Zbyt duże buty do biegania.

wrobeladam31
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 55
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Biegam z przerwami od około dwóch lat w butach zbyt dużych.Buty w jakich chodzę mają rozmiar 42,5 ,a modele do biegania po mieście i w terenie mają rozmiar 44 oraz 44,5.

Wracam do biegania po dłuższej przerwie i planuję start w maratonie.

W związku z tym chciałbym spytać czy jest sens inwestować w mniejsze obuwie np. rozmiar 43/43.5 ,czy biegać w tym zbyt dużym ?

Czy różnica dwóch rozmiarów między zwykłymi butami,a tymi do biegania nie jest zbyt duża ?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam ;)
PKO
dan13
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:20

Nieprzeczytany post

Lepiej mieć buty deko za duże, niż za małe. Jeśli jesteś w stanie tak zasznurować buta, że Ci stopa w nim nie lata to ja bym pozostał przy tych które masz. I nie sugeruj się numeracją tylko długością wkładki. 42,5 to zwykle 27cm, a 44 to tylko 1cm więcej. Kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia, że nosząc na codzień rozm. 42,5 do biegania powinienem mieć 44 i w ten sposób mam że 2 pary przyciasnawych butów ;-)
Jan123

Nieprzeczytany post

dan13 pisze:Lepiej mieć buty deko za duże, niż za małe. Jeśli jesteś w stanie tak zasznurować buta, że Ci stopa w nim nie lata to ja bym pozostał przy tych które masz. I nie sugeruj się numeracją tylko długością wkładki. 42,5 to zwykle 27cm, a 44 to tylko 1cm więcej. Kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia, że nosząc na codzień rozm. 42,5 do biegania powinienem mieć 44 i w ten sposób mam że 2 pary przyciasnawych butów ;-)
Ja .am długość stopy 29 cm -46 rozmiar.
Przy długości do 30,5 cm mam czarne paznokcie po maratonie kupuję buty 31-32cm i jest ok czyli 2 cm więcej to takie minimum
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A jeśli czuję że stopa mi trochę klapie nawet przy mocno zasznurowanych i troszkę ciężko biegać na śródstopiu to powinienem je zmienić?
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A jeśli czuję że stopa mi trochę klapie nawet przy mocno zasznurowanych i troszkę ciężko biegać na śródstopiu to powinienem je zmienić?
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Stopa w bucie klapie? Jak tak to but za duży. Czy może "klapie" podeszwa o nawierzchnię?
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

EDIT: Okazało się że większe buty które posiadam(Adidas Glide Boost) mają rozmiar aż 45 2/3 .

To jest różnica ponad 3 numery w stosunku do moich normalnych,ale nie powiedziałbym że stopa klapie.Jeśli mocno buta zawiążę jest okej,ale czuję że but mógłby być spokojnie 2cm krótszy.Myślicie warto zabrać te buty w odstawkę i kupić uniwersalny model o rozmiarze 43,5/44 ?

PS. Czy takie buty: https://www.ambersport.pl/nike-lunarcon ... PgQAvD_BwE nadają się do biegania po asfalcie ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ