Komentarz do artykułu Jak bardzo free są nowe Nike Free RN ?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Jak bardzo free są nowe Nike Free RN ?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie śledzę pilnie notek prasowych, ale ta jest jedną z rozsądniej napisanych. Nie razi przetechnicyzowaniem pomimo trudnego terminu auksetyczny, który pojawia się w tekście. Wreszcie też można przeczytać o zmianie rozmiaru stopy pod obciążeniem, co do tej pory było w cieniu wielu nieznaczących opisów usztywnień, prowadnic i innych nastawiaczy ruchu.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Musisz wziąć pod uwagę, że akurat ta notatka ma na górze wśród autorów: "Nike Poland, Bieganie.pl" a to oznacza, że treść Nike została przesiana przez specjalne sito.yacool pisze:Nie śledzę pilnie notek prasowych, ale ta jest jedną z rozsądniej napisanych. Nie razi przetechnicyzowaniem pomimo trudnego terminu auksetyczny, który pojawia się w tekście. Wreszcie też można przeczytać o zmianie rozmiaru stopy pod obciążeniem, co do tej pory było w cieniu wielu nieznaczących opisów usztywnień, prowadnic i innych nastawiaczy ruchu.

Ale pomijając notatkę to bardzo to mi się wydaje ciekawe, czy będziemy czuli jakieś różnice czy nie.
A dla biorących udział w konkursie jedna uwaga.
Większość dobrze radzi sobie z odpowiedziami, ale zdarzają się przypadki, że ktoś strzela już zdecydowanie spoza możliwego zakresu. Napisanie, że Yared Shegumo osiągnie wynik na poziomie 153 oznaczałoby, że pobiegnie 1:23:26, życzę mu tego ale obawiam się, że to niemożliwe.

Na wszelki wypadek, w artykule wkleiłem tabelkę, żebyście mogli sobie lepiej wizualizować jakie wyniki są możliwe:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=8668
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Można wykonać test rozszerzający porównanie butów sprężynujących, bo to wydaje się być odpowiedzią nike na adidasowego boosta.Adam Klein pisze:Ale pomijając notatkę to bardzo to mi się wydaje ciekawe, czy będziemy czuli jakieś różnice czy nie.
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Kurczę, fajnie byłoby wygrać. Mam nadzieję, że Yared sieknie 2:10:41
.
Co do samych butów to muszę zwrócić uwagę na jeden fakt, który jest w butach bardzo istotny, przynajmniej dla mnie. Przy lekkości nike free cholewka flyknit jest bardzo trwała. Po przebiegu 1200 km nie widzę żadnych przetarć, dziurek itp. To naprawdę olbrzymia zaleta tych butów (free 4.0 flyknit). Pomijam kwestię, że biega się w nich naprawdę dobrze. Odpowiadają mi do tego stopnia, że ostatnio zaopatrzyłęm się w drugą parę
.

Co do samych butów to muszę zwrócić uwagę na jeden fakt, który jest w butach bardzo istotny, przynajmniej dla mnie. Przy lekkości nike free cholewka flyknit jest bardzo trwała. Po przebiegu 1200 km nie widzę żadnych przetarć, dziurek itp. To naprawdę olbrzymia zaleta tych butów (free 4.0 flyknit). Pomijam kwestię, że biega się w nich naprawdę dobrze. Odpowiadają mi do tego stopnia, że ostatnio zaopatrzyłęm się w drugą parę

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Może z punktu widzenia "przyciągania uwagi". Ale fizycznie (w sensie jakichś wektorów sił) to raczej chyba nie ma związku.yacool pisze:to wydaje się być odpowiedzią nike na adidasowego boosta.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Najpierw jedni, a teraz drudzy poszli w materiały. Za wiele już nie da się wymyślić z kształtem podeszwy i jej nacięciami. W materiałach jest wciąż potencjał rozwojowy. Dziergana cholewka to też ciekawa alternatywa, ale już nie jest to jakaś nowość tylko punkt odniesienia dla innych producentów.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No rozumiem. W konkursie mamy Nike Free RN (czyli z cholewką nie flyknitową).
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie pisałem tego w odniesieniu do modelu konkursowego, tylko w szerszym kontekście.
edit:
Jeszcze w kwestii właściwości auksetycznych pianki. Ciekawe jak pianka nike poradzi sobie z zachowaniem tej własności w długim okresie użytkowania. Sam proces produkcji takiego auksetyka nastręcza kłopotów polegających na niepowtarzalności procesu. Pianki mogą więc różnić się między sobą, a także w obrębie jednego kawałka pianki może nie być zachowana stałość własności.
Poza tym już rozważając moment nacisku stopą na taką piankę, to powinna ona wraz ze zmniejszeniem grubości także zmniejszać swą długość i szerokość. Stopa zwiększa swoją długości i szerokości podczas dociążenia, czyli zmienia wymiary w przeciwnym kierunku do auksetycznej pianki. Teoretycznie więc im mocniej naciskamy na taką piankę tym gęstsza się staje, czyli rośnie jej twardość.
edit:
Jeszcze w kwestii właściwości auksetycznych pianki. Ciekawe jak pianka nike poradzi sobie z zachowaniem tej własności w długim okresie użytkowania. Sam proces produkcji takiego auksetyka nastręcza kłopotów polegających na niepowtarzalności procesu. Pianki mogą więc różnić się między sobą, a także w obrębie jednego kawałka pianki może nie być zachowana stałość własności.
Poza tym już rozważając moment nacisku stopą na taką piankę, to powinna ona wraz ze zmniejszeniem grubości także zmniejszać swą długość i szerokość. Stopa zwiększa swoją długości i szerokości podczas dociążenia, czyli zmienia wymiary w przeciwnym kierunku do auksetycznej pianki. Teoretycznie więc im mocniej naciskamy na taką piankę tym gęstsza się staje, czyli rośnie jej twardość.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2016, 12:35 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A to sory za zamieszanie.
W każdym razie porównanie boosta i auksetyka wydaje się sensowne w świetle tego co dopisałem w poście wyżej.
---------------------
Ideę auksetyka oddają zabawki typu expanding sphere
W każdym razie porównanie boosta i auksetyka wydaje się sensowne w świetle tego co dopisałem w poście wyżej.
---------------------
Ideę auksetyka oddają zabawki typu expanding sphere
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Najwięcej stawiało na Yareda. 16 % stawiało na Monikę Stefanowicz, która okazała się najlepsza. Ciekawe, że najlepiej szacował jej poziom pan, który oddał swój głos jako ostatni, dzisiaj o 0:48. Napisał: 98,47 a Monika pobiegła 98,45. Druga w jakości odpowiedzi była MEL. 98,30.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Wygrał Pan Przemysław Sętkowski