Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Heimdall
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

małymiś pisze:Ale przecież już kupiłeś. Zapłata to tylko rozliczenie do którego jesteś zobowiązany.

Ambit2 to porażka? Czemu?

No chyba bym był idiotą żeby coś kupić nie działającego i za to zapłacić kto mnie do tego zmusi,i do niczego nie jestem zobowiązany,co mam zapłacić i zaraz odesłać zegarek bo mam na to 10 dni chyba ktoś tu jest niepoważny,i jeszcze się prosić o zwrot kasy.Co do ambita zegarek może przesadziłem że porażka ale,właśnie podobne rzeczy mi się dzieją jak z Garminem.
PKO
andzrej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:11

Nieprzeczytany post

Heimdall pisze:
małymiś pisze:Ale przecież już kupiłeś. Zapłata to tylko rozliczenie do którego jesteś zobowiązany.

Ambit2 to porażka? Czemu?

No chyba bym był idiotą żeby coś kupić nie działającego i za to zapłacić kto mnie do tego zmusi,i do niczego nie jestem zobowiązany,co mam zapłacić i zaraz odesłać zegarek bo mam na to 10 dni chyba ktoś tu jest niepoważny,i jeszcze się prosić o zwrot kasy.Co do ambita zegarek może przesadziłem że porażka ale,właśnie podobne rzeczy mi się dzieją jak z Garminem.
Spróbuj ale ostrzegam ze sprzedawca może wtedy zgodnie z prawem zażądać od Ciebie zapłaty ( a nawet uzyskać tytuł wykonawczy komornika) bo nie wywiązywałeś się z umowy. I nie piszę tego złośliwie, możesz oczywiście ugadać się ze sprzedawcą że po prostu się rozmyśliłeś i możliwe ze ci odpuści. Jednak prawo trzeba znać i pamiętać ze działa ono w dwie strony.
Ja bym nie zakładał od razu że fenix będzie u mnie źle działał. Na zagranicznych forach jest dużo opinii które go chwalą, również wskazania gps.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Jest tak jak pisze Andzrej.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

no tak, 10 dni, mea culpa.

jednakże nie znajduję w ustawie żadnych obostrzeń z których wynika że konsument nie może odstąpić od umowy wcześniej niż po otrzymaniu towaru. a w tym i wielu innych przypadkach byłoby to niezgodne z jego interesem.

moim zdaniem nie jest też wymagane "specjalne oświadczenie o zwrocie towaru" a jedynie jego forma pisemna.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
andzrej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:no tak, 10 dni, mea culpa.

jednakże nie znajduję w ustawie żadnych obostrzeń z których wynika że konsument nie może odstąpić od umowy wcześniej niż po otrzymaniu towaru. a w tym i wielu innych przypadkach byłoby to niezgodne z jego interesem.

moim zdaniem nie jest też wymagane "specjalne oświadczenie o zwrocie towaru" a jedynie jego forma pisemna.
Ja nie jestem prawnikiem i interpretuję "USTAWA z dnia 2 marca 2000 r.o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" własnie w ten sposób. Artykuł 10 mówi iż "Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy ( czyli wtedy kiedy odbierasz ją od operatora pocztowego) a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi – od dnia jej zawarcia.
Co do formularza to jeżeli napiszesz maila iż chcesz odstąpić to też stanowi "specjalne oświadczenie o zwrocie towaru".
Wydaje mi się jednak że nie ma co tutaj dalej o tym dyskutować bo tylko powiększamy ten watek.
Podczas swoich zakupów zwracałem towar kilkunastokrotnie, nigdy nie miałem z tym problemu ale zaznaczam zawsze to robiłem gdy już towar u mnie był a ja go sobie dokładnie obejrzałem.
Moje zdanie podziela na przykład http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... owaru.html
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja również nie jestem prawnikiem, ale opieram się na opinii innych, z których wynika że określenie terminu jest tu przepisem semidyspozytywnym , a pośrednio także na własnym empirycznym doświadczeniu - dwukrotne odstąpienie od umowy przed otrzymaniem towaru.
andzrej pisze: tylko powiększamy ten watek.
myślę że zalety fenixa2 zostały tu już wystarczająco dokładnie opisane
Now, self-destruction…
andzrej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:ja również nie jestem prawnikiem, ale opieram się na opinii innych, z których wynika że określenie terminu jest tu przepisem semidyspozytywnym , a pośrednio także na własnym empirycznym doświadczeniu - dwukrotne odstąpienie od umowy przed otrzymaniem towaru.
andzrej pisze: tylko powiększamy ten watek.
myślę że zalety fenixa2 zostały tu już wystarczająco dokładnie opisane

Nie obraź się ale na początku powołujesz się na typowy bełkot prawniczy którym jazdę po pijanemu i spowodowanie wypadku można tłumaczyć " pomrocznością jasną" .
Dobrze że potem opisujesz własne doświadczenia . Pisałem wyżej ze taki sposób też jest teoretycznie możliwy.
I na końcu masz największą rację, napisze złośliwie ze najlepiej zalety fenixa2 opisał producent.
Mówiąc jednak szczerze mam znajomych którzy biegają z Fenixem i sobie chwalą. Ja mam Ambita2 i czasem porównujemy treningi i większość się zgadza. Czasem oczywiście coś im niespodziewanego "wyskoczy" ale czasem to ja zazdroszczę im danych z dynamiki biegu lub mapy (mapki topograficznej).
No ale wtedy mówię sobie że Emelie i Kilian biegają z Suunto i od razu mi lepiej.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

andzrej pisze:Nie obraź się ale na początku powołujesz się na typowy bełkot prawniczy
nie, to że nie rozumiesz mnie nie obraża. gdybyś chciał się jednak wgłębić w temat - daj znać. zrobię co w mojej mocy choć, jak powiadam, ani prawnikiem ani nauczycielem nie jestem.
andzrej pisze:Pisałem wyżej ze taki sposób też jest teoretycznie możliwy.
gdzie? tu? a, przepraszam, nie zauważyłem
Now, self-destruction…
andzrej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
andzrej pisze:Nie obraź się ale na początku powołujesz się na typowy bełkot prawniczy
nie, to że nie rozumiesz mnie nie obraża. gdybyś chciał się jednak wgłębić w temat - daj znać. zrobię co w mojej mocy choć, jak powiadam, ani prawnikiem ani nauczycielem nie jestem.
andzrej pisze:Pisałem wyżej ze taki sposób też jest teoretycznie możliwy.
gdzie? tu? a, przepraszam, nie zauważyłem

Czy ty naprawdę czytałeś to co zamieściłeś w linku?
Chyba raczej nie, bo inaczej nie powoływał byś się na taki stek semiimperatywnych pierdół :chrap:. Ja przeczytałem i mam nadzieję iż ten Pan skończył studia i czerpie radość ze stosowana tych przepisów w życiu zawodowym.
Chciałbym zakończyć już o tym dyskusję, a więc życzę Ci dobrego biegania, a sam postaram sobie oczyścić umysł podczas dzisiejszego treningu.
MaGrabo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a że tak zapytam skromnie ... co to wnosi do wątku?
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No chyba tyle, ze w przypadku zwrotu Fenixa2 warto znać swoje prawa :-)
Heimdall
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No tak wszysko wiemy oprócz tego o co zpaytałem,ale już nie ważne Fenix leci do mnie,pozdrawiam.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poczytaj kilka stron wstecz (np. posty fascika).
wygląda na to, że główne bolączki pozostały.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

No cóż. Jutro się okaże czy będę zadowolony czy nie...
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

małymiś pisze:poczytaj kilka stron wstecz (np. posty fascika).
wygląda na to, że główne bolączki pozostały.
:) Tylko by nie wyszło na to, że jestem "hejterem F2" ;P Generalnie skusiłem się na zakup F2 ponieważ to rozwiązanie all-in-one i spełniło moje wymagania co do funkcji. A jak się miało sprawdzić dowiedziałem się dopiero po zakupie (bo w kwietniu, kiedy dokonywałem zakupu było skąpo ze szczegółowymi recenzjami i testami). Na początku było kilka bolączek, jednak z każdą aktualizacją Garmin coś poprawił... ale i coś psuł.

Dziś poleciałem na trening (był master reset po ostatnim feralnym treningu w Łebie) i znów problemy ze skokowym tempem chwilowym - i to jest dokładnie widoczne na zegarku - raz pokazuje tempo np. 6:40 a za chwilę (3-4 sekundy) 4:30. :/ Dla przykładu zoom dla kawałka treningu - eskport z GC i Endomondo. Rozumiem, że mogą być skoki tempa chwilowego rzędu 10-15 sekund ale nie różnice 1-2 minut. Dodatkowo zrzut z Rubitrack pokazujący tempo 100-metrowych odcinków by bardziej zobrazować to o co mi chodzi. Obrazki w załączeniu. Zerknijcie na kolorowe słupki z Rubitrack - od km 6,9 do km 8,4. Widać anomalie. Od km 8,5 do 11,4 jest już ok. OK było także od 0 do km 6,5.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ