Xodus Iso

Piotr st
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szanowni,

Czy ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia z nowym modelem saucony xodus (model xodus iso)? Pytam bo zanabyłem właśnie takowe i walczę z wątpliwościami typu zostawić/dać im szansę vs zwrócić.
W Saucony biegam już ponad 10 lat i zawsze było i wygodnie i byłem zadowolony z jakości, trwałości itp. Zaliczyłem m.in. triumph'y, ride i właśnie xodusy (wcześniejsze modele, ostatnio xodus 3)
Mając to na uwadze kupiłem nowy model w ciemno przez internet (dobra cena była :-)

Wczoraj przyszły i kurcze to rzeczywiście są zupełnie inne buty niż poprzednie modele z cyferkami.
Po pierwsze wydaję mi się, że jest mniej miejsca na palce. Nie chodzi nawet o długość buta, bo tu wydaje się być identycznie jak w xodusach 3. Chodzi o miejsce na palce "od góry". Po założeniu butów mam wrażenie jakbym cały czas minimalnie czuł duży palec. Boję się, że to minimalne czucie po kilku/kilkudzisięciu km może z jednej strony przerodzić się w ból i obtarcie palucha a z drugiej strony w przetarcie siateczki.
Po drugie zupełnie inaczej zrobiony jest wierz buta. Jest jakby z jednego kawałka, z wszytym językiem, dodatkowo wszystko jest bardzo miękkie (taka gruba siateczka). Przez tą miękkość po zasznurowania buta mam wrażenie jakbym za bardzo "czuł" sznurowadła. W ogóle mam wrażenie jakby stopa była "na wierzchu", tzn jakby ten siateczkowy materiał z wierzchu nie chronił jej wystarczająco. W ogóle ten model wydaję mi się mniej zabudowany/konkretny od poprzednich (z drugiej strony chyba amortyzacje zwiększyli)

I to w sumie moje dwie podstawowe wątpliwości - czy macie jakieś doświadczenia z tym modelem? czy też uważacie, że jest w nim mniej miejsca na palce czy raczej trenuję paranoje. No i co sądzicie o tej siateczce i wierzchu buta - czy nie będzie waszym zdaniem maskrować (się i stopy)? Buty kupiłem do latania po górach (rzeźnik itp) i trochę się boję, że takie małe wątpliwości i dyskomforty na początku mogą przerodzić się w duże problemy na końcu.

p.s. Osobną sprawą są mniej istotne zmiany konstrukcyjne, które troche mi nie podeszły. Czasami nie rozumiem producentów - komu przeszkadzała kieszonka na sznurowadła (moim zdaniem świetna sprawa, była w poprzednich modelach, teraz nie ma) albo pętelka z tyłu ułatwiająca zakładanie buta. No i czemu zamiast dziurek na sznurowadła wprowadzili te nieszczęsne pętelki, ech
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ