Współpraca zegarka z krokomierzem

JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Interesuje mnie kwestia współpracy krokomierza (jakby tego gadżetu nie nazwać) z zegarkiem wyposażonym w GPS. Mam na myśli dowolny przypadkowy i tani footpod np. Adidasa, oraz dowolny zegarek biegowy z GPS. Zależy mi na tym, aby w momentach, gdy z jakichś powodów sygnały z satelitów GPS są zbyt słabe zegarek automatycznie przełączał się na interpolowanie prędkości biegu oraz przebytej drogi za pomocą skalibrowanego krokomierza (footpod’a).
Zgaduję, że każdy trochę lepszy zegarek biegowy ma możliwość przełączania GPS <=> krokomierz na okoliczność biegu w hali bez widoczności satelitów GPS (np. mój wiekowy Garmin tak ma). Jednakże operowanie ręczne tą funkcją w trakcie biegu jest IMO pozbawione sensu i stąd pytanie, czy taki „automat” każdorazowo zadziała, na czym mi zależy.
Zdaję sobie sprawę, że najprawdopodobniej takie automatyczne (ale czy na pewno automatyczne?) przełączenie na interpolację prędkości i przebytej drogi w wypadku zaniku sygnałów GPS ma miejsce w przypadku korzystania z bardziej skomplikowanych i droższych modeli footpod’a, np. garminowski https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/15516 współpracujący jednakże tylko z wybranymi modelami zegarka tej samej firmy! Jeśli tak jest, to zapewne powyższy footpod przy współpracy z zegarkiem Polara będzie owszem liczył kroki (kadencję), ale prędkości i przebytej drogi już nie będzie interpolował. Podobnie jak footpod Garmina i zegarek Polara. Itd.
Czy dobrze myślę?
Pytanie może wydawać się głupie, ale wychodząc z założenia, że nie ma głupich pytań, a są jedynie głupie odpowiedzi, pozwalam sobie je zadać licząc na wiedzę forumowiczów.
PKO
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To z jakiego źródła zegarek na wyświetlać dane dotyczące prędkości ustawia się chyba przed treningiem. Ale na 100% nie jestem pewny.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak w nowszych modelach Garmina, ale w starutkim FR610 można jedynie włączyć/wyłączyć programowo GPS oraz włączyć/wyłączyć programowo "czujnik na nogę".

Nie kojarzę opcji, która pozwalałaby na wybór pomiaru przebytego odcinka z GPS/footpod'a/GPS lub footpod w przypadku gdy GPS nie widzi satelitów.

Testowałem jedynie z footpod'em Adidas micoach. Łączy się z zegarkiem poprzez Ant+. Działa, ale kadencję trzeba sobie samemu pomnożyć przez dwa (zlicza kroki jednej nogi).
Trudno mi też powiedzieć, czy tempo chwilowe wyświetlane jest na podstawie odczytu GPS czy z footpod'a i w jakich warunkach zlicza dystans z footpod'a (intuicyjnie wydaje się, że powinien zliczać, bo inaczej kalibrowanie footpoda nie miałoby sensu, a taka funkcja w FR610 występuje).
Nigdy tego nie sprawdziłem, bo interesowała mnie głównie kadencja.

Jeśli bardzo Ci zależy i nikt nie odpowie, to przypomnij się. Odszukam czujnik, sparuję z zegarkiem i sprawdzę jak to wygląda na bieżni mechanicznej.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JFP pisze:... Jeśli tak jest, to zapewne powyższy footpod przy współpracy z zegarkiem Polara będzie owszem liczył kroki (kadencję), ale prędkości i przebytej drogi już nie będzie interpolował. Podobnie jak footpod Garmina i zegarek Polara. Itd.
Czy dobrze myślę?
Pytanie może wydawać się głupie, ale wychodząc z założenia, że nie ma głupich pytań, a są jedynie głupie odpowiedzi, pozwalam sobie je zadać licząc na wiedzę forumowiczów.
Tu masz trochę informacji: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 07#p911707
Tłumaczyłem koledze zasadę rejestrowania długości przebiegniętej trasy z footpodem i rysowania jej na mapie przy wykorzystaniu GPS.
Footpod to nie tylko kroki, kadencja. Podaje też tempo i przebytą odległość. W zależności od footpoda masz też inne dane.
Nie każdy sprzęt pozwala na taką współpracę, czyli dane z footpoda a rysowanie trasy z GPS.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JFP pisze:Interesuje mnie kwestia współpracy krokomierza (jakby tego gadżetu nie nazwać) z zegarkiem wyposażonym w GPS. Mam na myśli dowolny przypadkowy i tani footpod np. Adidasa, oraz dowolny zegarek biegowy z GPS. Zależy mi na tym, aby w momentach, gdy z jakichś powodów sygnały z satelitów GPS są zbyt słabe zegarek automatycznie przełączał się na interpolowanie prędkości biegu oraz przebytej drogi za pomocą skalibrowanego krokomierza (footpod’a).
Zgaduję, że każdy trochę lepszy zegarek biegowy ma możliwość przełączania GPS <=> krokomierz na okoliczność biegu w hali bez widoczności satelitów GPS (np. mój wiekowy Garmin tak ma). Jednakże operowanie ręczne tą funkcją w trakcie biegu jest IMO pozbawione sensu i stąd pytanie, czy taki „automat” każdorazowo zadziała, na czym mi zależy.
Zdaję sobie sprawę, że najprawdopodobniej takie automatyczne (ale czy na pewno automatyczne?) przełączenie na interpolację prędkości i przebytej drogi w wypadku zaniku sygnałów GPS ma miejsce w przypadku korzystania z bardziej skomplikowanych i droższych modeli footpod’a, np. garminowski https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/15516 współpracujący jednakże tylko z wybranymi modelami zegarka tej samej firmy! Jeśli tak jest, to zapewne powyższy footpod przy współpracy z zegarkiem Polara będzie owszem liczył kroki (kadencję), ale prędkości i przebytej drogi już nie będzie interpolował. Podobnie jak footpod Garmina i zegarek Polara. Itd.
Czy dobrze myślę?
Weź jedną rzecz pod uwagę - footpod Garmina komunikuje się przez protokół Ant+. Zegarki Polara, Suunto, Tomtom nie dogadują się z Ant+, czyli taki footpod nie zadziała z zegarkami nie obsługującymi Ant+. Są też footpody na BLE (blootooth low energy), ale większość Garminów (poza najnowszymi Fenix 5, Forerunner 935 i 645) nie komunikuje się z BLE.

Generalnie w zegarkach biegowych masz wbudowane akcelerometry, więc w momencie kiedy sygnał GPS zanika, to zegarek pobiera dane odnośnie prędkości z wbudowanego akcelerometru.

Ja mam obecnie ustawione w zegarku naliczanie dystansu i obecnego tempa z footpoda a GPS służy tylko do rysowania mapy. Tyle że takie funkcje są dostępne tylko w nowszych modelach Garmina.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mach82 pisze:Weź jedną rzecz pod uwagę - footpod Garmina komunikuje się przez protokół Ant+. Zegarki Polara, Suunto, Tomtom nie dogadują się z Ant+, czyli taki footpod nie zadziała z zegarkami nie obsługującymi Ant+. Są też footpody na BLE (blootooth low energy), ale większość Garminów (poza najnowszymi Fenix 5, Forerunner 935 i 645) nie komunikuje się z BLE.
Oczywiście, mój błąd, że tego nie podkreśliłem, a zdaję sobie sprawę, że komunikacja odbywa się poprzez BT, lub Ant+.
Podsumowując więc mam na myśli przypadek, kiedy obydwa urządzenia - zegarek i krokomierz komunikują się w tej samej technologii!
JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Footpod to nie tylko kroki, kadencja. Podaje też tempo i przebytą odległość. W zależności od footpoda masz też inne dane.
To jest oczywiste, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. A bynajmniej nie odpowiedź wprost :usmiech: Tak, czy inaczej, dzięki za chęć pomocy!
JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mach82 pisze: Generalnie w zegarkach biegowych masz wbudowane akcelerometry, więc w momencie kiedy sygnał GPS zanika, to zegarek pobiera dane odnośnie prędkości z wbudowanego akcelerometru.
Owszem, ale moje pytanie dotyczy przypadku, kiedy zegarek nie jest wyposażony w akcelerometr.
Z tego co widzę w odpowiedzi kol. Bogusława https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=56543 są przypadki, kiedy krokomierz (tu wprawdzie w postaci paska na klatę HR Run) automatycznie przejmuje wyliczanie trasy i predkości przy zaniku sygnałów z GPS. Zdaje się, a raczej jestem pewien tego na 100%, że w przypadku tańszych i prostszych urządzeń GPS w zegarku to jedno, a krokomierz to drugie i nie ma pomiedzy nimi współpracy.
Dziękuję za odpowiedź.
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Starsze zegarki mogą nie być wyposażone w akcelerometry, ale te zegarki nie obsługują running dynamics z paska hr, więc pasek nie może im przekazać danych odnośnie np. długości kroku, więc pasek hr nie przejmuje funkcji gpsa.

Najlepiej zapytać na forum producenta co się dzieje jak zegarek straci sygnał gps. Generalnie jak gps jest ustawiony jako źródło tempa/dystansu, to przy zaniku sygnału funkcję tą przejmuje akcelerometr, a nie footpod. Nie wiem co się dzieje np. w takich dinozaurach jak FR210, które akcelerometrów nie miały.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ