Przechodząc do rzeczy. Posiadam telefon (a nawet 2 różne szt.) Lenovo Moto E LTE z Androidem 6 obsługujący w teorii BT 4.0 Generalnie jestem z niego b. zadowolony i nie zamierzam zamieniać go na żaden inny. Używam go między innymi do programu Endomondo (w wersji bezpłatnej); wszystko gra i bucy! Ponieważ zależy mi też na rejestracji tętna, więc jakiś czas temu zakupiłem tani pulsometr z obsługą BT Smart. Niestety Endomondo w telefonie nie "znalazł" pulsometru, toteż stwierdziłem, że pulsometr jest uszkodzony i zwróciłem go sprzedawcy. Dzisiaj zakupiłem sporo droższy model pulsometru Geonaute z Decathlonu, ale niestety sytuacja powtórzyła się. Decathlon oferuje w Sklepie Play prosty programik do sprawdzania kompatybilności. Zainstalowałem ten program i otrzymuję komunikat, że mój telefon jest kompatybilny z wyżej opisanym pulsometrem!
Pytań jest kilka, ale główne to: "co jest grane"? Czy upgrade systemu do Marshmallow "zabił" w jakiś sposób BT Smart? Niestety nie mam w tym momencie żadnego telefonu z niższym Androidem niż 6 aby to sprawdzić. Może wersja bezpłatne Endomondo nie obsługuje rejestracji tętna; chociaż w ustawieniach akcesoriów program bynajmniej nie protestuje. Może jest jeszcze jakiś inny powód? Będę wdzięczny za pomoc, bo im bardziej nie mogę tego pulsometru zainstalować, tym bardziej na rejestracji tętna mi zależy