Inov-8 Roclite 295

Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Kupiłem właśnie model Roclite 295.

Od mieszkania do wejścia w teren mam około 800m asfaltu i kostki brukowej.
Teraz pytanie do posiadaczy tego modelu lub pokrewnych - czy z Waszych doświadczeń taki fragment pokonywany na utwardzonej nawierzchni mocno szkodzi podeszwie czy raczej nie wywiera to mocnego wpływu na nią?

pozdro
Mateusz
PKO
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegaj delikatnie i na paluszkach :hahaha:

A poważnie, to są rzeczy użytkowe. Jak sama nazwa wskazuje, one się zużywają. Jak w ostatni weekend miałem w planie 10km cross a potem 20min drugiego zakresu, to w Roclite 280 poleciałem po asfalcie 5km i było bardzo wygodnie i nie czułem żadnego problemu, że to nie są buty na asfalt.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Biegaj delikatnie i na paluszkach :hahaha:

A poważnie, to są rzeczy użytkowe. Jak sama nazwa wskazuje, one się zużywają. Jak w ostatni weekend miałem w planie 10km cross a potem 20min drugiego zakresu, to w Roclite 280 poleciałem po asfalcie 5km i było bardzo wygodnie i nie czułem żadnego problemu, że to nie są buty na asfalt.
Spoko spoko :D ja wiem, że to rzeczy użytkowe, ale słyszałem historie, że trailówki się baaaardzo szybko ścierały na asfalcie dlatego też pytam :) Nie spodziewałbym się tego po Inov-8 ale zwyczajnie strach bo pierwszy raz tyle na buty dałem :D
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

bartochm pisze: Spoko spoko :D ja wiem, że to rzeczy użytkowe, ale słyszałem historie, że trailówki się baaaardzo szybko ścierały na asfalcie dlatego też pytam :) Nie spodziewałbym się tego po Inov-8 ale zwyczajnie strach bo pierwszy raz tyle na buty dałem :D
ja mam 2 w jedną stronę asfaltu. W 280-tkach po pierwszym biegu nawet nie było widać że cos się starło. Bardziej z ciekawości spojrzałem. W górkach jak trafi się kawałek po kamieniach też będziesz omijał i leciał w po trawce :hej:
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lama71 pisze:
bartochm pisze: Spoko spoko :D ja wiem, że to rzeczy użytkowe, ale słyszałem historie, że trailówki się baaaardzo szybko ścierały na asfalcie dlatego też pytam :) Nie spodziewałbym się tego po Inov-8 ale zwyczajnie strach bo pierwszy raz tyle na buty dałem :D
ja mam 2 w jedną stronę asfaltu. W 280-tkach po pierwszym biegu nawet nie było widać że cos się starło. Bardziej z ciekawości spojrzałem. W górkach jak trafi się kawałek po kamieniach też będziesz omijał i leciał w po trawce :hej:
Wczoraj tak mnie nosiło z ciekawości, że ubrałem i poleciałem i powiem Wam są niesamowite... po czym nie biegnę tam jest dobrze. Obawy bezpodstawne z mojej strony i tyle ;)
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

bartochm pisze: Wczoraj tak mnie nosiło z ciekawości, że ubrałem i poleciałem i powiem Wam są niesamowite... po czym nie biegnę tam jest dobrze. Obawy bezpodstawne z mojej strony i tyle ;)
A ile w nich przebiegłeś i na jakiej nawierzchni?

280 jak dla mnie mają dość specyficzną amortyzację. Mam stłuczone pięty od zbiegów. Poza tym mam wrażenie pewnej niestabilności w jednym z nich. Poza tym - jak dla mnie ideał. Leciutkie, doskonale trzymają, nieźle amortyzują jednocześnie nie odcinając od podłoża. Sprawdzałem w warunkach Beskidów. Muszę jak przypuszczam jeszcze je trochę rozbiegać.
Ale kamienie ścierają bieżnik, skuteczniej niż asfalt.
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lama71 pisze:
bartochm pisze: Wczoraj tak mnie nosiło z ciekawości, że ubrałem i poleciałem i powiem Wam są niesamowite... po czym nie biegnę tam jest dobrze. Obawy bezpodstawne z mojej strony i tyle ;)
A ile w nich przebiegłeś i na jakiej nawierzchni?
Dystans mały bo to pierwszy raz i tak na szybko więc wyszło 15km, ale jakieś tam pierwsze wrażenia można mieć, oby się nic nie zmieniło. Nawierzchnia - kostka brukowa, asfalt, szuter, błotniste fragmenty lasu i może tak z 2km były w tym takiej drogi ppoż. wysypanej kamieniem. Przewyższenia małe, ale stale w górę i w dół.

Zobaczymy jak będzie dalej, ale na ta chwilę zapowiada się bardzo dobrze.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ