f.lamer pisze:no tak, 10 dni, mea culpa.
jednakże nie znajduję w ustawie żadnych obostrzeń z których wynika że konsument nie może odstąpić od umowy wcześniej niż po otrzymaniu towaru. a w tym i wielu innych przypadkach byłoby to niezgodne z jego interesem.
moim zdaniem nie jest też wymagane "specjalne oświadczenie o zwrocie towaru" a jedynie jego forma pisemna.
Ja nie jestem prawnikiem i interpretuję "USTAWA z dnia 2 marca 2000 r.o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" własnie w ten sposób. Artykuł 10 mówi iż "Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy ( czyli wtedy kiedy odbierasz ją od operatora pocztowego) a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi – od dnia jej zawarcia.
Co do formularza to jeżeli napiszesz maila iż chcesz odstąpić to też stanowi "specjalne oświadczenie o zwrocie towaru".
Wydaje mi się jednak że nie ma co tutaj dalej o tym dyskutować bo tylko powiększamy ten watek.
Podczas swoich zakupów zwracałem towar kilkunastokrotnie, nigdy nie miałem z tym problemu ale zaznaczam zawsze to robiłem gdy już towar u mnie był a ja go sobie dokładnie obejrzałem.
Moje zdanie podziela na przykład
http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... owaru.html