Rozmiar Pegasusów 34

Kejsar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Tydzień temu przymierzyłem buty Nike Pegasus 34 w sklepie, ale nie mogłem się zdecydować, czy wybrać rozmiar 43, czy 44. Ostatecznie zamówiłem dwa te rozmiary przez Internet (na oficjalnej stronie było taniej, ze względu na dużą przecenę :D) i zamierzam jedną parę zwrócić. Problem w tym, że obie pary są dla mnie wygodne.

Dzisiaj przebiegłem 5 km w butach o rozmiarze 43 i nie odczuwałem, że są za małe. Jedyne czego mogę się przyczepić (a może to tak ma być?), to wypuklenie pod zewnętrzną częścią stopy (od dołu), które wyraźnie czuć jak stoję (podczas biegu nie zwracałem na to zbytnio uwagi). Może po prostu muszą się dopasować do mojej stopy? Albo to cecha tego modelu, skoro ponoć są to buty dla stopy neutralnej i supinującej?

W rozmiarze 44 jest mi nieco wygodniej (czuć trochę mniej te wypuklenie), ale jeszcze w nich nie biegałem. Ale wydaje mi się, że mam za dużo luzu w przodzie. Z moich pomiarów wynika, że jest tam ponad 1 cm luzu. W 43 długość luzu mieści się w przedziale od 0,5 cm do 1 cm, więc tak jak powinno być. Czytałem, że ten model butów jest dość wąski, ale ja mam dosyć wąskie stopy, raczej. Może to normalne, że w lekko za dużym bucie może być mi nieco wygodniej, a po jakimś czasie się okaże, że będzie za słabo trzymał stopę i obcierał ją?

Wiem, że nikt mi przez Internet nie jest w stanie dobrać rozmiaru butów, ale może ktoś z Was miał ten model i odczuwał też wyraźnie wypuklenie pod zewnętrzną częścią stopy?

Proszę o radę.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 07 maja 2018, 23:47 przez Kejsar, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jaką masz długość stopy (tej dłuższej)?
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Kejsar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:A jaką masz długość stopy (tej dłuższej)?
Tylko problem w tym jak zmierzyć to w miarę dokładnie? Wiadomo, że tutaj nawet milimetry grają rolę :P

Wychodzi mi raz 27 cm, a raz 28 (mierząc od części stopy nad piętą do czubka palca, równolegle względem podłogi) przy użyciu dwóch linijek i fugi od płytek, żeby w miarę prosto położyć stopę względem linijki :P

@Edit ale to aż dziwne, bo w tych 44 mam bardzo dużo luzu.
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wg mnie sprawa jest oczywista, masz zwrócić 44 bo............... nie są używane

nie wyobrażam sobie zwracania używanych butów (nawet 5km), ja nie chciałbym ich potem kupić, nowe to nowe. Ty chciałbys dostać buty gdzie widać, że zaliczyły już coś, a napewno ślad po 5km jest na podeszwie
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak masz stopę nie mniejszą niż 270 mm to wg mnie tylko 44 wchodzi w grę.
BLOG - KOMENTARZE
Kejsar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:Jak masz stopę nie mniejszą niż 270 mm to wg mnie tylko 44 wchodzi w grę.
Tylko że w tych 44 mam więcej niż 1 cm luzu (jeśli to się mierzy od najdalszego punktu stopy do końca buta, to plus minus 1,5 cm). A w 43 wydaje mi się, że mieści się to w przedziale 0,5 cm do 1 cm. Ten luz mierzy się od najdalszego punktu stopy do końca buta, czy trochę wcześniej? Przed mierzeniem luzu należy przesunąć stopę maksymalnie do tyłu?
krzychooo pisze:wg mnie sprawa jest oczywista, masz zwrócić 44 bo............... nie są używane
Pracownik nike.com napisał mi, że można zwracać używane. Nie wiem jak to tam funkcjonuje, czy sprzedają potem je jako nowe, czy jak, ale jeżeli faktycznie będą w nieodpowiednim stanie, to pewnie mi ich nie przyjmą.
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Weź takie, które są dla ciebie wygodniejsze. Ja ze stopą 270 mm noszę 44 i na zbiegach dobijam palcami do czubka.
BLOG - KOMENTARZE
Kejsar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Teraz zmierzyłem dłuższą stopę (to chyba ta dłuższa) i wyszło 26,7 cm. Ogólnie w obydwóch parach czuję lekki ucisk po zewnętrznej stronie stopy od dołu (w tych większych jest w ogóle nieznaczący), może tak po prostu musi być, dopóki wkładka się nie dopasuje do stopy. We wszystkich czuję wręcz mikroskopijne ocieranie achillesów o buty, zwłaszcza w stopkach, lecz w większych butach trochę bardziej.

Poniżej podaję linki do zdjęć, na których staram się dotykać palcem końca stopy w bucie :D, nie wiem, czy to jakoś pomoże, ale już sam nie wiem które wybrać :/ Obawiam się, że w tych luźniejszych stopa może mi zbyt bardzo latać, a znowu w ciaśniejszych, że są lekko za wąskie, albo, co gorsza, za krótkie.

Rozmiar 43:
https://prnt.sc/jfqean
https://prnt.sc/jfqedl

Rozmiar 44:
https://prnt.sc/jfqffc
https://prnt.sc/jfqfaq

Gdy mierzę odległość od czubka palca do gumy z przodu w tych 43, to wychodzi mi nawet więcej niż 1 cm, co jest dziwne, jeśli się spojrzy na tabelę rozmiarów na stronie Nike.
Pierwszy raz kupuję buty typowo do biegania (wcześniej kupiłem do biegania, ale tylko dlatego, że mi się wizualnie podobały, nie biegałem jeszcze wtedy), więc proszę o wyrozumiałość :P
Kejsar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zamykam temat. Zostawiłem 43, niebawem okaże się, czy to dobry wybór :D Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ