowaniem urządzenia. Ze względu na fakt, że pomiar zależy od widoczności satelitów na niebie jakie ma dane urządzenie oraz ich konstelacji w danym momencie, dokładność realnych pomiarów może znacznie odbiegać od tego, co deklaruje producent. Jest to spowodowane tym, że w niesprzyjających warunkach coraz większego znaczenia nabierają te punkty, które nie są uwzględniane przez wskaźnik CEP.
Sytuacji nie ułatwia fakt, że producenci często podają parametry samego modułu GPS, a nie końcowego urządzenia. Nie uwzględnia się więc zastosowanych komponentów RF oraz samej anteny. W efekcie popularne gotowe urządzenia oparte na tym samym układzie GPS mogą różnie się zachowywać w rzeczywistych warunkach pracy.
Dominującym poglądem wśród użytkowników jest stwierdzenie, że im większa czułość urządzenia, tym większa jest jego dokładność.[potrzebne źródło] Nie uwzględnia się jednak elementu skoków pozycji przy pomiarach stacjonarnych lub w tzw. trudnych warunkach. Problem ten jest efektem zjawiska, które można zobrazować analogią występującą w aparatach cyfrowych - wraz ze zwiększaniem czułości ISO, zwiększa się ziarno (w przypadku aparatów cyfrowych lepszym określeniem wydaje się "szum"). Ten "szum" rośnie również wraz ze wzrostem czułości odbiorników GPS. Jest to szum radiowy, który algorytmy zastosowane w oprogramowaniu układu starają się odfiltrować i nie uwzględniać przy podawaniu pozycji. Jest to znacznie łatwiejsze, jeżeli obiekt porusza się, ze względu na możliwość wyeliminowania punktów nie spełniających pewnych założeń co do możliwości fizycznych obiektu (przyśpieszenie, prędkość, itd). W przypadku pomiaru stacjonarnego lub przy niewielkiej prędkości poruszania sprawa jest znacznie trudniejsza i w efekcie pomiar pozycji w przypadku niektórych urządzeń może ulegać znacznym wahaniom. Jest to szczególnie uciążliwe w przypadku zastosowań innych niż nawigacja samochodowa.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- Nom
- Stary Wyga
No i trochę to wyjaśnia problem.
Z pewnością większa czułość urządzenia nie gwarantuje lepszych osiągów, gdyż zbiera więcej "szumu". To jak ze sprzętem audio. Im lepszy masz sprzęt Hi-Fi (podarujmy sobie audiofilie) tym wyraźniej słychać jak potężna jest różnica w jakości odtwarzanego utworu (rodzaj nośnika, jakość itd.). Paradoksalnie więc, kolega dysponujący lepszym sprzętem grającym niż ja nie jest w stanie odsłuchać tych samych płyt co ja, gdyż go "w uszy kole" niska jakość dźwięku.
No, ale by the way...
Z Maratonu do Aten biegłem w pięknej słonecznej pogodzie, także nie można zwalić na chmury, czy inne czynniki meteorologiczne. Z pewnością ilość fal, jakość przesyłu i do tego "ocean" biegaczy w jednym miejscu jakoś wpływa na dokładność pomiary. Choć tutaj bardziej może to pomóc niż przeszkodzić. W końcu więcej źródeł - może zadziała jak swoisty wzmacniacz. Choć mogę się mylić.
Muszę trochę poczytać jeszcze na ten temat zanim przeklnę dokładność pomiarów gps.
Dzięki F@E za tekst.
Z pewnością większa czułość urządzenia nie gwarantuje lepszych osiągów, gdyż zbiera więcej "szumu". To jak ze sprzętem audio. Im lepszy masz sprzęt Hi-Fi (podarujmy sobie audiofilie) tym wyraźniej słychać jak potężna jest różnica w jakości odtwarzanego utworu (rodzaj nośnika, jakość itd.). Paradoksalnie więc, kolega dysponujący lepszym sprzętem grającym niż ja nie jest w stanie odsłuchać tych samych płyt co ja, gdyż go "w uszy kole" niska jakość dźwięku.
No, ale by the way...
Z Maratonu do Aten biegłem w pięknej słonecznej pogodzie, także nie można zwalić na chmury, czy inne czynniki meteorologiczne. Z pewnością ilość fal, jakość przesyłu i do tego "ocean" biegaczy w jednym miejscu jakoś wpływa na dokładność pomiary. Choć tutaj bardziej może to pomóc niż przeszkodzić. W końcu więcej źródeł - może zadziała jak swoisty wzmacniacz. Choć mogę się mylić.
Muszę trochę poczytać jeszcze na ten temat zanim przeklnę dokładność pomiarów gps.
Dzięki F@E za tekst.
- tregon
- Wyga
- Życiówka na 10k: 48:21
- Życiówka w maratonie: 3:54:30
zrobiłem test na funkcji telefonu - dane GPS i jak się okazało pierwsze kółko pokazało tyle ile powinno 6,1 km ... za chwilę skoczyło o jakieś 1,2 km nagle ... ogólnie na trasie 12 km..dołożył mi około 12-15 % czyli tyle ile program Sport Tracker
według mnie jak stwierdziłem wieczorem i pora nocną mamy słabe pozycjonowanie GPS ... nie wiem dlaczego .. nawet raz mi zgubił sygnał ...
według mnie jak stwierdziłem wieczorem i pora nocną mamy słabe pozycjonowanie GPS ... nie wiem dlaczego .. nawet raz mi zgubił sygnał ...
mój blog biegowy
komentarze do bloga
nigdy nie jest a późno, aby postawić pierwszy krok do przodu ...
10 km -> 09.09.2012 r. - Lublin - 48:21
półmaraton -> 18.08.2012 r. - Krasnystaw - 1:52:05
maraton -> 08.06.2013r. - Lublin - 3:54:30
komentarze do bloga
nigdy nie jest a późno, aby postawić pierwszy krok do przodu ...
10 km -> 09.09.2012 r. - Lublin - 48:21
półmaraton -> 18.08.2012 r. - Krasnystaw - 1:52:05
maraton -> 08.06.2013r. - Lublin - 3:54:30
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli ktoś jeszcze wierzy, że zawyżony wynik w ST to wina niedokładności GPS, proszę bardzo:
W czasie bieganie odpalone jednocześnie ST i Endomondo. ST uruchomiony był siłą rzeczy o ok. 40 sekund dłużej ale w tym czasie stałem w miejscu. Sygnał GPS gubił się tylko na krótkie chwile przez pierwsze ok. 500 metrów. Potem już bez problemów. Nie biegałem w terenie trudnym dla gps, czyli nie w lesie czy wśród wysokich budynków.
Sports-Tracker:
czas: 01:10:21
dystans: 11.3km
tempo: 06:13
link: http://www.sports-tracker.com/#/workout ... e4fje9ta01
Endomondo:
czas: 01:09:38
dystans: 10.27km
tempo: 06:47
link: http://www.endomondo.com/workouts/kI2_u33ZlXg
Jeśli prześledzić 'ślad' gps to trasy są praktycznie identyczne. Skąd zatem tak duża różnica w pomiarze odległości? W czasie biegu zwracałem uwagę na różnice km/km i wynosiła ona od 30 do 150 m/km. Błąd na poziomie ok +8% pokrywa się z moimi wcześniejszymi obserwacjami. To nie jest jednorazowy wybryk - tak jest za każdym razem.
Dlaczego na podstawie tego samego śladu gps dwie aplikacje podają zupełnie różny dystans?
W czasie bieganie odpalone jednocześnie ST i Endomondo. ST uruchomiony był siłą rzeczy o ok. 40 sekund dłużej ale w tym czasie stałem w miejscu. Sygnał GPS gubił się tylko na krótkie chwile przez pierwsze ok. 500 metrów. Potem już bez problemów. Nie biegałem w terenie trudnym dla gps, czyli nie w lesie czy wśród wysokich budynków.
Sports-Tracker:
czas: 01:10:21
dystans: 11.3km
tempo: 06:13
link: http://www.sports-tracker.com/#/workout ... e4fje9ta01
Endomondo:
czas: 01:09:38
dystans: 10.27km
tempo: 06:47
link: http://www.endomondo.com/workouts/kI2_u33ZlXg
Jeśli prześledzić 'ślad' gps to trasy są praktycznie identyczne. Skąd zatem tak duża różnica w pomiarze odległości? W czasie biegu zwracałem uwagę na różnice km/km i wynosiła ona od 30 do 150 m/km. Błąd na poziomie ok +8% pokrywa się z moimi wcześniejszymi obserwacjami. To nie jest jednorazowy wybryk - tak jest za każdym razem.
Dlaczego na podstawie tego samego śladu gps dwie aplikacje podają zupełnie różny dystans?
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Błąd już nie tak duży, pewnie lepszy gps w telefonie. Ale zawsze to więcej i nie wiadomo skąd.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Tempo chwilowe - wiadomo pokazuje cuda, ale czasem w idealnych warunkach (prosty odcinek, żadnych drzew) kiedy biegnę ze stałym tempem obserwuję coś ciekawego. Patrząc na tempo chwilowe przez cały kilometr widzę, że oscyluje bardzo blisko np. 6:05. Jednak na wyświetlanym podsumowaniu kilometra pokazuje się średnia 5:45. Jakim cudem średnia z niższej prędkości daje wyższą? Wygląda to zupełnie tak, jakby to obliczania tempa chwilowego były brane te bardziej 'poprawne' dane (takie jak w endomondo), natomiast do obliczania dystansu i prędkości średniej już te przekłamane.
U Ciebie różnica jest niewielka, u mnie to prawie jak różnica między BS a M i dlatego zastanawiam się czy treningowo w ogóle ma sens używania ST.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Tempo chwilowe - wiadomo pokazuje cuda, ale czasem w idealnych warunkach (prosty odcinek, żadnych drzew) kiedy biegnę ze stałym tempem obserwuję coś ciekawego. Patrząc na tempo chwilowe przez cały kilometr widzę, że oscyluje bardzo blisko np. 6:05. Jednak na wyświetlanym podsumowaniu kilometra pokazuje się średnia 5:45. Jakim cudem średnia z niższej prędkości daje wyższą? Wygląda to zupełnie tak, jakby to obliczania tempa chwilowego były brane te bardziej 'poprawne' dane (takie jak w endomondo), natomiast do obliczania dystansu i prędkości średniej już te przekłamane.
U Ciebie różnica jest niewielka, u mnie to prawie jak różnica między BS a M i dlatego zastanawiam się czy treningowo w ogóle ma sens używania ST.
-
- Zaprawiony W Bojach
Z moich doświadczeń zrzucania treningó wz Garmin 305 na sport tracka i endomondo. To endomondo nie robi żadnej korekty trasy pokazuje dane jak na Garminie wyświetlaczu. A takie korekty robi nakładka sportracka przy czym róznice sa symboliczner
no. dziś sportrack zrobil korekte na 10.08 km a garmin pokazywal na wyswietlaczu 10.06 km czyli zrobił 20 metrowa koretke.
Dlatego sporttrack jest we best i zrzucajncie na sportracka.
Tompoz
no. dziś sportrack zrobil korekte na 10.08 km a garmin pokazywal na wyswietlaczu 10.06 km czyli zrobił 20 metrowa koretke.
Dlatego sporttrack jest we best i zrzucajncie na sportracka.
Tompoz
Tompoz
-
- Stary Wyga
u mnie test (krótki) na nokii 6730classic wyszedł tak:
sports tracker 6,54 km
endomond 6,25 km
sports tracker +4,64% więcej.
sports tracker 6,54 km
endomond 6,25 km
sports tracker +4,64% więcej.
[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]
-
- Zaprawiony W Bojach
Z instrukcji do Nokia 2710:Santiago pisze:
dokładnie, najwyższą dokładność mają tylko amerykańskie odbiorniki wojskowe, żołnierze specjalnie zakłócają sygnał, aby nie było można przez cywilów np bomby namierzyć przez terrorystów, czy mają to utrudniać ataki terrorystyczne itp...
zawsze będzie nie dokładnie, zależy również od pozycji satelit na niebie, potrzebne, bodajże z 4 satelity nad urządzeniem, i to nie najdalej, oraz nie za szybko poruszające się no i warunków atmosferycznych i otoczenia
zakłócenia wprowadzone sztucznie do systemu nazywają się SA [selective availability] i sprawiają, że każdy urządzenie GPS, pozostawiony w bez ruchu, będzie stopniowo wykazywał zmiany pozycji w promieniu kilkuset metrów.

Przykro i jakby to powiedzieć - wszystkie te urządzenia to zwykłe gadżety łechtające naszą próżność

Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 48min 00
A czy ten sports tracker działa na nokia e65?
- kubako83
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wg. OVI e65 nie obsługujeArsza1910 pisze:A czy ten sports tracker działa na nokia e65?

Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
-
- Stary Wyga
Trochę było na tym wątku porównywania NST i Endomondo, a zobaczcie porównanie Endomondo z..... Endomondo
Pierwszy bieg 1 stycznia, drugi bieg 3 stycznia - trasa co do metra ta sama, a pomiar 1 sty wariował jak szalony
http://img683.imageshack.us/g/1styp.jpg/
różnica, bagatela 2km

Pierwszy bieg 1 stycznia, drugi bieg 3 stycznia - trasa co do metra ta sama, a pomiar 1 sty wariował jak szalony

http://img683.imageshack.us/g/1styp.jpg/
różnica, bagatela 2km

[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]