Optymalizacja regeneracji

Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3:41

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

zastanawiam się nad sprzętem : jakiś zegarek, pasek współpracujący z telefonem który wspomógłby proces regeneracji przez automatyczną optymalizacje. Wiem, że są jakieś mini zegarki które poprzez puls "coś robią", są jakieś aplikacje które poprzez ciągłe połączenie np. Bluetooth z telefonem i zainstalowaną aplikacją coś zczytują i analizują, i udostępniają informacje typu potrzebujesz 8h snu bądź następny akcent za 24 h itd.

Wiem, że jest dedykowane zegarki typu garmin 620 itd. które mają takie narzędzia, ja niestety mam tylko 610 .
PKO
grabek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Możesz również nie wymieniać zegarka i skorzystać z aplikacji takich jak Strava(premium), Runalyze, TrainingPeaks(premium) i chyba SportTracks(premium).
Może są jeszcze jakieś inne. Funkcjonalność Performance Chart, Training Stress Balance (TSB) lub podobnie.
Sensowny wykres regeneracji jest w tej chwili tylko w V800. Niestety do platformy Polara nie da się importować treningów, więc wystarczy jeden trening bez pulsometru lub bez zegarka i na 2 tygodnie cały wykres możesz wyrzucić do kosza.
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecałbym jednak polegać na samopoczuciu. Wydaje mi się, że w bieganiu to dosyć ważne, by umieć słuchać własnego organizmu, a technologie tylko to utrudniają.

Czasem Garmin pokazuje mi, że jestem w pełni zregenerowany, a ja ledwo człapię nogami. Zdarza się też na odwrót - noga kręci aż miło, a w garminie wskaźnik regeneracji jest jeszcze na pomarańczowo.

A jeśli nałożę na to fakt, że czasem celowo trenuję na zmęczeniu, a czasem nie, to praktyczną użyteczność tej funkcji oceniam w moim przypadku na zerową.
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

grabek pisze:Niestety do platformy Polara nie da się importować treningów, więc wystarczy jeden trening bez pulsometru lub bez zegarka i na 2 tygodnie cały wykres możesz wyrzucić do kosza.
Da się dodawać treningi, tylko trzeba je ręcznie wpisać (czas, tempo, tętno itd.).
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

grabek pisze:Możesz również nie wymieniać zegarka i skorzystać z aplikacji takich jak Strava(premium), Runalyze, TrainingPeaks(premium) i chyba SportTracks(premium).
Może są jeszcze jakieś inne. Funkcjonalność Performance Chart, Training Stress Balance (TSB) lub podobnie.
Sensowny wykres regeneracji jest w tej chwili tylko w V800. Niestety do platformy Polara nie da się importować treningów, więc wystarczy jeden trening bez pulsometru lub bez zegarka i na 2 tygodnie cały wykres możesz wyrzucić do kosza.
Bawie się tym Runalyze ale trzeba pierw ściągnąć wszystkie treningi z Garmin Connect czy Endomondo pliki typu GPX i dodawać recznie do tej strony.
Kawał roboty jeśli chcemy mieć archiwalne treningi.

Podejrzewam, że wszystkie te programy będą tak działać - szkoda że nie ma automatu
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Treningi można dodawać ręcznie, ale np polar nie uwzględnia w regeneracji treningów innych niż z pulsometrem - wpisałam ręcznie 5km na basenie, co myślę trochę mogło wpłynąć ale nie uwzględnia ;)
PrzemekM72
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Daniell pisze: Bawie się tym Runalyze ale trzeba pierw ściągnąć wszystkie treningi z Garmin Connect czy Endomondo pliki typu GPX i dodawać recznie do tej strony.

Podejrzewam, że wszystkie te programy będą tak działać - szkoda że nie ma automatu
Tym możesz sobie wszystkie pliki wyeksportować np. do Dropboxa.
https://tapiriik.com

Potem tylko import.
www.devdiaries.pl

Biegam (czasem) bez celu. Po prostu spodobało mi się.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

PrzemekM72 pisze:
Daniell pisze: Bawie się tym Runalyze ale trzeba pierw ściągnąć wszystkie treningi z Garmin Connect czy Endomondo pliki typu GPX i dodawać recznie do tej strony.

Tym możesz sobie wszystkie pliki wyeksportować np. do Dropboxa.
https://tapiriik.com

Potem tylko import.
Generlanie chciałbym mieć wszystkie treningi w Runalyze. Ten tapiriik to obsługuje ?
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję syncmytracs - dobrze sobie radzi z synchronizacją całych kont (w sensie całej historii treningów)
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

charm pisze:Proponuję syncmytracs - dobrze sobie radzi z synchronizacją całych kont (w sensie całej historii treningów)
Nie widzę tam możliwości integracji z Runalyze.
PrzemekM72
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Daniell pisze:
Generlanie chciałbym mieć wszystkie treningi w Runalyze. Ten tapiriik to obsługuje ?
Nie. Ale wyeksportuje Ci wszystko jako np. tcx, a potem tylko import.
www.devdiaries.pl

Biegam (czasem) bez celu. Po prostu spodobało mi się.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

PrzemekM72 pisze:
Daniell pisze:
Nie. Ale wyeksportuje Ci wszystko jako np. tcx, a potem tylko import.
Dziękuję Ci.
O to mi chodziło.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A takie pytanko, trudniejsze ;)

Zarejestrowany jestem w Garmin Connect(przebyte treningi, spalone kalorie itp.) oraz w MyFitnessPal (podaje tam co jem danego dnia, system wylicza mi bilans kaloryczny, makro i mikro elementowy). Jak teraz zrobić tak, że albo w Garmin Connect albo MyFitnessPal (albo gdzie indziej) uzyskamy widok bilansu kalorycznego w kontekście spalonych kalorii z treningów z Garmina ?
Wiem, że w MyFitnessPal da się ręcznie dodawać treningi i wartości spalonych kalorii, ale te dane już są w Garmin Connect własnie.

Dzięki.

Edit: A sie rozpisałem, a wszystko ładnie widać w tym MyFitnessPal ;)
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W MFP jest taka zakładka "Apps" i tam można podpinać różne konta, między innymi GC
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ