Buty do biegania po asfalcie z dobrą amortyzacją

Marcin1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Poszukuję butów do biegania z dobrą amortyzacją. Poniżej szczegóły:

Aktualne buty: Salomon X-tour - do biegania po lesie bardzo dobre, mam je od półtora roku i żadnych kontuzji, jednak podczas biegania po twardej nawierzchni mocno bolą okolice piszczeli i tylna część nogi między łydką a piętą.

Waga: 92,5 kg (i głównie dlatego potrzebna amortyzacja)

Wzrost: 185 cm

Intensywność: załóżmy około 50 km tygodniowo z czego 30% tego to bieg, a reszta szybki marsz

Model stopy: chyba supinator (w zwykłych butach pięty ścierają mi się od zewnątrz)

Budżet: max 250 zł
PKO
Poldek13
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:26

Nieprzeczytany post

Hej. Miałem podobny problem wagowe i wzrostem jestem podobny. Do 250 zł ciężko o coś dobrego. Wydałem na Asicsy contende3 tyle i jest lepiej ale dalej ciężko. Dla takich ciężkich biegaczy jak my tylko najwyższą półka niestety i szukanie w promocjach np Asics nimbus. Bardzo wiele butów ostatnio testowałem w sklepach i znalazłem w decathlon buty kalenji kiprun LD. Dla mnie odczucia jak najwyzsza półka konkurencji tylko połowę tańsze 299zl. Na forum szukałem opini kogoś kto w nich biega- niestety nie znalazłem. W necie jest za to kilka testów i sama pozytywne. Ja waze 95 i technikę biegu mam dobrą a kontuzje są niestety waga. Nie zamierzam zrzucać wagi i tylko ratują buty z mega amortyzacja. Sprawdź sobie tę buty. Pozdrawiam
Poldek13
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej Marcin. Może Cię to zainteresuje. Kalenji EKIDENPRIME buty kosztują 179 zl amortyzacja i stabilizacja bardzo dobrą. Byłem zdziwiony podczas testowania w decathlonie kolory szare ale koszt butow śmieszny. Jeszcze są ELIO PRIME w przecanie z 249 na 179 tylko w Sosnowcu ich nie było ale według opisu też do wagi 100 kg warto sprawdzić jak masz gdzieś blisko
Marcin1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A jak EKIDENPRIME i ELIO PRIME wypadają na tle LD? Warto dołożyć?
Poldek13
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiesz, sam się łamie bo zaskakująco podobnie-). LD są może ładniejsze estetycznie wyglądają ale komfort odczułem prawie identyczny no i amortyzacja też podobna . Miałem LD na 1 nodze Ekiden Prime na 2 i zamknac oczy to moglbym pomyslec ze mam pare LD. Jak bedziesz w sklepie to tez potestuj. Może też trafisz na kumatego sprzedawcę to więcej podpowie może myk jest w trwałości materiału? Choć też ekideny wygladaja solidnie. Ja też jeszcze nie kupiłem bo chcę upewnić się w 2 sklepie co do różnicy. Niby 100 więcej to nie wielki pieniądz ale jeśli stanie że to tylko w wyglądzie różnica to po co przepłacać. Podejdź i sprawdź sobie myślę że warto. Ja sprawdzałem też inne marki i na poziomie podobnej amortyzacji to były w granicy 500 zl więc ja jestem pewny ze zakupie buty kalenji tylko teraz lamie się ktore-)
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Mizuno wave Rider 19 - posiadalem starsze modele i bylem zadowolony . Cena w allego 365 zl a w decathlonie 425
Czy obie oferty sa powazne (orginalne Mizuno) a szczegolnie na allegro?
Sebast91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nike vomero, asics nimbus, mizuno wave rider, new balance 1080 fesh foam
Awatar użytkownika
C80
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:27
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam podobne parametry, 184/92 i u mnie sprawdził się model Nike Vomero 10. Spokojnie można je upolować w cenie około 250.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Marcin1988 pisze:jednak podczas biegania po twardej nawierzchni mocno bolą okolice piszczeli i tylna część nogi między łydką a piętą.

Waga: 92,5 kg (i głównie dlatego potrzebna amortyzacja)

Wzrost: 185 cm

Intensywność: załóżmy około 50 km tygodniowo z czego 30% tego to bieg, a reszta szybki marsz
Proponuję kupić buty przede wszystkim wygodne. Bóle, które opisujesz bardzo często wynikają z braku rozciągania i rolowania mięśni oraz braku ćwiczeń wzmacniających. Wielu (zwłaszcza początkujących) biegaczy ignoruje tą część treningu, tymczasem higiena mięśni jest tak samo ważna jak każdej innej części ciała. Intensywnie wykorzystując mięśnie należy o nie dbać -> bez tego, to trochę tak, jakbyśmy zębów nie myli... Co by z tego było po tygodniu? Miesiącu? Roku :hej: ??
biegam ultra i w górach :)
Maciek84
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:29
Życiówka w maratonie: 4:22:14

Nieprzeczytany post

Mam 191 cm i ok 93 kg wagi. Biegam w Nike Pegasus 32 oraz ADIDAS SUPERNOVA GLIDE 7 BOOST . Obie pary dają radę. Biegam głównie po asfalcie/chodnikach ale czasami również w lesie.
Awatar użytkownika
tipiryza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: narazie brak :D
Życiówka w maratonie: brakk

Nieprzeczytany post

Ja mam Ultra Boosty od Nike i tez nie narzekam :) Może czasami brak takiej amortyzacji, ale ogólnie oceniam je na piątkę z plusem :D
Zioła na naturalny detoks - sprawdź: http://pl.fibra-vitale.com/
kantalarski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:00

Nieprzeczytany post

Za 250 dostaniesz Pegasusy 33. Nadają się do prawie wszystkiego.
Awatar użytkownika
qbol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja biegam w Ekiden Prime i jestem bardzo zadowolony. Amortyzacja super, dodatkowo leżą jak ulał, mój kolega też kupił i mówił to samo. Moim zdaniem bardzo udany model w rozsądnych pieniądzach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ