stopa z piętą dosuniętą do ściany 28,2 cm = 28,5 29 29,5 ?

thepanone
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

- mokra stopa na kartce ma 26,5 cm,
- stopa z pięta dosuniętą do ściany 28,2
- numer buta nike 45 (w którym biegam) czyli 29 cm
- a długość wkładki tego buta to 30,5 cm

rozumiem że idealny dla mnie rozmiar buta to 29 cm
a czy bardziej mogę pozwolić sobie na buta 28,5 czy 29,5 cm (jeśli kupuję online a 29,0 brak)

ps (by nie otwierać nowego tematu)
czy kupno butów określanych jako "na zawody", do codziennych treningów od 6 do 25 km głupie? Bo mam teraz super miękkie buty (nike vomero-8) i czuję wstręt na myśl o kolejnych miękkich butach. (nie biegam na piętach, 85kg 198cm)
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Nie znam Saucony o których wspominasz, niemniej bieganie w tzw. startówkach może być o tyle kłopotliwe, że obuwie startowe miewa mniejszą żywotność w odniesieniu do butów treningowych.

Być może ma to dla ciebie znaczenie, a być może nie, ale zazwyczaj dojdzie aspekt finansowy związany z częstszą wymianą.

Jeśli irytują cię kapciowate buty, to nie ma się co zastanawiać. Zmieniaj na mniej amortyzowane. Przetestujesz i wyciągniesz wnioski.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Jest jeszcze grupa pośrednia, tzn. treningowo-startowe.
Co do długości - jak już musiałbym wybierać, to większe, tylko żeby z kolei nie chlapały jak kajaki. Na pewno mniejsze będą uciążliwe.
thepanone
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

- do tej mojej stopy Inov-8 30 cm ujdzie?
- czy buty terenowe inov-8 mają gumę która na asfalcie ściera się po stu metrach? Bo biegam 50/50 asfalt/teren
Awatar użytkownika
BigRunner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:41:24
Życiówka w maratonie: 3:23:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Thepanone, nie możesz się sugerować jedynie długością stopy przy doborze długości wkładki. Ważną kwestią jest też kształt twojej stopy (palców). (stopa egipska – duży palec najdłuższy, a każdy następny proporcjonalnie krótszy; grecka – drugi palec najdłuższy; rzymska – duży palec i kolejne dwa są tej samej długości). Rodzajów stopy jest więcej niż te trzy, ale to co jest ważne to to, że o ile nie masz standardowej (egipskiej) stopy, potrzebujesz prawdopodobnie trochę większe buty, gdyż Twój drugi palec potrzebuje więcej przestrzeni. To jest też mój przypadek (stopa grecka, długość stopy niecałe 30cm, długość wkładki 31cm - w butach 30,5cm mam ciągłe problemy z drugim palcem). Ludziom o egipskich stopach wystarczą zwykle buty do biegania o pół centymetra dłuższe od ich stóp.
Tyle teorii, a w praktyce to bez mierzenia nigdy nie będziesz miał pewności, że but jest dobry, bo w grę wchodzą również takie kwestie jak wysokość przodu buta, czy jego szerokość, a także kształt samej wkładki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ