Fenix 5 - problem z pomiarem odległości/tempa na bieżni

TUR
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Tyle co kupiłem Garmin Fenix 5. Zimą lubię również trenować na bieżni mechanicznej, a Fenix 5 Oferuje możliwość pomiaru odległości na bieżni. To mnie m.in. Przekonało do zakupu. Niestety tak się składa, że pierwsze testy pokazują, że zegarek wskazuje odległość o ok. 25-30% większą niż bieżnia i nie jest to wina bieżni. Gdybym biegał z takim tempem jakie wskazuje zegarek, to byłbym szczęśliwy :) Instrukcja garmina mówi, że akcelerometr kalibruje sie automatycznie.... czyli powinien wskazywać dobre dane.
Może coś powinienem ustawić inaczej ? W tym przypadku ustawiam opcję „bieg na bieżni”, później „start” i tyle.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Pawel
5km: 23:59
10km: 49:37
HM 1:55:24
M 4:31:54
PKO
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sugeruje aby nie wszystkie funkcje, które oferuje producent, traktować dosłownie.
Pomiar dystansu na bieżni, przez ten zegarek oraz inne zegarki, to oczywista bzdura. Podobnie jak funkcja jazdy na rowerze w pomieszczeniu.
Proszę też pamiętać, że bieżnie też nie są kalibrowaniem i zazwyczaj podają parametry orientacyjne. Wśród moich bliskich biegają trzy osoby. Przez chałpę, przez ostatnie kilkanaście lat przemknęły,...Garmin 305, 405, 910, 920, 735, 935. Wszystkie zgodnie w tej materiał pokazywały bzdury. Zastanawiam się jednak, do czego jest Ci to potrzebne. Załóż zegarek, Ew. pasek tętna, załącz bieżnie i biegaj. Nie ma sensu parametryzować wszystkiego.
Awatar użytkownika
zabortom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:37

Nieprzeczytany post

Jeśli biegałeś sporo z tym zegarkiem na zewnątrz używając GPS, to wyniki na bieżni powinny być w miarę zbliżone (kalibruje je w oparciu o dane historyczne). Ale tylko jeśli biegniesz ze stałą prędkością na bieżni. Dystans na bieżni jest szacowany na podstawie ruchów ręki, na której masz zegarek. Możesz sobie potestować jak zmienia się dystans w zależności od szybkości ruchu ręki. To mocno niestabilne wskazania i jeśli chcesz mieć bardziej wiarygodne odczyty i dane w GC, to możesz sobie korygować przebiegnięty dystans po zakończeniu treningu albo po prostu kupić footpoda i po sprawie. Wtedy dystans będziesz miał dużo dokładniejszy.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Footpod na bieżni mechanicznej też pokazuje bzdury - może nie wierutne bzdury, ale na pewno nie jest to dokładne. Biegałem swego czasu z footpodem i miałem np. kwiatki, że biegałem 8 km ciągłego (na tętno) w tempie lepszym lub takim samym niż mój ówczesny rekord na 10 km.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mój Fenix 3 regularnie zaniża dystans na bieżni o 10-15%. Wczoraj zamiast 9.1km pokazał 8.15km. I faktycznie jak się mocniej macha rękami, to tempo rośnie. Zatrzymanie ręki by sięgnąć po ręcznik, wodę...od razu tempo spada. Tak samo im bardziej się męczę, mimo tego, że tempo na bieżni podkręcałem o 0,1km/h co 5min, ruchy ręką mam coraz oszczędniejsze i tempo mierzone przez zegarek spadało. O tyle to dziwne, że mając do dyspozycji odczyt z HRM Run mógłby takie rzeczy wyrównywać.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
TUR
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki ! Teraz sprawa jest jasna. Wygląda na to, że nie ma się co napalać na dokładne pomiary. Myślę, że producent powinien podawać bardziej wiarygodne informacje przyszłemu nabywcy zegarków. Jak się kupuje drogą zabawkę, to można oczekiwać czegoś w stylu plug&play albo lepiej nie wprowadzać takiej funkcji skoro jest ona niedopracowana.
Skoro sam zegarek wszystko parametryzuje, analizuje i przekazuje „jakieś” wnioski użytkownikowi, to lepiej aby analizował prawdziwe informacje, a nie te które błędnie zostały zapisane podczas treningu. Widzę, że lepiej wogóle nie włączać zegarka na bieżni....

Pozdr
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bez przesady. Tętno i czas zmierzy, dystans popraw po zakończeniu treningu na podstawie komputera bieżni i po sprawie. Vo2Max pewnie dobrze nie policzy, ale asystent odpoczynku na podstawie tętna powinien pokazać wiarygodne rzeczy.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
TUR
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Po kilku treningach biegowych na zewnątrz oraz na bieżni mechanicznej widzę, że różnice między wskazaniem odległości na bieżni a zegarkiem to ok. 5-8%. Rewelacji nie ma, ale wszystkie pozostałe funkcje zegarka naprawdę cieszą i chyba nie zamieniłbym go na inny :)

Pozdrawiam
Pawel
Jan123

Nieprzeczytany post

Ja jak wszedłem na bieżnie z footpod. Po pierwszym biegu kazał podać dystans z bieżni i następnym razem dobrze pokazywał 5s tolerancji było przy prędkościach powyżej 5 min na km im szybciej dokładniejszy był
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ