Zegarek z krokomierzem (M400/A300/...?)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Nowy na forum i od razu z pytaniem :/ tak wyszło... liczę na wyrozumiałość.
Szukam zegarka dla mamy, która potrzebuje krokomierza, a poza tym czegoś prostego w obsłudze, menu po polsku itp (aktywność to bardziej marsz niż bieg, ale dla zegarka to chyba bez znaczenia?). Najważniejsze, żeby był to krokomierz z "historią", czyli żeby nie kasował przebytego dystansu po zakończeniu doby. Szukając produktów na rynku, trafiłem na Polara M400 i jego możliwości zapisu całej historii treningów na stronie Polara. To jest właśnie to, czego szukałem- możliwość przeglądania historii online przez stronę, albo z telefonu (wtedy mógłbym pomagać sprawdzać wyniki zdalnie, gdy będę miał dostęp do konta). Wszystkie jego funkcje przewyższają moje wymagania i wydawałby się dobrym wyborem, gdyby nie bateria. 8h pracy to stanowczo za mało, a niestety nie znalazłem informacji, czy zegarek zachowuje pełną funkcjonalność z wyłączonym gps'em? Biorąc pod uwagę, że gps nie jest raczej potrzebny (albo jeszcze o tym nie wiem) trafiłem na model A300, który pracuje (wg testów użytkowników) duuużo dłużej na baterii, ale nie wiem jak wygląda jego współpraca z oprogramowaniem online- czy też ma możliwość wysyłania danych na stronę? Mam jeszcze jedno pytanie do osób posiadających wyżej wymienione urządzenia: Jaki czas mam na podłączenie/ zsynchronizowania danych z zegarka z komputerem? Innymi słowy: ile dni zegarek może zbierać dane w swojej pamięci? Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć pytań na te odpowiedzi, dlatego pytam fachowców.
Czy sądzicie, że wybór między tymi dwoma zegarkami to dobry trop? A może polecicie coś zupełnie innego do takiego zastosowania?
z góry dziękuję za pomoc.
Nowy na forum i od razu z pytaniem :/ tak wyszło... liczę na wyrozumiałość.
Szukam zegarka dla mamy, która potrzebuje krokomierza, a poza tym czegoś prostego w obsłudze, menu po polsku itp (aktywność to bardziej marsz niż bieg, ale dla zegarka to chyba bez znaczenia?). Najważniejsze, żeby był to krokomierz z "historią", czyli żeby nie kasował przebytego dystansu po zakończeniu doby. Szukając produktów na rynku, trafiłem na Polara M400 i jego możliwości zapisu całej historii treningów na stronie Polara. To jest właśnie to, czego szukałem- możliwość przeglądania historii online przez stronę, albo z telefonu (wtedy mógłbym pomagać sprawdzać wyniki zdalnie, gdy będę miał dostęp do konta). Wszystkie jego funkcje przewyższają moje wymagania i wydawałby się dobrym wyborem, gdyby nie bateria. 8h pracy to stanowczo za mało, a niestety nie znalazłem informacji, czy zegarek zachowuje pełną funkcjonalność z wyłączonym gps'em? Biorąc pod uwagę, że gps nie jest raczej potrzebny (albo jeszcze o tym nie wiem) trafiłem na model A300, który pracuje (wg testów użytkowników) duuużo dłużej na baterii, ale nie wiem jak wygląda jego współpraca z oprogramowaniem online- czy też ma możliwość wysyłania danych na stronę? Mam jeszcze jedno pytanie do osób posiadających wyżej wymienione urządzenia: Jaki czas mam na podłączenie/ zsynchronizowania danych z zegarka z komputerem? Innymi słowy: ile dni zegarek może zbierać dane w swojej pamięci? Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć pytań na te odpowiedzi, dlatego pytam fachowców.
Czy sądzicie, że wybór między tymi dwoma zegarkami to dobry trop? A może polecicie coś zupełnie innego do takiego zastosowania?
z góry dziękuję za pomoc.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:!2
- Życiówka w maratonie: 3:10:31
Bez wchodzenia w trening z GPS itp zegarek wytrzyma Ci co najmniej 2 tygodnie na jednym ładowaniu. Polar pisze o miesiącu. W pamięci są trzymane dane z ostatnich 30 dni chyba. Cała reszta na serwisie. Ogółem m400 mierzy kroki tak sam z siebie, nie trzeba nic włączać. To jest liczone jako dizenna aktywność i praktycznie nie ma wpływu na baterię.
- whitemamba
- Zaprawiony W Bojach
Jako sam krokomierz jest celem i nie koniecznie wyświetlacz potrzebny to zerknij na miband. Nowa wersja ma nawet pulsometr.Dostęp do historii przez aplikację mobilną.Miałem poprzednią wersje i bardzo fajnie sprawdzał się też jako monitoring snu(duże lepiej potrafił określić czas zaśnięcia niż używany obecnie garmin).Około miesiąc na jednym ładowaniu wytrzymuje(wersja bez pulsometru ta nowa nie wiem)
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
-
- Rozgrzewający Się
Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, można korzystać z M400 bez włączania gps i wtedy jest on takim A300, a kiedy zajdzie potrzeba, wtedy mogę włączyć gps i liczyć się z częstym ładowaniem- tak? Pisałem do Gdyni, do przedstawiciela/dystrybutora (?) i oni odpisali, że "tryb treningowy jednocześnie uaktywnia GPS", co zrozumiałem wprost przeciwnie do tego, co powyżej, stąd rozpocząłem poszukiwania czegoś bez gps. Gdyby faktycznie gps był "dobrem dodanym" którym można samemu zarządzać, to decyzja o zakupie będzie już podjęta. Proszę jeszcze o potwierdzenie, czy na pewno dobrze zrozumiałem to, co chciałeś mi przekazaćmatti775 pisze:Ogółem m400 mierzy kroki tak sam z siebie, nie trzeba nic włączać. To jest liczone jako dizenna aktywność i praktycznie nie ma wpływu na baterię.

To przerabiałem na samym początku, bo osobiście wydało mi się to bardzo fajną rzeczą. "Niestety" później odkryłem zegarek, a docelowy użytkownik nie daje się przekonać, że można wyciągnąć telefon i sprawdzić dystans/ ilość kroków. Podobno "na zegarku wygodniej"whitemamba pisze:Jako sam krokomierz jest celem i nie koniecznie wyświetlacz potrzebny to zerknij na miband.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Są też opcje pośrednie, np. Fitbit charge (charge HR). Wyświetlacz jest bardzo minimalistyczny, ale bieżącą ilość kroków bardzo łatwo sprawdzić. Historia z wcześniejszych dni, odznaki za dobry sen, aktywny dzień, serię dni... itd. przez stronę lub aplikację. Wersję z HR (bo taką używa zachwycona żona) trzeba ładować co 4-5 dni przez dosłownie godzinkę-dwie.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Zaprawiony W Bojach
PRzede wszystkim, zegarek liczy kroki i Twoją aktywność przy włączonej domyślnej tarczy zegara - nic nie musisz robić. Tak jakbyś włączył komputer i zostawił go z czystym pulpitem.
Ponadto, każdy trening można włączyć bez gps w tle. Wtedy monitoruje on tyle co a300 czy co tam chciałeś. Pomiar tętna i np. prędkości / dystansu może być z zewnętrznych czujników, które mają swoje źródło zasilania. Przesyłanie danych pomiędzy pulsometrem / footpodem (do pomiaru predkosci i dystansu bez GPS) są bardzo tanie jeżeli chodzi o energię, ponieważ są realizowane przez BT smart.
Nie pisz do żadnych pajaców, jak masz pytania to wal tutaj. Żal mi ludzi, którzy sprzedają sprzęt, na którym się nie znają.

Nie pisz do żadnych pajaców, jak masz pytania to wal tutaj. Żal mi ludzi, którzy sprzedają sprzęt, na którym się nie znają.
-
- Rozgrzewający Się
To w takim razie zadam jeszcze dwa pytaniamatti775 pisze:Przesyłanie danych pomiędzy pulsometrem / footpodem (do pomiaru predkosci i dystansu bez GPS) są bardzo tanie jeżeli chodzi o energię, ponieważ są realizowane przez BT smart. Nie pisz do żadnych pajaców, jak masz pytania to wal tutaj. Żal mi ludzi, którzy sprzedają sprzęt, na którym się nie znają.

I ostatnie już pytanie- możecie polecić miejsce, gdzie kupić zegarek? Myślałem o tej Gdyni, ale jeżeli faktycznie nie wiedzą co sprzedają, to słabo trochę... Chodzi mi o miejsce, gdzie będzie uznana ewentualna reklamacja i nie będzie problemów przy ew. naprawach. Jestem z wawy, ale może też być sklep wysyłkowy- jeżeli sprawdzony i znany, to może mieć nawet trochę drożej niż anonimowi przewalacze z allegro.
-
- Zaprawiony W Bojach
Footpod raczej tylko ten od polara, masz wtedy gwarancję działania. Z innymi to lepiej nie ryzykuj. Twojej mamie z pewnością się nie przyda jeżeli chce liczyc kroki.
Ja swój zegarek kupiłem w x-komie w manhattanie gdańskim.

-
- Rozgrzewający Się
Posiadam m400. Bez włączania GPSu zegarek bez ładowania działa spokojnie 3 tygodnie. Obecnie wykonując tygodniowo 3-4 treningi z GPSem po 4km zegarek trzyma 100% ładując się jedynie podczas synchronizacji z polar flow. Ja swój zegarek kupiłem na sportpoint.pl