Buty na maraton 3:15

Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Uooo Jezu - toż ja cały czas o Breakthru myślałem pisząc "Fastwitch"! Przepraszam za zamieszanie!

Ps. Brooks Launch 3 i Launch 4 - bardzo różniące się buty. Można delikatnie porównać do przemiany, jaką przeszły Elite 8 i Elite 9 od Najka robiąc z takiego nijakiego buta typu "ciut lepszy Pegasus" rasowy but do ścigania.
PKO
KarolAg
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:
KarolAg pisze:zakupiłem NB Vazee rush i pianka się bardzo dziwnie odkształciła.
Miałeś pecha, bo to chyba najsłabszy popularny but z tej stajni.
W sklepie pasowały, wręcz idealne. Na pierwszych treningach lekko uwierały z przodu ale stwierdziłem że się rozejdą. Nie rozeszły się. :bum: Za to fajnie się w nich spacerowało, ale po jakiś 300 km z jednej strony się zapadły. Pianka się odkształciła.

Może jeszcze się przekonam do Zante.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kinvary są bardzo fajne, mają trochę amortyzacji, ale wciąż są lekkie. I, jak już niektórzy wcześniej pisali, jest miejsce z przodu (może na pierwszy rzut oka tak nie wyglądają, ale na nodze czuć) na palce. Może podeszwa mogłaby być trochę bardziej elastyczna, pozwalać stopie trochę więcej pracować przy kontakcie z nierównym podłożem. Ale na moim poziomie to buty bardzo dynamiczne i spokojnie da się w nich zrobić półmaraton (maraton pewnie też) - ja zaliczyłem w nich 2 starty na tym dystansie.

Zante v3 mam od niedawna i sobie chwalę jako buty treningowe. Jak szukałem startówek, to coś mi w nich nie pasowało, ale do treningów są świetne i po ok. 150 km myślę nawet, że kiedyś dam im szansę w jakimś starcie. Mam średnio udane NB 1080 (ciężkie!, sztywne) i Zante przy nich wydają się bardzo lekkie, a wciąż jest amortyzacja (trochę jak w Kinvarach - lekkie, ale pianka jest). Wydają się dość wąskie z przodu, węższe niż Kinvary, ale w palce nie cisną (mierzyłem kilka modeli Asicsa i zawsze miałem z tym problem). Żeby nie było, że tylko słodzę - nie polecam ich na śliskie nawierzchnie - błoto, liście, nawet mokry asfalt może być problemem (akurat na asfalcie nie biegałem, mam takie przeczucie), ale nawet wtedy można biegać, po prostu jest dodatkowy trening całego ciała, kiedy trzeba złapać równowagę w niespodziewanym momencie.

Mierzyłem też Saucony Ride 10 (z podeszwą typu jak w Saucony Freedom Iso, poprzednia generacja ma podeszwę bardziej jak Kinvary, czyli sztywniejszą) i byłem nimi zachwycony. Muszę się zastanowić czy to właśnie one nie będą się idealnie uzupełniały z Zantkami jako treningówki.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Ok, masz rację - za krótko miałem je na stopach (serio za krótko, tylko 4 minuty...).
To odejmij tam "jeszcze" i już będzie dobrze. :) Nie zmieniam jednak swojego zdania do 4 mm dropu - trzeba przyzwyczaić łydki. I tak właściwie to chyba tylko obawa przed słabością moich łydek powstrzymała mnie przed zakupem tego modelu.
Jak widac w zalaczonym linku, w realu one maja ponad 6mm dropu i to by sie zgadzalo wg moich odczuc.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kkkrzysiek pisze:Zante v3 mam od niedawna i sobie chwalę jako buty treningowe. [...] Żeby nie było, że tylko słodzę - nie polecam ich na śliskie nawierzchnie - błoto, liście, nawet mokry asfalt może być problemem (akurat na asfalcie nie biegałem, mam takie przeczucie) [...]
No to sprawdz prosze swoje v3 na mokrym asfalcie, bo moje Zante v1 na mokrym asflacie trzymaly bardzo dobrze, wrecz swietnie.
Za to na mokrej/wilgotnej trawie to byla slizgawka :bum:
Mierzyłem też Saucony Ride 10 (z podeszwą typu jak w Saucony Freedom Iso, poprzednia generacja ma podeszwę bardziej jak Kinvary, czyli sztywniejszą) i byłem nimi zachwycony. Muszę się zastanowić czy to właśnie one nie będą się idealnie uzupełniały z Zantkami jako treningówki.
Ja mam Freedom ISO caly czas na oku, ale cena jest nie z tej ziemi i nie chce za bardzo spadac :ojoj:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na mokrym asfalcie z Zante v3 nie ma problemów. Jako startówka to dla mnie również świetny but.

W Altrach z 0 drop biegam treningowo "połówki", maratonu jeszcze w nich nie biegłem.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:
kkkrzysiek pisze:Zante v3 mam od niedawna i sobie chwalę jako buty treningowe. [...] Żeby nie było, że tylko słodzę - nie polecam ich na śliskie nawierzchnie - błoto, liście, nawet mokry asfalt może być problemem (akurat na asfalcie nie biegałem, mam takie przeczucie) [...]
No to sprawdz prosze swoje v3 na mokrym asfalcie, bo moje Zante v1 na mokrym asflacie trzymaly bardzo dobrze, wrecz swietnie.
Za to na mokrej/wilgotnej trawie to byla slizgawka :bum:
Ja mam Freedom ISO caly czas na oku, ale cena jest nie z tej ziemi i nie chce za bardzo spadac :ojoj:
A miałeś ISO na swoich stopach?
Ja napaliłam się na nie strasznie, miałam świadomość ze buty ze stajni Saucony to poduszki (3 modele sauconów Guide), ale przejechałam się niestety.
Raz, że 4 mm dropu robi dużą różnicę w porównaniu z 6tką w której chasam cały czas, oj łydki dostają w tyłek :P.
Dwa, to buty dla osób bez jakichkolwiek problemów ze stopami, mam na myśli pronację/supinację. Okolice stopy są zupełnie nieusztywnione i mimo że mam bardzo lekką pronację jednej stopy to czuję jak pięta "cudownie" ucieka mi do środka przy każdym postawieniu kroku.
Podczas biegu jest lepiej bo biegam ze śródstopia.
Trzy - już po 15 kaemach testów na bieżni było widać startą podeszwę co nei przytrafiło mi się w żadnym modelu. Z tego względu nie mogły pójść do zwrotu :(.
Cztery - jeśli ktoś biega ze śródstopia to się zawiedzie, najwięcej amortyzacji jest stricte w pięcie, pod śródstopiem jest jej znacznie mniej.
Pięc - serio chłopaki, ja tam żadnego zwrotu energii i sprężystości nie czuję, porównując chociażby z dwoma modelami NB V1500 i Hoka Clifton 3
Radzę więc naprawdę przymierzyć ISO przed zakupem.
agnieszkakla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Odpowiednikiem Knivary z większym dropem (8mm) jest Breakthru.
Mam Breakthru 3 i używam z pełnym zadowoleniem.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

A mizuno Hitogami? Okolo 220gr.
tapir77
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 40:16
Życiówka w maratonie: 3:29:58

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:A mizuno Hitogami? Okolo 220gr.
Na maraton w 3:15?
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na maraton w 3:15 to nie ma sensu kombinować, tylko trzeba brać wygodne treningowo-startowe. Piszę jako amator, który pobiegł 3:13 (a celował w 3:03) :hej:
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ