Test BIOMa

kale
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:07

Nieprzeczytany post

Stoję właśnie przed wyborem nowych butów. Przeszukując allegro znalazłem takie BIOM'y.
http://allegro.pl/buty-ecco-biom-b-roz- ... 84098.html
Cena bardzo atrakcyjna. Ale czy nie za bardzo atrakcyjna??
I drugie pytanie: czy wersja z siateczki jest dużo gorsza od tej ze skóry YAK?? W całym wątku dużo pisze się, że ta skóra jest super, świetnie trzyma nogę itd. Czy dużo straci się wybierając wersję z siateczki?? Zwłaszcza, że jeżeli but nie jest podróbką to cena jest super.
pozdrawiam
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
neuropathic
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:25
Życiówka w maratonie: 03:59:14
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panie Adamie a tak poważnie to ile dostał Pan wynagrodzenia za napisanie tej recenzji słodziutkiej o ecco? Bo nie oszukujmy się pisze Pan tak jak Panu za to płacą. Nie jestem wielkim znawcą butów, nawet zwykłym znawcą nie jestem, ale poznaje gdzie kończy się dobra recenzja a zaczyna fikcja.
Tylko kilometry.
dziob.p
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja mam takie pytanie, w sumie to pojawiło się ono powyżej ale nikt nie odpisał.
Czy model z cholewką wykonaną z materiału jest równie zachwalany co ten ze skry ? czy on również tak dobrze dopasowuje się do kształtu stopy?
a drugie pytanie, brzmi: czy na allegro biomy B z materiały w cenie 250 zł to jakaś podróbka ? czy może faktyycznie tak staniały od momentu premiery ?

I jeszcze chciałem dopytać o rozmiarów kę
Czy mając stopę 28,3cm a drugą 27,8cm lepiej kupić but o wymiarze 28,5cm czy 29 cm ?
yacool napisał(a):
"Wojtek, a chińskie trampki z lat '80 pamiętasz? Z takim gumowatym kółkiem na kostce i dwoma wywietrznikami pod łukiem stopy. Przy dobrym zrywie to albo schodziła skóra z nogi albo odrywała się podeszwa od cholewy"
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

W recenzji i wątku forumowym doczytałem że powinno wybrać się numer dopasowany do stopy a nie jak w przypadku "zwykłych" butów biegowych o numer większe niż normalne buty do chodzenia.

Cóż, tak zrobiłem, mając stopy o wymiarach ~ 28,3 i 28,7 (czyli 29, co zwykle skłania mnie do kupna butów o wkładce 29,5 lub 30) kupiłem Biom B rozmiar 44 - lewy but (stopa 28,3) jest super dopasowany, niestety prawy jest dobry tylko do chodzenia, przy bieganiu palce dochodzą do przedniej ścianki buta - no niestety mam taką dziwną przypadłość - moja prawa stopa to typ stopy greckiej - delikatnie większy jest drugi palec, podczas gdy w lewa stopa to stopa egipska, drugi palec jest mniejszy od dużego, przy czym w obu stopach rozmiar od pięty do dużego palca jest mniej więcej taki sam. Czasem dobranie dobrych butów jest ciężkie ...

Czy użytkownicy tych butów mogą mi powiedzieć, czy można liczyć na to że z czasem but się nieco rozejdzie ?

Obawiam się że rozmiar 45 będzie za duży, podczas gdy w 44 mam lekki dyskomfort tylko w jednym bucie ....
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

neuropathic pisze:Panie Adamie a tak poważnie to ile dostał Pan wynagrodzenia za napisanie tej recenzji słodziutkiej o ecco? Bo nie oszukujmy się pisze Pan tak jak Panu za to płacą.
Panie neuropathic, Pańskie rozumowanie dowodzi, że Pan na pewno by tak pisał, ja tak nie piszę.

Pozytywne recenzje napisane przeze mnie są także efektem tego, że w momencie kiedy otrzymuję propozycję przetestowania jakiegoś buta mówię "tak" lub "nie". Posiadając pewne doświadczenie wiem już czy jakiś but ma szanse być dla mnie dobrym czy nie.
dziob.p pisze:Czy model z cholewką wykonaną z materiału jest równie zachwalany co ten ze skry ? czy on również tak dobrze dopasowuje się do kształtu stopy?

czy na allegro biomy B z materiały w cenie 250 zł to jakaś podróbka ?
Nie biegałem w modelu z materiału, ale wydaje mi się, że to dopasowanie jest raczej typowe dla miękkiej skóry.

bczupa

Wydaje mi się, że niestety się nie rozejdzie. Trzeba dobierać buty do większej stopy. W moim przypadku tak było z rozmiarem, że Biom był rozmiarowo znacznie mniejszy (43) niż np innych modeli (45).
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Wydaje mi się, że niestety się nie rozejdzie. Trzeba dobierać buty do większej stopy. W moim przypadku tak było z rozmiarem, że Biom był rozmiarowo znacznie mniejszy (43) niż np innych modeli (45).
Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź, tak się też obawiałem - buty kupiłem przez Internet i mam prawo zwrotu, niestety będę zmuszony je odesłać choć już podbiły moje serce. Niestety nie udało mi się ich odnaleźć w Warszawie sklepie stacjonarnym aby je przymierzyć przed kupnem, odnalazłem tylko Biom C ale były paskudne (wrażenie po założeniu na stopę) dlatego Biom B kupiłem przez Internet z pewną obawą, a że normalne Ecco noszę 44 więc zaryzykowałem taki rozmiar i poza problemem z rozmiarem, to wiem że to jest but dla mnie - na pewno kupię je jeszcze raz, tym razem 45. Buty są fantastyczne - testowo przebiegłem w nich na tartanie 5km w 25min i wtedy wyszło że jeden jest jednak za mały. Podczas biegu nic nie czułem. Ból palca dotarł do mnie nieco później :)

Biom B jest całkiem inny niż Biom C, które mi zupełnie nie leżał - za miękki, za kapciowaty, nie wiem kto biega w 8min na km, nie znam nikogo takiego.

EDIT: Dodatkowe, potencjalnie przydatne informacje dla przyszłych nabywców:

Przymierzyłem kilka par butów serii BIOM A, B , C w rozmiarach 44, 45, 46 - we wszystkich tych butach przody są wykonane w bardzo specyficzny sposób, przód buta jest bardzo twardy od wewnątrz, dodatkowo szybko rozpoczyna się "ścięcie" , czyli zmniejszenie przestrzeni na stopę począwszy od dużego palca w stronę małych palców.

Z moich obserwacji wynika że te buty nie są odpowiednie dla osób o stopach typu greckiego, tzn. takich które mają drugi palec wybitnie większy od pierwszego (dużego) - niezależnie od rozmiaru buta (nawet gdy jest dużo za duży) po przesunięciu stopy maksymalnie do przodu, gdy stopa zatrzymywała się na najdalej wysuniętym punkcie (w tym przypadku na drugim palcu) odczuwałem dyskomfort - ból tegoż właśnie paluszka. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest zapewnienie odpowiedniej ilości miejsca na palce z przodu ORAZ mocne zasznurowanie buta, tak aby stopa była mocno trzymana w części środkowej i nie przesuwała się wewnątrz buta do przodu.

Posiadam również buty Ecoo Biom Walk (też w wersji Yak) i tam przód buta jest jakoś inaczej wykonany - może nieco szerszy, nie wiem dokładnie w czym tkwi problem ale w Ecco Walk nr 44 nie mam żadnego problemu z drugim palcem, choć wkładka jest identyczna i mogę je pomiędzy butami zamienić to przy przesunięciu stopy w kierunku przodu wynik za każdym razem jest ten sam: but biegowy serii A,B,C - wyraźny ucisk drugiego palca, but serii Walk: pełne zatrzymanie stopy, ale nie wyłącznie na drugim palcu.

Jeśli ktoś ma podobne problemy to zalecam zwrócić na to szczególną uwagę.

Ponieważ u mnie problem jest tylko ledwie odczuwalny (tylko jedna stopa jest delikatnie "grecka", i to nieznacznie) to zdecydowałem się finalnie zatrzymać Biom B nr 44 , przesadnie mocno sznurować prawy but i dać mu trochę czasu na uformowanie (nadzieja matką głupich jak mawiają ...)

Ponieważ buty są tak ładne to zostawiam je sobie do noszenia na co dzień plus do krótszych wybiegań na początek.
Obrazek
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Panie bczupa
obficie skropić denaturatem  but - śmierdzi wiem - i na nogę - rozejdzie się
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
ODPOWIEDZ