Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Fascik biegasz z mp3?
PKO
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Fascik biegasz z mp3?
Od dwóch lat nie biegam z muzyką. Na początku pomagała, teraz tylko przeszkadza. :)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak pytam bo zauważyłem wpływ różnych słuchawek na wskazania tętna. Może chodzi o ekran w przewodach..
Awatar użytkownika
norkun
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pytanie trochę z innej beczki (sorry jeżeli już było, nie mogłem znaleźć). Czym dla biegacza różni się Feniks 1 ze wszystkimi aktualizacjami od Feniksa 2?
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

norkun pisze:Pytanie trochę z innej beczki (sorry jeżeli już było, nie mogłem znaleźć). Czym dla biegacza różni się Feniks 1 ze wszystkimi aktualizacjami od Feniksa 2?
hmm biorąc pod uwagę biegacza to praktycznie niczym - ma możliwość pomiaru najważniejszych parametrów dla aktywności (poza dynamiką biegu, VO2Max, itp). To czego w F1 nie ma to opcje (chyba) narciarstwa oraz pływania... Pozostałe funkcje F1 zostały przeniesione do F2 i dodano opcje pływania oraz narciarstwa.
Awatar użytkownika
norkun
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się nad kupnem 2, ale z tego co tu czytam chyba nie ma to większego sensu jezeli problemem nie jest soft i zacząłem się zastanawiać nad 1. Jest jeszcze Suunto, ale mam w domu dwa Garminy z których jestem razem z żoną zadowolony i chciałem zostać w "stajni"
NTom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dodano jeszcze Multisport - czyli funkcję dla triathlonistów. Ogólnie zegarek działa nieźle. Fakt, że w lesie potrafi rysować zygzaki, ale nigdy przez jeziora mnie nie przeprowadzał. Ostatnio biegłem półmaraton, który przechodził w 99% w lesie i pomylił się jeżeli chodzi o odległość o ok. 250 metrów. Nie wiem czy to dobrze czy źle bo to mój pierwszy taki zegarek. Za to nigdy nie miałem problemów z zacinaniem się zegarka. Łączył się od początku szybko z satelitami ( również w domu), dość sprawnie zapisuje treningi ( również te dość długie), błyskawicznie znajduje pasek HRM no i żywotność baterii też dobra. Natomiast dokładność gps na kolana nie powala- i to mogliby poprawić
basog
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Macie włączoną funkcję Prędkość 3D i Dystans 3D? Nie mogę znaleźć informacji, czy ma to sens przy bieganiu - domyślam się, ze przy jeździe na nartach ma to rację bytu.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

NTom pisze:dodano jeszcze Multisport - czyli funkcję dla triathlonistów.
A tak - fakt! :)
NTom pisze:Za to nigdy nie miałem problemów z zacinaniem się zegarka. Łączył się od początku szybko z satelitami ( również w domu), dość sprawnie zapisuje treningi ( również te dość długie), błyskawicznie znajduje pasek HRM no i żywotność baterii też dobra. Natomiast dokładność gps na kolana nie powala- i to mogliby poprawić
U mnie problemy z przycinaniem też nie występowały do czasu update do jednej z wersji 3.x (nie pamiętam której). Obecnie mam przycięcia - ale nie w trakcie samej aktywności - bo tu pięknie przełącza się pomiędzy ekranami ale już po zapisie i wyjściu z aktywnosci zegarek potrafi zawiesić się na dobrych kilkadziesiąt sekund. Objawem jest zatrzymany czas (sekundy stoją w miejscu) by nagle obudzić się i z wartości np. 12:05:31 przeskoczyć na 12:06:11. Łączenie z pasem HR - bez problemów, tak sam odczyt tętna jest OK i zegarek reaguje bardzo dobrze. Dokładność GPS - tu niestety jest duży problem - tak jak pisałem kiedyś i obserwowałem wskazania "dokładności" na zegarku - otwarte niebo - 9-12 m. Wystarczy jednak tylko kilka drzew i dokładność drastycznie spada do 20-27 m. Ostatnie bieganie po lesie w Łebie położyło F2 na kolana - gubił satelity.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

basog pisze:Macie włączoną funkcję Prędkość 3D i Dystans 3D? Nie mogę znaleźć informacji, czy ma to sens przy bieganiu - domyślam się, ze przy jeździe na nartach ma to rację bytu.

Pewnie że mam funkcje włączoną, w górach i nierównym terenie ma to sens, inaczej jest dystans liczony, prędkość.
MaGrabo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Panowie nie wiem co jest ale po wymianie Fenixa na nowy model po 5 treningach z czystym sumieniem stwierdzam że w końcu wszystko działa tak jak powinno.
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

MaGrabo pisze:Panowie nie wiem co jest ale po wymianie Fenixa na nowy model po 5 treningach z czystym sumieniem stwierdzam że w końcu wszystko działa tak jak powinno.
To dobre wieści. Do mnie wymieniony ma dotrzeć jutro, mam nadzieję że również będę zadowolony.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Wczoraj pierwszy trening z F2. Miasteczko + puszcza. Dokładność między 8 a 19m. Gorzej niż 910xt ale chyba wystarczająco. Na wgranej OSM łatwo było się zlokalizować :-)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
bielki81
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:46:32
Życiówka w maratonie: 04:46:25

Nieprzeczytany post

Witam,

Z góry przepraszam za ten przydługi opis.

Wczoraj chciałem poznać nową trasę rowerową i F2 miał robić za nawigację, ale coś poszło nie tak.
Kolega podesłał mi gpx z trasą, którą poleca.
Zaimportowałem do BC, prze konwertowałem ze śladu na drogę i wrzuciłem na zegarek.
Plik obejmował trasę około 20km, ponieważ to był ślad, a nie ręcznie wyrysowana trasa, wiec posiadał z 400punktów i zajmował około 200kb.
Wybrałem w zegarku tryb nawigacji i wybrałem zaplanowaną drogę i jazda.
Ponieważ pierwszy raz korzystałem z trybu jazdy na orientację to chwilę bawiłem się przełączając ekrany gdy jeszcze jechałem po znajomym mi odcinku trasy,
Pierwszy problem to czytelność mapy gdy trasa pokrywa się z siecią dróg, musiałem się przyglądać, która kreska to ulica, a która moja trasa, zegarek był przyczepiony do kierownicy, wiec zmieniałem zoom mapy aby poprawić widoczność, ale bez różnicy czy miałem ustawione 5km, czy 300metrów to zegarek jakby nie nadążał z dogrywaniem mapy, co wyglądało bardzo kiepsko, bo nawet nie widać było trasy, tylko mój trójkącik i ślad, który powstawał po moim przejechaniu, nie było widać ani mapy, ani trasy przez ze mnie wyznaczonej, bo nawet bym chyba wolał już nie widzieć mapy, która przy sieci miejskich dróg okazuje się nieczytelna, tylko moją trasę, ale sytuacja powtarzała się wielokrotnie, mapa się odświeżała, potem przesuwała, ale w jej miejsce nie pojawiała się dalsza część mapy, tylko czarna dziura i po chwili wyjeżdżałem za mapę, bez żadnej wiedzy czy dobrze jadę, wiec ponieważ już podjąłem wyzwanie poznania nowej trasy i byłem już parę kilometrów od punktu do którego mogę zawrócić, to przestawiłem ekran na kompas/azymut, czy jak to się nazywa i pokazany miałem jedynie kierunek do następnego punktu, nawet dobrze to działało, bo na skrzyżowaniach pokazywało ewidentnie, że muszę skręcić, ale jednak raz się pomyliłem i na rozwidleniu pojechałem źle, ale nie chciało mi się zawrócić, stwierdziłem że zaraz wrócę na trasę jak będzie tylko ku temu okazja, ale kompas ciągle pokazywał, że mam zawrócić do punktu, który pominąłem, niby sensownie gdybym biegł na zawodach to ominięcie punktu to dyskwalifikacja, ale w tym przypadku miałem nadzieje, że jak wrócę na trasę to będę mógł dalej kontynuować i F2 jakoś mnie poprowadzi, ale jednak nie, kompas ciągle pokazywał jeden punkt, wiec wróciłem do tej nieszczęsnej mapy i tu zaskoczenie, bo pomimo że jechałem zgodnie z trasą wcześniej zaplanowaną to na mapie nie było wyrysowanej mojej drogi, po prostu sama mapa i moja pozycja, wiec musiałem co chwila się zatrzymywać i wyciągać telefon, porównywać swoją pozycję na google maps z tym co miałem zaplanowane.

I po tym długim opisie wreszcie pytanie, co powinienem zrobić?
czy jest opcja w trakcie aktywności aby skasować jakiś punkt, bo coś takiego widziałem przed rozpoczęciem, że jest edycja i tam można zmieniać kolejność lub kasować punkty, ale czy w trakcie można? chociaż gdybym miał do skasowanie z 10-20 punktów to bym chyba odpuścił.
Druga rzecz, to czemu tak słabo odświeża tą mapę (jest to wersja PL Topa, którą dostałem z zegarkiem i wgrany odpowiedni fragment), przecież z tego nie da się korzystać, a jechałem dosyć wolno wczoraj, myślę że moja prędkość była bardziej zbliżona do biegu, przez te ciągłe patrzenie na zegarek. No i dlaczego jak mapa nie nadąża to nie widać również wyrysowanej drogi po której powinienem jechać, a potem gdy zjechałem z trasy i na nią wróciłem to mapa przestała pokazywać moją zaplanowaną trasę?

soft 3.70
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Niestety procek w tym maleństwie nie jest zbyt szybki, więc wydaje mi się że przy prędkościach samochodowych i rowerowych nie da rady odświeżać mapy. Jedyne co widzę to w domu przygotowanie sobie trasy z punktami tylko na najważniejszych skrzyżowaniach i zakrętach. Ewentualnie wywalenie mapy, wgranie sobie tylko najważniejszych navpointów(takie rozwiązanie sprawdziło mi się na FR305). Inne cechy pewnie dopiero posprawdzam w najbliższym czasie.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ