Garmin Fenix 3/3HR

Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a przy wykalibrowaniu footpoda jak macie ustawiony dystans i predkosc na "always" czy tylko predkosc?
bo ostatnio jak ustawilem oba na "always" to jakies dziwdla wyszly w wyrysowaniu sladu.
dzis jak dalem tylko predkosc na "always" a dystans na off to w terenie po lesie slad wyszedl bardzo ladnie.
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
PKO
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wymieniłem baterię w footpodzie, zainstalowałem go tak nisko jak to możliwe, tuż przy początku sznurówek i pobiegłem lekkie rozbieganie 45min. Wyszło świetnie! Tempo nadal co 5 sek ale już się przyzwyczaiłem i nie przeszkadza to wcale. Ale wskazania bardzo stabilnie i bardzo wiarygodnie porównując z komunikatami Auto Lapa. Ustawienia takie jak pisze anatom: prędkość na "always" a dystans na "off".

Po zakończeniu treningu współczynnik kalibracji nadal był na początkowe 100.0, czyli auto kalibracja nie zaskoczyła. Wrzuciłem plik fit do zabawki fellrnr.com i nowy współczynnik 101.0 wbiłem do zegarka, a auto kalibrację wyłączyłem. Będę dalej obserwował wskazania tempa chwilowego, ale jestem bardzo dobrej myśli :)

Mała ciekawostka, program w wersji 2.7 plik TCX wyeksportowany z GC uznał za błędny, bez danych z footpoda. Dopiero wersja 3.0 Beta pozwoliła przeprowadzić kalibrację na pliku FIT. Grunt że działa :)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moje najnowsze odkrycie: wyłączony kompas (w ustawieniach sensora sa opcje ON, AUTO, OFF) daje mi o niebo lepsze ślady niż wszystko co widziałem od marca.
Miejsca gdzie GPS pływał zawsze, teraz są niemal w punkt. Do tego stopnia, że widać po której stronie chodnika biegłem.
Sprawdźcie :)
miłoch
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawa apka ;-)
https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/52fd ... 7877f2f339
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blazko pisze:moje najnowsze odkrycie: wyłączony kompas (w ustawieniach sensora sa opcje ON, AUTO, OFF) daje mi o niebo lepsze ślady niż wszystko co widziałem od marca.
Miejsca gdzie GPS pływał zawsze, teraz są niemal w punkt. Do tego stopnia, że widać po której stronie chodnika biegłem.
Sprawdźcie :)
Sprawdziłem i faktycznie, ślad się poprawił! Glonas miałem wyłączony.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beta 4.64 wyszla.

http://www8.garmin.com/support/download ... 4#Instruct

poprawione gubienie ustawien zakresów tętna.
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Testowo wyłączyłem kompas i u mnie wygląda to tak:

https://connect.garmin.com/modern/activity/894414129

Zdecydowanie gorzej niż zazwyczaj. Chociaż celowo utrudniłem Feniksowi zadanie. Sprawdzę jeszcze na standardowej trasie w lesie.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Również wyłączyłem kompas, ustawiłem zapis Smart, zostawiłem włączony GLONASS i z wgranym śladem ruszyłem na 64km B7D w Krynicy. I zegarek spisał się na medal! Obejrzałem ślad pod lupą i nigdzie nie znalazłem, żeby gdzieś uciekł bokiem. Kilka razy track z zeszłego roku różnił się od nowej trasy, ale nie zmyliło ani nie zamuliło to zegarka, jak to miało miejsce na sofcie 4.20. Pomiar wysokości średnio 10-30m poniżej tego co wynika z map, ale nie przeprowadziłem kalibracji na starcie (kalibracja na Continous). Ode mnie za ten start piątka z plusem!

https://connect.garmin.com/modern/activity/896084218
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale super machnąłeś wynik! Gratulacje!
.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fakt, wynik imponujący!
Grats!

Zmiany z beta 4.64 już w oficjalnym sofcie:
Changes made from version 4.60 to 4.70:

Fixed a potential issue with Scheduled workouts.
Fixed a potential issue with heart rate zones not persisting across software updates. This change will take effect with subsequent software updates.
PS> wybiera się ktoś na BUT w październiku?
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Taka mała ciekawostka ukazała się wczoraj na grupie Fenix 3 talks na Facebooku: gość porównał poprzez Strava zapisy z półmaratonu w Budapeszcie i jego F3 zmierzył 21,67 (GLONASS off, zapis 1 sek, o kompasie nic nie pisze). A znalazł też piękny ślad innego uczestnika z F3, który zmierzył 21,29km i miał zapis Smart oraz GLONASS na on. Teza którą kolega stawia brzmi sensownie. Trzeba będzie sprawdzić.
This tells me, that GPS is "only disturbing" this watch and the less GPS signal it receives, the better result it produces...
PS. Mój ślad z B7D też był Smart. Bo przy 8h nie widzę sensu analizowania każdego wahnięcia tętna i tempa. Dokładność GPS zdaje się "gratis" ;)
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Taka mała ciekawostka ukazała się wczoraj na grupie Fenix 3 talks na Facebooku: gość porównał poprzez Strava zapisy z półmaratonu w Budapeszcie i jego F3 zmierzył 21,67 (GLONASS off, zapis 1 sek, o kompasie nic nie pisze). A znalazł też piękny ślad innego uczestnika z F3, który zmierzył 21,29km i miał zapis Smart oraz GLONASS na on. Teza którą kolega stawia brzmi sensownie. Trzeba będzie sprawdzić.
This tells me, that GPS is "only disturbing" this watch and the less GPS signal it receives, the better result it produces...
PS. Mój ślad z B7D też był Smart. Bo przy 8h nie widzę sensu analizowania każdego wahnięcia tętna i tempa. Dokładność GPS zdaje się "gratis" ;)
Jest coś na rzeczy.

ustawienia jak w stopce, tyle że zapis SMART. Tak dobrego śladu na Łasze jeszcze nie miałem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Zapis Smart co ile sekund zapisuje?
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na tyle często żeby nie było stupid.

Nie ma reguły.
Awatar użytkownika
Rob
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Co jakiś czas, nie podczas treningu, na ekranie zegarka pojawia się komunikat 'Pas ruchu czysty' i czerwone strzałki:-). Po kilku sekundach znika.Wersja sw 4.70, na wcześniejszych też się pojawiało. Wygląda to jak komunikat z nawigacji samochodowej. Niby w niczym nie przeszkadza, a jednak trochę irytuje.
Czy ktoś z Was miał coś podobnego?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ