Witam,
na półmaratonie Warszawskim biegłem w butach nike free 3.0, ale niestety doznałem w czasie tego biegu zmęczeniowego złamania 3 kości śródstopia. Oczywiście pewne objawy bólowe miałem już w czasie przygotowań do tego półmaratonu jednak nieszczęście stało się na zawodach.
Teraz mam do was pytanie jakie buty byście polecili mi po powrocie, po zaleczeniu kontuzji na biegowe szlaki. Buty w których poprzednio biegałem to nike free 5.0 niby wszystko w nich było dobrze i nic nie bolało jednak tam jest bardzo cienka podeszwa i nie weim czy nadaje się na pierwsze biegi po kontuzji.
Buty po powrocie po kontuzji
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:55
- Życiówka w maratonie: brak
Hej, ja miałem podobną sytuację w zeszłym roku i też podczas półmaratonu Warszawskiego. Tylko ja doznałem pęknięcia zmęczeniowego kości pięty. Biegałem wtedy do 1,5 miesiąca w butach NB 1080 które niby były przeznaczone dla mojej stopy. Po powrocie po 3,5 miesiącach poszedłem po nowe buty do sklepu dla biegaczy i na podstawie analizy moich stóp gościu polecił mi buty z większą amortyzacją. Najpierw Nike Pegasus 32 które były za szerokie dla mnie i drugie Asics Cumulus 17. W tych butach dobrze czułem się i dobrze na stopie się trzymały, więc je wybrałem. Biegam w nich od września, mają już kilka setek przebiegu i na prawdę jestem zadowolony z nich. Ważne abyś jednak osobiście poszedł do sklepu poprzymierzać i dopasować, sprzedawca zawsze coś interesującego może doradzić, lepiej kilka zł dołożyć i mieć buty z których będziesz zadowolony i które spełnią swoją rolę i zadanie (amortyzację w Twoim przypadku).