Buty do biegania po asfalcie z dobrą amortyzacją
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Poszukuję butów do biegania z dobrą amortyzacją. Poniżej szczegóły:
Aktualne buty: Salomon X-tour - do biegania po lesie bardzo dobre, mam je od półtora roku i żadnych kontuzji, jednak podczas biegania po twardej nawierzchni mocno bolą okolice piszczeli i tylna część nogi między łydką a piętą.
Waga: 92,5 kg (i głównie dlatego potrzebna amortyzacja)
Wzrost: 185 cm
Intensywność: załóżmy około 50 km tygodniowo z czego 30% tego to bieg, a reszta szybki marsz
Model stopy: chyba supinator (w zwykłych butach pięty ścierają mi się od zewnątrz)
Budżet: max 250 zł
Aktualne buty: Salomon X-tour - do biegania po lesie bardzo dobre, mam je od półtora roku i żadnych kontuzji, jednak podczas biegania po twardej nawierzchni mocno bolą okolice piszczeli i tylna część nogi między łydką a piętą.
Intensywność: załóżmy około 50 km tygodniowo z czego 30% tego to bieg, a reszta szybki marsz
Model stopy: chyba supinator (w zwykłych butach pięty ścierają mi się od zewnątrz)
Budżet: max 250 zł
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48:26
Hej. Miałem podobny problem wagowe i wzrostem jestem podobny. Do 250 zł ciężko o coś dobrego. Wydałem na Asicsy contende3 tyle i jest lepiej ale dalej ciężko. Dla takich ciężkich biegaczy jak my tylko najwyższą półka niestety i szukanie w promocjach np Asics nimbus. Bardzo wiele butów ostatnio testowałem w sklepach i znalazłem w decathlon buty kalenji kiprun LD. Dla mnie odczucia jak najwyzsza półka konkurencji tylko połowę tańsze 299zl. Na forum szukałem opini kogoś kto w nich biega- niestety nie znalazłem. W necie jest za to kilka testów i sama pozytywne. Ja waze 95 i technikę biegu mam dobrą a kontuzje są niestety waga. Nie zamierzam zrzucać wagi i tylko ratują buty z mega amortyzacja. Sprawdź sobie tę buty. Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Hej Marcin. Może Cię to zainteresuje. Kalenji EKIDENPRIME buty kosztują 179 zl amortyzacja i stabilizacja bardzo dobrą. Byłem zdziwiony podczas testowania w decathlonie kolory szare ale koszt butow śmieszny. Jeszcze są ELIO PRIME w przecanie z 249 na 179 tylko w Sosnowcu ich nie było ale według opisu też do wagi 100 kg warto sprawdzić jak masz gdzieś blisko
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
A jak EKIDENPRIME i ELIO PRIME wypadają na tle LD? Warto dołożyć?
-
- Rozgrzewający Się
Wiesz, sam się łamie bo zaskakująco podobnie-). LD są może ładniejsze estetycznie wyglądają ale komfort odczułem prawie identyczny no i amortyzacja też podobna . Miałem LD na 1 nodze Ekiden Prime na 2 i zamknac oczy to moglbym pomyslec ze mam pare LD. Jak bedziesz w sklepie to tez potestuj. Może też trafisz na kumatego sprzedawcę to więcej podpowie może myk jest w trwałości materiału? Choć też ekideny wygladaja solidnie. Ja też jeszcze nie kupiłem bo chcę upewnić się w 2 sklepie co do różnicy. Niby 100 więcej to nie wielki pieniądz ale jeśli stanie że to tylko w wyglądzie różnica to po co przepłacać. Podejdź i sprawdź sobie myślę że warto. Ja sprawdzałem też inne marki i na poziomie podobnej amortyzacji to były w granicy 500 zl więc ja jestem pewny ze zakupie buty kalenji tylko teraz lamie się ktore-)
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Mizuno wave Rider 19 - posiadalem starsze modele i bylem zadowolony . Cena w allego 365 zl a w decathlonie 425
Czy obie oferty sa powazne (orginalne Mizuno) a szczegolnie na allegro?
Czy obie oferty sa powazne (orginalne Mizuno) a szczegolnie na allegro?
- C80
- Wyga
- Życiówka na 10k: 51:27
- Kontakt:
Mam podobne parametry, 184/92 i u mnie sprawdził się model Nike Vomero 10. Spokojnie można je upolować w cenie około 250.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Proponuję kupić buty przede wszystkim wygodne. Bóle, które opisujesz bardzo często wynikają z braku rozciągania i rolowania mięśni oraz braku ćwiczeń wzmacniających. Wielu (zwłaszcza początkujących) biegaczy ignoruje tą część treningu, tymczasem higiena mięśni jest tak samo ważna jak każdej innej części ciała. Intensywnie wykorzystując mięśnie należy o nie dbać -> bez tego, to trochę tak, jakbyśmy zębów nie myli... Co by z tego było po tygodniu? Miesiącu? RokuMarcin1988 pisze:jednak podczas biegania po twardej nawierzchni mocno bolą okolice piszczeli i tylna część nogi między łydką a piętą.

biegam ultra i w górach 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:46:29
- Życiówka w maratonie: 4:22:14
Mam 191 cm i ok 93 kg wagi. Biegam w Nike Pegasus 32 oraz ADIDAS SUPERNOVA GLIDE 7 BOOST . Obie pary dają radę. Biegam głównie po asfalcie/chodnikach ale czasami również w lesie.
- tipiryza
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: narazie brak :D
- Życiówka w maratonie: brakk
Ja mam Ultra Boosty od Nike i tez nie narzekam
Może czasami brak takiej amortyzacji, ale ogólnie oceniam je na piątkę z plusem :D

Zioła na naturalny detoks - sprawdź: http://pl.fibra-vitale.com/
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 1:00
Za 250 dostaniesz Pegasusy 33. Nadają się do prawie wszystkiego.