Buty w teren

haulin11
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zaczynam biegać i szukam butów do biegania w terenie. Budżet mam max 350 zl. Spodobały mi się butki Salomon speedcross 3 jakie są o nich opinie, może kupić co innego? Musze kupić przez neta fajnie jak by był jeszcze link do stronki.
https://megabuty.pl/product-pol-6155-Bu ... oss-3.html
PKO
Kamciu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:07
Życiówka w maratonie: 3:57

Nieprzeczytany post

Te buty jak najbardziej OK, choć czasem mają problemy z trwałością.
Jeśli chcesz je mieć na teraz (wiosna, lato) to się ugotujesz. One są raczej na jesień, zimę i na naprawdę trudny teren. Jak szukasz buta na ciepłe dni i na średnio wymagający teren (las, poligon, jakieś uklepane szlaki w górach) to poszukaj bardziej "cywilnych" butów. Jak wpadł Ci w oko Salomon to może te:
http://allegro.pl/salomon-synapse-sklep ... 23186.html
Awatar użytkownika
norkun
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Żona ma Speedcrosy. But świetny w teren, niestety cholewka przetarta bardzo szybko. Znajomy tez ma negatywne doświadczenia z trwałością.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na pewno lepiej na rower niż do biegania :D
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

haulin11 pisze:Zaczynam biegać i szukam butów do biegania w terenie. Budżet mam max 350 zl. Spodobały mi się butki Salomon speedcross 3 jakie są o nich opinie, może kupić co innego? Musze kupić przez neta fajnie jak by był jeszcze link do stronki.
https://megabuty.pl/product-pol-6155-Bu ... oss-3.html
To jest dobry but, choć rzeczywiście podeszwa niezbyt trwała, ale musisz też zdac sobie sprawę z tego, że to jest but "odcinający Cię od otoczenia" - to znaczy jego podeszwa jest na tyle sztywna, że przestajesz czuć cokolwiek. Musisz wiedzieć, czy włąśnie tego szukasz, tak lubisz, czy wolisz mieć pod stopą więcej czucia. Jak kiedyś właśnie takich butów szukałem ale ostatnio wolę mniej sztywne.

W katalogbiegowy.pl nie jest bardzo aktualnie (nie ma czasu pomierzyć i wgrać nowych modeli) ale to widac na poniższym wykresie, gdzie Speedcross jest jednym z najsztywniejszych modeli terenowych - te niebieskie kropki to inne modele terenowe na wykresie ugięcie - sztywność: LINK DO WYSZUKIWANIA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MtRun
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 38:00

Nieprzeczytany post

Sam używam SC3. Tak jak napisał Adam, buty mają sztywną podeszwę i przez to możesz mieć uczucie, że się w nich ciężej biega. Ogólnie testowałem je kilka razy w górach - zimą (w tym z błotem) i dają radę. Mam tylko takie odczucie, że są to buty dosyć ciężkie, chociaż ich waga wcale na to nie wskazuje. Ja sam szukam alternatywy na lato.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pozwolę sobie nie zgodzić się z Adamem. Speedcross to bardzo popularny but, ale wcale nie taki dobry. Po pierwsze, kolejne wersje niestety nie usuwają problemów z wytrzymałością cholewki czy puszczającymi plastikowymi elementami. Internet roi się od utyskiwań na nietrwałość speedcrossów. Dodatkowo to jest but bardzo, bardzo sztywny, co nie tylko odcina od otoczenia, ale u części osób powoduje dyskomfort przy długich biegach, dolegliwości bólowe związane z brakiem współpracy buta z pracującą nogą.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

znakomity but, ale w odpowienich dla niego warunkach - czyli bloto, śnieg, a najlepiej jedno i drugie jednoczesnie. na suchym but sobie poradzi, tylko pytanie - po co meczyc sie w takim bucie na suchym ? :) to co powyzej koledzy napisali, plus spora wysokosc buta i spory drop, przy dosc waskiej podeszwie - but mocno wygina kostki.

ale zeby nie bylo - to nie tak, ze sie nie da. da sie. moze tylko polecalbym bardzie nowy model pro, ktory wydaje sie mniej zamulajacy na twardym podlozu, ew. model vario (choc w nim nie biegalem) ktory zdaje sie byc generalnie butem nieco mniej agresywnym.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:pozwolę sobie nie zgodzić się z Adamem. Speedcross to bardzo popularny but, ale wcale nie taki dobry.
Dobra :) Nie lubię w nim biegać, właśnie dlatego, że moja stopa za słąbo w nim pracuje. Ale kilka lat temu bym był z tego zadowolony.
Ale jak widac, LoveBeerowi, który jest przecież wymiataczem to pasuje.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

każda potwora znajdzie swego amatora :hahaha:

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
bapacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:48
Życiówka w maratonie: 3:09:32

Nieprzeczytany post

Ale kolega dopiero zaczyna biegać, więc podejrzewam że potrzebuje butów na spokojne wybiegania po lesie a nie zimowe górskie ultra.Ja biegam w Puma fass 500tr i jak dla mnie są ok. Może ktoś poleci coś z nowszych modeli o podobnej charakterystyce.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

akurat Faas 500 - bardzo je lubiłem zanim zostawiłem w DOlomitach :( - są zdradliwe, bo bardzo miękkie... poleciłbym TNF Ultra Cardiac.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mi te buty bardzo pasuja, zawsze mam w szafie conajmniej jedna pare. przy swiezym sniegu zaden inny but na tej planecie w mojej opini nie ma takiego gripa jak wlasnie speedcross. zabiegalem juz kilka par, z czego bardzo wiele km zrobilem po np zimowych tatrach - i nie zamienilbym w takich warunkach tego modelu na nic innego.

a czy po lesnych sciezkach sie sprawdza ? to nie jest ich zywiol, ale mimo wszystko uwazam ze jako pierwszy but czemu nie - jak dopiero szuka sie swojej trailowej drogi... ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

bapacz pisze:Ale kolega dopiero zaczyna biegać, więc podejrzewam że potrzebuje butów na spokojne wybiegania po lesie a nie zimowe górskie ultra.Ja biegam w Puma fass 500tr i jak dla mnie są ok. Może ktoś poleci coś z nowszych modeli o podobnej charakterystyce.
Nike Wildhorse
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ