Czego nauczy mnie zegarek

gislan77
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Proste pytanie. Czego nauczy zegarek początkującego biegacza? Czy techniki biegu, jakości? Czy będzie jak wirtualny trener podpowiadał co robię dobrze, a co źle? Czy tylko poda puls, czas, odległość i na ich podstawie statystyka czyli było szybko lub wolno. Pytam bo ja właśnie jestem takim początkującym. Czytam o treningach i zastanawiałem się czy taki zegarek ustawi trening pode mnie. Że będzie mnie poznawal i adoptował/dopasowywał trening pod moje możliwości. Oczywiście w połączeniu np ze stroną treningowa danego zegarka. Jak to jest naprawdę?

Pozdrawiam
Michał
PKO
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zegarek da ci to samo co telefon z aplikacją przyczepiony do nadgarstka.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Jan123

Nieprzeczytany post

Nie zgodzę się do końca.
To samo co tel.
Garmin Fenix 5
1) treningi w strefie pulsu sam robisz albo sobie wygrywasz z Garmin connect

2) poinformuje ile godzin odpocztwac
3) czy trening był produktywny czy nie bo nawet jak szybciej biegałeś to może być nie produktywny, bo przemęczony
4) czy biegałeś w prawidłowym rytmie jak nie to kolejny wskaźnik pokaże ,że masz większą różnice między lewa a prawa noga co prowadzi do przesunięcia miednicy i do kontuzji.

I dużo dużo więcej

https://www.garmin.com/en-US/runningscience
gislan77
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź.
Chodzi mi np. o to, że po kilku biegach, zegarek poinformuje mnie co robię źle, co należy poprawić. Przy okazji rozpisze mi trening odpowiedni do moich możliwości. Czytałem o funkcjach zegarków i programów, ale nie mogłem wprost znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Może źle szukałem.

Chodzą mi po głowie myśli związane z pierwszym zegarkiem, ale zastanawiam się co uzyskam poza wynikami takimi jaki puls, czas, trasę z gps. Czytałem o tym, że poinformuje mnie zegarek o przerwach w treningu lub bezczynności. A mi bardziej zależy na tym co na początku napisałem - czyli zegarek się mnie uczy - moich biegów i dostosowuje treningi do moich możliwości. Czy tak działają te zegarki?

Pozdrawiam
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak działa chociażby plan treningowy od Endomondo w trybie premium. Raz na jakiś czas zaproponuje ci trening "test", na podstawie którego przeliczy dalsze treningi, zależnie od twoich postępów zmierzonych na takim teście. Czy Endomondo będziesz zasilać treningami zarejestrowanymi zegarkiem czy aplikacją w telefonie nie ma znaczenia. Czy podobną funkcjonalność oferuje platforma Polara czy Garmina nie wiem, nigdy nie korzystałem, mimo że z Garminami biegam praktycznie od początku. Mogę dodać tyle, że asystent odpoczynku o którym pisali wyżej działa dobrze i warto się sugerować jego wskazaniami.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zegarek to narzędzie treningowe i, jak każde inne narzędzie, niczego nie uczy. Wręcz przeciwnie, narzędzie trzeba się nauczyć wykorzystywać.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 sty 2018, 23:04 przez biegowyninja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

W 100% zgodzę się z kolegą wyżej.
gislan77
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bardzo wszystkim dziękuję za wypowiedzi. Nie chciałem po prostu zadać pytania jaki zegarek kupić. Bo chodziło mi właśnie bardziej o to w czym mi pomoże. To może trochę jak z autem. Póki co samo jak na razie mnie nie zawiezie do celu, ale z moją wiedzą i umiejętnościami potrafię z niego skorzystać, aby dotrzeć do celu. Przede mną nauka samego siebie w czasie biegania. Może wkrótce zegarek, który będzie mnie w tym wszystkim wspierał.

Pozdrawiam
dorian
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:00

Nieprzeczytany post

Tak jak koledzy napisali: zegarek to tylko narzędzie pomiarowe. Wspomaga trening i jego analizę, ale sam musisz tej analizy się nauczyć, a jeśli będziesz chciał dostosowany pod siebie (i pod Twoje cele) program treningowy to z reguły będziesz musiał za to dodatkowo zapłacić.
Zegarek potrafi podać mnóstwo danych na temat treningu, tętna, kadencji itp, ale bez zgłębienia wiedzy teoretycznej w tych tematach to niewiele Ci dadzą takie informacje. Do tego domyślne strefy tętna/prędkości często nie sprawdzają się w praktyce i bez dobrego testu zegarek będzie podawał złe sugestie na temat efektu treningowego oraz czasu regeneracji.

Tak czy siak zegarek warto mieć :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ